Iohannis l-a primit la Cotroceni pe Joachim Gauck: Relatia cu Germania este de importanta strategica (Video)

Luni, 20 Iunie 2016, ora 15:20
7335 citiri
Iohannis l-a primit la Cotroceni pe Joachim Gauck: Relatia cu Germania este de importanta strategica (Video)

Romania considera relatia cu Germania ca fiind una de importanta strategica, bazata atat pe colaborarea in interiorul NATO si al Uniunii Europene, cat si pe nivelul schimburilor economice dintre cele doua state, a sustinut presedintele Klaus Iohannis, intr-o declaratie comuna de presa cu presedintele german Joachim Gauck.

"Pentru Romania, relatia cu Germania este una privilegiata si de importanta strategica. Ea se bazeaza pe o istorie indelungata, ambele state fiind partenere si aliate in cadrul Uniunii Europene si in cadrul NATO.

L-am asigurat pe presedintele Gauck ca Romania ramane dedicata proiectului european si acorda o importanta deosebita cooperarii bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel Uniunii Europene. Provocarile actuale cu care ne confruntam necesita identificarea unui raspuns solidar si responsabil", a declarat Klaus Iohannis dupa convorbirile avute cu presedintele Joachim Gauck, informeaza News.ro.

In plan economic, Iohannis a invocat faptul ca Germania este principalul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor in tara noastra.

"Am aratat in discutii ca plasarea Romaniei in topul statelor membre cu cel mai ridicat nivel de crestere economica si consolidarea constanta a nivelului de incredere a mediului investitional in oportunitatile oferite de piata romaneasca sunt elemente care fac ca Romania sa prezinte un nivel sporit de atractivitate pentru investitorii germani", a mai spus presedintele roman.

Alte teme abordate au fost evolutiile din vecinatatea estica a Uniunii Europene, migratia si functionarea spatiului Schengen.

"L-am asigurat pe domnul presedinte de valoarea adaugata pe care aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar aduce-o, aceasta ramanand un obiectiv prioritar al tarii noastre. Am abordat, de asemenea, situatia din Republica Moldova. Mentinerea stabilitatii si a parcursului sau european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastra si credem ca acest obiectiv trebuie sa fie unul al intregii Uniuni", a spus Iohannis.

In ce priveste apropiatul summit NATO de la Varsovia, presedintele roman crede ca acesta trebuie sa transmite un mesaj de solidaritate si coeziune a Aliantei Nord-Atlantice.

"Am reiterat in acest context pozitia cunoscuta a Romaniei privind intarirea echilibrata si proportionala a flancului estic al NATO, inclusiv a dimensiunii sale sudice, avand in vedere evolutiile de securitate din Zona Marii Negre", a conchis presedintele roman.

Fotografii: Administratia Prezidentiala

Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, se afla intr-o vizita oficiala in Romania. El se va intalni si cu premierul Dacian Ciolos, cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu si cu Florin Iordache, presedintele interimar al Camerei Deputatilor.

Presedintele federal Gauck se va afla marti la Sibiu, impreuna cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, alaturi de care va merge apoi la Cisnadie, unde va vizita biserica fortificata din aceasta localitate.

Aceasta vizita se afla sub semnul patronajului pe care cei doi sefi de stat ai Romaniei si Republicii Federale Germania il exercita impreuna, din luna aprilie 2014, asupra Fundatiei Bisericile fortificate.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...