Iohannis, la bilantul DNA: Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii sa se bucure in continuare (Video)

Joi, 25 Februarie 2016, ora 12:22
13709 citiri
Iohannis, la bilantul DNA: Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii sa se bucure in continuare (Video)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca "lupta anticoruptie nu s-a incheiat" si ca "trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum", precizand ca rezultatele DNA sunt, de la an la an, din ce in ce mai bune.

"Pe parcursul anului trecut, cum am auzit, au fost trimise in judecata 497 de persoane cu functii de conducere, dintre care 32 sunt demnitari. Acest fapt ne arata ca flagelul coruptiei continua, din pacate, sa afecteze profund societatea noastra.

De aceea, lupta impotriva coruptiei nu numai ca nu s-a incheiat, dar trebuie sa continue cu motoarele turate la maximum, iar DNA va trebui sa ramana un jucator cu rol central in combaterea acestui fenomen extrem de nociv pentru societate", a declarat presedintele, prezent la bilantul DNA pe 2015.

Totodata, acesta a criticat Parlamentul pentru ca nu incuviinteaza toate cererile Justitiei. "Incuviintarea de catre Parlament a cererilor ramane un capitol cu restante. Imunitatea parlamentara nu are voie sa fie o piedica in lupta impotriva coruptiei", a declarat Iohannis.

Bilant DNA - LIVE

Seful statului a apreciat ca este nevoie de mai multe eforturi pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie, pentru ca "este inadmisibil ca persoane imbogatite prin coruptie sa se bucure in continuare de bunurile castigate ilegal".

Kovesi: Oamenii au strigat "Coruptia ucide!". Niciun infractor nu trebuie sa se simta in siguranta!

"Incuviintarea de catre Parlament a cererilor Justitiei ramane insa un capitol cu restante periodice. Doresc sa subliniez inca o data faptul ca imunitatea parlamentara nu are voie sa se transforme intr-o piedica impotriva luptei anticoruptie.

O alta tema importanta ramane recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de coruptie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovatia, prin decizie judecatoreasca definitiva.

Nu putem permite ca persoane care s-au imbogatit prin incalcarea legii penale sa se bucure in continuare de respectivele foloase necuvenite. Cred, din acest punct de vedere, ca avem nevoie de actiune coerenta din partea autoritatilor si ca trebuie operationalizate cu adevarat institutiile cu atributii, care sa recupereze prejudiciile", a declarat Iohannis.

Dacian Ciolos: Coruptia a capturat statul

La randul sau, premierul Dacian Ciolos a vorbit despre coruptia care a "capturat" statul.

"In ultimii 25 de ani, Romania s-a confruntat cu un fenomen de mare amploare al coruptiei. Acolo unde viata politica si adminsitratia trebuiau sa actioneze in interes public, am asistat la captura statului prin intermediul clientelismului si coruptiei. Coruptia a afectat activitatea statului si increderea cetatenilor", a spus Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, a devenit clar ca "nimeni nu e scutit de respectarea legii si ca incalcarea ei se pedepseste".

"Raportul MCV noteaza o crestere a numarului de sesizari din partea populatiei. Cresterea increderii e posibila numai printr-o colaborare intre Parlament, Guvern si sistemul judiciar pentru a reseta modul de a face politica si afaceri in Romania.

E important ca in perioada urmatoare Romania sa dedice mai multe resurse pentru prevenirea coruptiei. Tinerii de astazi vor innoi clasa politica si administratia publica. Aceste obiective nu pot fi atinse daca sectorul public e afectat de clientelism si coruptie. Asanarea societatii si increderea in stat vor aparea cand vom fi in masura sa prevenim coruptia, nu doar sa o combatem.

Teama de a asuma decizii, de multe ori de frica DNA, poate veni si din lipsa de claritate a legislatiei, aici avem de a face si cu o responsabilitate a Legislativului", a completat Ciolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis bilant DNA, #coruptie bilant DNA, #Ciolos bilant DNA , #presedinte
Comentarii