Iohannis, la Bruxelles: Romania este constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie

Marti, 28 Iunie 2016, ora 18:34
2427 citiri
Iohannis, la Bruxelles: Romania este constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie

Romania este constienta ca trebuie sa se implice pentru romanii din Marea Britanie si o va face, a declarat marti presedintele roman Klaus Iohannis, la sosirea la summit-ul UE de la Bruxelles.

"Daca romanii doresc sa lucreze acolo (in Marea Britanie - n.red.), este bine sa gaseasca conditii echitabile, iar pentru cei care s-au stabilit acolo trebuie sa purtam negocierea in sensul in care sa nu aiba ei pierderi de suportat datorita acestei miscari", a spus seful statului roman.

"Deocamdata nu se intampla absolut nimic si nu se va intampla nimic timp de un an, doi ani (...). Nu este cazul sa intre cineva in panica", a adaugat el.

Afla totul despre discutiile cruciale de la Bruxelles

Iohannis a precizat ca punctul de vedere al Romaniei este ca dosarul Brexit trebuie abordat cu calm si luciditate.

"Indiferent daca, pana la urma, se decide sa plece sau sa ramana, Marea Britanie ramane un partener foarte important pentru Uniunea Europeana si, sigur, si pentru Romania si cred ca este foarte fair - ca sa vorbesc si in termenii lor - sa pregatim aceasta miscare foarte bine si sa o facem in ata fel incat sa rezulte, cat se poate, evident, o situatie in avantajul tuturor partilor", a explicat presedintele.

"Noi, Romania, avem suficiente lucruri de negociat. Ma gandesc, sigur, in primul rand, la romanii care traiesc si lucreaza in Marea Britanie si pentru care avem de gand sa ne implicam, dar sunt si alte lucruri, multe de politica externa, de politica de securitate, unde Marea Britanie si Romania au puncte de vedere apropiate", a subliniat Iohannis, care a atras, insa, atentia ca nu se poate negocia nimic pana ce nu exista o solicitare scrisa din partea Marii Britanii.

Liderii UE s-au reunit marti la Bruxelles, in cadrul ultimului summit programat la care ia parte si premierul britanic David Cameron, pentru a discuta despre impactul referendumului de saptamana trecuta.

Inainte de inceperea summitului, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care ii cere Marii Britanii sa activeze imediat clauza de retragerea din UE, prevazuta in Tratatul de la Lisabona, "pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii si pentru a apara integritatea Uniunii".

De altfel, toate institutiile europene au cerut Londrei sa activeze cat mai repede Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, ce reglementeaza iesirea unui stat membru din blocul comunitar.

Citeste si:
Ludovic Orban spune că președintele Klaus Iohannis a vrut înlocuirea sa. „Eu am spus că o să le pară rău lor”
Ludovic Orban spune că președintele Klaus Iohannis a vrut înlocuirea sa. „Eu am spus că o să le pară rău lor”
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminică, 1 septembrie, că nu doar o parte dintre membrii PNL, ci şi preşedintele Klaus Iohannis doresc înlocuirea sa din...
PSD, marele câștigător al crizei guvernamentale: are un scor mai bun ca PNL și USRPLUS împreună SONDAJ
PSD, marele câștigător al crizei guvernamentale: are un scor mai bun ca PNL și USRPLUS împreună SONDAJ
Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională la comanda PSD, făcut public duminică, 19 septembrie, arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%...
Sursa: NEWS.RO