Iohannis, la ceremonia de Hanuka: Voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism

Duminica, 22 Decembrie 2019, ora 18:02
3880 citiri
Iohannis, la ceremonia de Hanuka: Voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism
Foto: Administratia Prezidentiala (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, la ceremonia de Hanuka desfasurata la Templul Coral din Bucuresti, ca ramane "profund angajat in pastrarea si onorarea memoriei suferintelor persoanelor persecutate din motive etnice in Romania mijlocului secolului trecut".

"Ca in fiecare an, aceasta Sarbatoare a Luminii imi ofera prilejul de a va transmite cele mai calde urari de bunastare si pace. In aceste zile de Hanuka, cand viata tuturor evreilor se reincarca cu speranta, cu puterea credintei si cu bucuria de a se afla laolalta, in sinagoga, in familie si in societate, sunteti insotiti de respectul si aprecierea cetatenilor Romaniei, tara la a carei libertate, democratie si prosperitate ati contribuit, timp de multe generatii", a afirmat Iohannis, in discursul tinut, duminica seara, la Templul Coral din Bucuresti, in cadrul ceremoniei de Hanuka.

El a adaugat ca a promulgat legea prin care se majoreaza indemnizatiile supravietuitorilor Holocaustului, proiect initiat de reprezentantul minoritatii evreiesti in Parlamentul Romaniei si sprijinit de toate partidele.

"Este o masura oportuna, care se adauga cadrului legislativ de condamnare a antisemitismului si recentei legi de instituire a Muzeului National de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania. Este insa si o dovada a consensului politic ce poate fi realizat pe tema intelegerii si asumarii trecutului. Tragediile istoriei nu trebuie uitate, pentru a nu se mai repeta vreodata. Sprijinul acordat supravietuitorilor Holocaustului da consistenta unei astfel de atitudini", a spus Iohannis.

Presedintele a mentionat ca, in al doilea mandat ca presedinte, va indeamna la asumarea istoriei.

"Raman profund angajat in pastrarea si onorarea memoriei suferintelor persoanelor persecutate din motive etnice in Romania mijlocului secolului trecut. Va incredintez ca in acest al doilea mandat de Presedinte al Romaniei voi indemna la cunoasterea si asumarea istoriei de catre intreaga societate romaneasca, voi sprijini masurile de educare a noilor generatii in spiritul tolerantei si voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism", a subliniat Iohannis.

La ceremonie au participat si premierul Ludovic Orban si vicepremierul Raluca Turcan.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Klaus Iohannis Hanuka , #presedinte