Iohannis, la Consiliul Europei: Majoritatea nu poate abuza de drepturile ei doar pentru ca e majoritate

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:54
5532 citiri
Iohannis, la Consiliul Europei: Majoritatea nu poate abuza de drepturile ei doar pentru ca e majoritate

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, la Strasbourg, un discurs in plenul Adunarii Parlamentare a Consilului Europei, in care a vorbit despre progresele Romaniei in domeniul drepturilor omului, dar a subliniat si problema statului de drept, afirmand ca majoritatea nu poate abuza de drepturile ei si nu poate interpreta criticile Opozitiei ca fiind "distructive".

Iohannis a afirmat in plenul APCE ca, alaturi de Secretarul General al Consiliului Europei, va deschide, la Bucuresti, pe 6 aprilie, o conferinta internationala pe tema rolului majoritatii si al Opozitiei intr-o societate democratica.

"Avem nevoie de societati democratice solide, unde majoritatile nu abuzeaza de drepturile lor, de altfel legitime, doar pentru ca sunt majoritati, si in care principiul cooperarii loiale si constructive intre institutiile democratice functioneaza fara eroare.

Intr-o societate democratica, critica normala a Opozitiei nu poate fi vazuta ca fiind un element distructiv si nu poate fi interpretata ca o lipsa de acceptare a rezultatelor alegerilor democratice", a spus presedintele, subliniind ca este doar o parte legitima a democratiei si a unui stat de drept.

Protestele vazute la Romania TV: Tehnocratii si sorosistii, in strada. Iohannistii au batut un jandarm (Galerie foto)

In discursul sau, Iohannis a multumit Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei pentru sprijinul acordat Romaniei in ultimii ani pentru consolidarea statului de drept si a democratiei, in special in privinta drepturilor minoritatilor.

"Prin dialogul constant cu Consiliul Europei, Romania a devenit un model - si vorbesc si din propria experienta - cand vine vorba de protejarea si promovarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor etnice", a afirmat Iohannis.

Presedintele a atins si subiectul minoritatii rrome, afirmand ca s-au facut progrese, dar raman multi pasi de indeplinit.

In privinta apararii drepturilor omului, Iohannis a afirmat ca eforturile Curtii Europene nu sunt suficiente, iar statele membre au propriile responsabilitati, dar a atras atentia ca nici nu pot fi ignorate sau tolerate situatiile in care anumite state membre nu implementeaza deciziile CEDO.

Presedintele a vorbit si despre crizele "fara precedent" prin care trece Europa in acest moment, in special cea privind cresterea populismului, radicalismului, xenofobiei si eurofobiei.

"Eurofobia nu este indreptata doar impotriva valorilor UE. Este indreptata foarte mult si impotriva valorilor fundamentale, principiilor si normelor Consiliului Europei. Aceasta organizatie are un rol cheie in a lupta impotriva acestor fenomene periculoase, care ataca fundamentele societatii noastre democratice", a spus presedintele, adaugand ca si Romania se lupta pentru a preintampina aparitia acestor elemente.

El a sublinat ca alegerile din decembrie 2016 din Romania nu au adus in Parlament partide eurofobe, xenofobe sau radicale, lucru care arata "maturitatea societatii romanesti".

Iohannis s-a referit si la amenintarea terorista si la amenintarea terorismului cibernetic, notand eforturile Romaniei de a-si intari legislatia.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: NEWS.RO