Iohannis, la Iasi: E inadmisibil sa faci 6 ore cu trenul de la Bucuresti

Luni, 01 Octombrie 2018, ora 11:49
10601 citiri
Iohannis, la Iasi: E inadmisibil sa faci 6 ore cu trenul de la Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la deschiderea anului universitar 2018-2019, la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, unde le-a vorbit studentilor si profesorilor despre nevoia unei infrastructuri care sa transforme orasul intr-unul "important european", dar si despre faptul ca facem pasi inapoi in domeniul Cercetarii.

"In viitor, evolutiile economice vor depinde de investitiile in educatia de varf si in Cercetare. Timpurile se schimba si, in mod normal, ar trebui sa fim pregatiti sa facem fata schimbarilor. Din nefericire, realitatea ne demonstreaza ca nu suntem.

Spre exemplu, in domeniul Cercetarii si Inovarii, se fac pasi inapoi prin modificari care risca sa blocheze performanta si cresterea competivitatii economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunastarii sociale. Instabilitatea legislativa si lipsa unei directii clare in Educatie m-au determinat sa lansez proiectul 'Romania Educata', ale carui concluzii vor fi prezentate public in curand", a afirmat Iohannis.

De asemenea, seful statului a vorbit si despre necesitatea unei infrastructuri puternice in Iasi, astfel incat orasul sa isi valorifice intregul potential.

"Dincolo de Educatie, pentru a-si valorifica intregul sau potential, Iasiul are mare nevoie si de infrastructura care sa il transforme intr-un important oras european.

O autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si de reteaua paneuropeana de autostrazi este, de aceea, absolut necesara. Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie sa inceteze.

Este inadmisibil ca distanta dintre Bucuresti - Iasi sa fie strabatuta cu trenul in aproximativ 6 ore si jumatate, semnificativ mai mult decat in urma cu 20 de ani", a mai declarat presedintele la evenimentul de deschidere a anului universitar 2018 - 2019.

"Toate aceste elemente: predictibilitate legislativa, o viziune coerenta si de lunga durata in Educatie si in Cercetare si investitii sustinute pentru acoperirea deficitului de infrastructura - pot contribui decisiv la recastigarea de catre Iasi a rolului sau istoric de capitala regionala si pol european de dezvoltare", a completat seful statului.

Iohannis si-a incheiat discursul felicitand mediul universitar din Iasi si urandu-le studentilor multi ani de excelenta de acum inainte.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Iohannis infrastructura Iasi, #Iohannis pasi inapoi cercetare , #presedinte