Iohannis, la Marasesti: Pacea poate fi mentinuta doar prin integrarea europeana

Duminica, 06 August 2017, ora 21:53
4257 citiri
Iohannis, la Marasesti: Pacea poate fi mentinuta doar prin integrarea europeana

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminica, la ceremonia de comemorare a centenarului Bataliei de la Marasesti, ca in acest moment pacea este asigurata prin Uniunea Europeana si prin eforturile fiecarei generatii, pledand pentru unirea tuturor fortelor din societate de a contracara populismul si demagogia.

"La un secol de la Primul Razboi Mondial, ii pomenim pe cei cazuti in lupta care se odihnesc in pamantul tarii noastre, indiferent de steagul sub care au luptat si de limba in care au jurat credinta acestuia. Fie-le tarana usoara! Aceste locuri au fost martorele unuia dintre cele mai dramatice momente din istoria Romaniei, cand prietenii ne erau putini, aliatii se aflau departe, iar inamicii ne inconjurau. O deviza curajoasa sta de atunci ca un legamant al Armatei noastre: Pe aici nu se trece! La un secol de atunci, Romania este un stat puternic, pe care aliatii si partenerii se pot baza, pilon de stabilitate si securitate in aceasta regiune. Iar acest lucru se datoreaza in mare masura si Armatei Romaniei, domnilor generali, ofiteri, subofiteri si soldati", a afirmat Iohannis, in discursul sau.

Presedintele Iohannis a mentionat profesionalismul si sacrificiile de care au dat dovada in indeplinirea misiunilor militarii romani, afirmand ca ei sunt continuatorii traditiilor de glorie ale Armatei Romane din Marele Razboi.

"Viitorul tarii noastre a fost salvat de eroismul Armatei, izvorat din coeziunea societatii in jurul unui proiect pentru o Romanie nu doar Unita, dar si pentru o Romanie mai democratica si mai incluziva.

Prin angajamentul clasei sale politice pentru reforma drepturilor electorale si sporirea drepturilor economice, Romania anului 1917 avea sa-si dezvolte o solidaritate sociala care a fost capabila sa conduca la importantele victorii de la Marasti, Marasesti si Oituz, dar si sa se impotriveasca ferm puternicelor tentative de bolsevizare", a mai spus Iohannis, subliniind meritul Regelui Ferdinand si al Reginei Maria, al Guvernului si al politicienilor epocii, de a fi "insufletit natiunea prin exemplul lor de staruinta politica si diplomatica".

Iohannis a mai spus ca evenimentele tragice ale secolului XX ne-au aratat ca libertatea, democratia si pacea nu se obtin si nu se pastreaza fara un angajament constant si continuu, al fiecarei generatii, iar in actualul context Uniunea Europeana este cea care poate asigura pacea pe viitor.

"Traim de peste 70 de ani cea mai lunga perioada fara conflicte armate din istoria continentului nostru. Aceasta se datoreaza existentei Uniunii Europene, un proiect din care, de zece ani, si Romania face parte. Cea de-a doua jumatate a secolului XX ne arata ca pacea poate fi mentinuta doar prin integrarea europeana. Ca intre aceasta si pastrarea identitatilor nationale exista o deplina compatibilitate, atunci cand clasa politica isi asuma cu responsabilitate misiunea Uniunii: construirea unei Europe a securitatii, prosperitatii si solidaritatii.

Intr-o perioada in care valorile Uniunii Europene sunt atacate de populism si demagogie, comemorarea Marelui Razboi aduce cel mai puternic argument in favoarea proiectului european: pacea!", a spus el.

Presedintele a facut un apel pentru unitate, ca toti factorii de decizie sa isi uneasca energiile pentru a face din proiectul european o constructie solida pentru viitorul generatiilor urmatoare.

"Implicarea activa a Romaniei in acest proces, inclusiv prin elaborarea unui proiect de tara, reprezinta si un angajament concret pentru dezvoltarea si progresul tarii noastre. Cea mai de pret recunostinta pe care o putem exprima fata de sacrificiul generatiei Marii noastre Uniri este de a ne asuma, la randul nostru, cu responsabilitate, construirea unei Romanii puternice si increzatoare in parcursul sau. O Romanie educata si competitiva. O Romanie care protejeaza drepturile si libertatile cetatenilor sai oriunde s-ar afla, indiferent daca sunt parte a unei majoritati sau parte a unei minoritati", a conchis el.

Citeste si:
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Traseism, la rang de artă. Mai mulți primari care au trădat PSD se reîntorc în partid „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”
Patru primari din Giurgiu, plecați din PSD pentru a candida din partea PNL, se reîntorc în PSD spunând că sunt „sătui de umilinţe, de păcăleli şi de bătaia de joc a liberalilor”....