Iohannis, la New York: Ce le-a promis investitorilor americani

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 07:09
2958 citiri
Iohannis, la New York: Ce le-a promis investitorilor americani

Presedintele Iohannis a invitat, joi, la New York, investitorii americani sa vina in Romania, vorbind despre situatia economica a tarii si potentialul din domenii precum piata de capital sau sectorul energetic.

Seful statului roman a afirmat ca dimensiunea economica a parteneriatului cu SUA reprezinta "o prioritate".

Klaus Iohannis a avut o intalnire cu reprezentanti ai unor investitori institutionali si banci de investitii din Statele Unite ale Americii, ocazie cu care a amintit de importanta Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA.

Iohannis a ajuns in SUA: Prima intalnire, cu investitori americani

"Desi dimensiunea de securitate se afla la baza Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA, stim ca dimensiunea economica a relatiei noastre are potentialul de a ajunge la acelasi statut. (...) Este una dintre prioritatile mele sa dezvoltam dimensiunea economica", a spus presedintele.

Klaus Iohannis le-a transmis investitorilor mai multe date despre economia romaneasca, in special in relatile bilaterale.

Astfel, presedintele a afirmat ca in ultimii 5 ani s-a dublat comertul dintre Romania si SUA, atingand 2 miliarde de dolari in 2014.

"Speram ca aceasta tendinta ascendenta va continua, astfel incat SUA sa devina unul dintre principalii investitori in Romania", a afirmat presedintele.

Mai mult, in ceea ce priveste potentialul economic al Romaniei, Iohannis a spus ca, dincolo de avantajele precum forta de munca calificata si competitiva sau pozitia geostrategica, Romania este acum o "economie stabila si previzibila".

Presedintele a mentionat cresterea cu 3,8% a PIB in prima jumatate a anului 2015, Romania fiind una dintre economiile din Europa care s-a dezvoltat cel mai rapid, dar si nivelul scazut al datoriilor.

"Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue si chiar sa se accelereze in anii urmatori", a spus Iohannis, referindu-se la al cincilea an consecutiv de crestere economica a Romaniei.

Presedintele a atras insa atentia ca Romania este constienta de dificultatile si problemele care persista in anumite domenii.

"Preocuparea investitorilor privind nevoia de a spori transparenta sau predictibilitatea fiscala si legislativa este in intregime legitima", a spus Iohannis, dand asigurari ca Romania face eforturi pentru a remedia aceste probleme.

In acest context, presedintele Iohannis i-a invitat pe investitori sa vina in Romania, dand ca exemple piata romaneasca de capital si sectorul energetic la capitolul domenii cu potential special de investitii.

Seful statului a enumerat si infrastructura si transportul, industria de automobile, sectorul de telecomunicatii si IT, industria alimentara, serviciile medicale si agricultura ca fiind domenii in care se poate investi.

Nu in ultimul rand, Klaus Iohannis le-a vorbit investitorilor si despre educatie, cercetare sau inovatie.

"Putem pune la dispozitie o gama valoroasa de ingineri, experti IT, initiatori de proiecte si matematicieni care sunt angajati in proiecte europene de cercetare in high-tech", a spus presedintele.

Klaus Iohannis l-a primit pe noul ambasador SUA: Bine ati venit in Romania! (Foto)

"Romania beneficiaza de sustinerea Statelor Unite in procesul transformarii sale intr-o tara angajata sa slujeasca democratia, drepturilor omului, statul de drept si buna guvernanta. Romania a fost si este un partener loial Statelor Unite in promovarea viziunii noastre comune a unei lumi libere si pasnice", a mai spus Klaus Iohannis.

Citeste si:
George Simion: "Nu intrăm la guvernare cu niciunul din partidele actuale parlamentare. Oameni din rândul lor se mai rup"
George Simion: "Nu intrăm la guvernare cu niciunul din partidele actuale parlamentare. Oameni din rândul lor se mai rup"
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea pe care o conduce nu va intra la guvernare cu niciunul din actualele partide parlamentare şi a menţionat că vor mai apărea...
Orban, sarcastic după ce Cîţu a afirmat că îi vor fi cerute lămuriri despre declaraţiile privind parteneriatul cu Iohannis: "De când imi cere mie lămuriri Florin?"
Orban, sarcastic după ce Cîţu a afirmat că îi vor fi cerute lămuriri despre declaraţiile privind parteneriatul cu Iohannis: "De când imi cere mie lămuriri Florin?"
Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a comentat ironic duminică, 26 septembrie, afirmaţiile lui Florin Cîţu potrivit cărora îi vor fi cerute lămuriri despre declaraţiile privind...
Sursa: MEDIAFAX