Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, la New York: Ce le-a spus romanilor si ce nemultumiri au acestia la adresa presedintelui

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 14:04
5932 citiri
Iohannis, la New York: Ce le-a spus romanilor si ce nemultumiri au acestia la adresa presedintelui
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Comunitatile romanesti din SUA "sunt un liant intre cele doua state", a declarat sambata Klaus Iohannis, la intalnirea cu romanii stabiliti la New York. La randul lor, oamenii au vorbit despre asteptarile lor de la presedintele Romaniei si si-au exprimat nemultumirile cu privire la acesta.

"Incerc o emotie si o bucurie speciala sa ma aflu aici, la New York, alaturi de voi, de cei din diaspora romaneasca. Spun ca este o bucurie speciala din doua motive. Unul personal, pentru ca ma simt legat de romanii din afara granitelor, cunosc si apreciez eforturile si contributia lor pentru Romania, pentru cei de acasa. (...)

Al doilea motiv de bucurie speciala pentru mine tine de semnificatia contextului si locului in care ne aflam. In conditiile in care Parteneriatul strategic cu SUA reprezinta una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunitatile romanesti din Statele Unite ale Americii sunt un liant intre cele doua state", a spus seful statului, la intalnirea cu comunitatea de romani din New York, care a avut loc la Consulatul Romaniei.

Aproximativ 100 de romani au participat la receptie, printre acestia aflandu-se si printesa Marina Sturdza, care a afirmat ca, prin discursul sustinut, Klaus Iohannis este un presedinte receptiv.

"Sper ca presedintele sa fie mai prezent decat au fost altii inainte de el", a afirmat Marina Sturdza. Ea a aratat ca una din problemele cu care se confrunta romanii din strainatate este votul si si-a exprimat speranta ca aceasta chestiune sa fie rezolvata.

Romanii din SUA despre Iohannis: Cred ca lumea l-a pus pe un piedestal cand a fost ales

Si alti romani prezenti la intalnirea cu seful statului, precum Andreea Sas, cercetator, si-au exprimat speranta ca votul prin corespondenta va fi pus in practica la alegerile urmatoare.

Andreea Sas, stabilita de 14 ani in SUA, s-a declarat, insa, dezamagita de seful statului.

"Cred ca lumea l-a pus pe un piedestal cand a fost ales si dansul un pic a dezamagit. Cred ca lumea este un pic nerealista pentru ceea ce este in politica romaneasca", a spus ea.

O alta romanca, jurnalist la "Romanian Jurnal" si la "Dacia Magazin", stabilita la New York din 1991, a afirmat ca asteapta din partea lui Iohannis o "schimbare si misiunile dansului sa devina realitate".

Medicul Daiana Voiculescu a sustinut ca romanii din strainatate au probleme din cauza plagiatului masiv din sistemul academic romanesc si a criticat faptul ca noul Cod fiscal prevede ca acestia trebuie sa plateasca CAS in Romania.

"Avem probabil cel mai mare numar de doctori in diverse stiinte. Ma uit la doctori in medicina si nu vad nimic remarcabil pe care acesti oameni sa-l fi produs prin tezele lor de doctorat, dar avem si un numar incredibil de politicieni care sunt doctori in stiinte, profesori universitari. Aceste doctorate nu au produs nimic original in mediul academic universitar. (...)

O alta problema este legata de faptul ca in Codul Fiscal exista o prevedere, potrivit careia romanii din strainatate vor fi obligati sa plateasca CAS. Nu am mai folosit sistemul medical din 1996 si probabil nu-l voi folosi pana la sfarsitul vietii, iar, daca voi avea un ghinion major (...) si va trebui sa folosesc acest sistem, voi plati din buzunar sau cu asigurarea de aici", a spus Daiana Voiculescu.

Medicul a acuzat si lipsa de reactie a presedintelui fata de "problemele adevarate" ale oamenilor.

"Am asteptarea sa se comporte ca un presedinte omul pe care l-am votat, nu din convingere, ci pentru ca nu am avut alta solutie la votul final, dar am pretentia sa se comporte ca primul cetatean al tarii, sa reprezinte interesele tuturor romanilor, nu numai ale unui grup politic, social si de interese. Pana acum, mi s-a parut ca domnia sa nu are nicio reactie fata de problemele adevarate ale noastre, fie ca suntem in Romania, fie in strainatate", a afirmat aceasta.

Un alt roman stabilit la New York a sustinut ca asteapta ca seful statului sa puna Romania pe drumul corect.

"Astept ca presedintele Iohannis sa puna Romania pe drumul corect. Acest lucru nu o sa se poata face peste noapte pentru ca trebuie schimbate atitudinile si multe altele, dar vine o generatie noua in pozitiile importante din Romania si se va schimba", a spus acesta, aratand ca, in Romania, problema este Guvernul. De asemenea, acesta a afirmat ca Romania a obtinut progrese mari in ceea ce priveste lupta contra coruptiei.

Seful statului a fost insotit la intalnirea cu romanii din New York de sotia sa Carmen Iohannis. De asemenea, la eveniment au participat noul ambasador in SUA, George Maior, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, reprezentantul permanent al Romaniei la ONU, Ion Jinga, si consilieri prezidentiali.

La finalul discursului sustinut la Consulat, presedintele Iohannis si sotia sa au vorbit cu romanii din New York si au facut fotografii cu acestia. De asemenea, seful statului a dat autografe pe cele doua carti ale sale "Primul pas" si "Pas cu pas".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Klaus Iohannis romani New York, #Klaus Iohannis romani SUA , #presedinte