Iohannis, la ONU: Comunitatea internationala trebuie sa faca mai mult pentru a combate terorismul

Marti, 29 Septembrie 2015, ora 18:53
2282 citiri
Iohannis, la ONU: Comunitatea internationala trebuie sa faca mai mult pentru a combate terorismul
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Comunitatea internationala trebuie sa faca mai mult pentru a combate terorismul, a declarat, marti, presedintele Klaus Iohannis.

Potrivit sefului statului, consolidarea justitiei internationale ar trebui sa determine o abordare juridica consolidata cu privire la terorismul international.

"Terorismul reprezinta gradul cel mai inalt de crime impotriva indivizilor si a societatilor. In opinia Romaniei, comunitatea internationala trebuie sa faca mai mult pentru a combate terorismul cu instrumente juridice care includ dreptul penal international", a spus Iohannis.

El a precizat ca, in acest context, Romania, sustinuta de Spania, a determinat un proces de reflectie privind posibila infiintare a unei Curti Internationale pentru Crimele Terorismului.

Seful statului a subliniat ca terorismul reprezinta o amenintare la adresa pacii, aratand ca Romania sustine non-folosirea dreptului de veto in Consiliul de securitate al ONU in cazul actiunilor privind prevenirea crimelor de razboi.

"Reiterez sustinerea Romaniei pentru initiativa Frantei si a Mexicului de a propune un acord colectiv si voluntar intre membrii permanenti ai Consiliului de Securitate cu privire la non-folosirea dreptului de veto atunci cand este nevoie de actiuni pentru a preveni sau a incheia situatii de atrocitati in masa si crime de razboi la scara mare", a afirmat seful statului in cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU.

El a precizat ca ONU trebuie sa-si asume noi angajamente in lupta impotriva terorismului in toate manifestarile sale, fie ca sunt "crime pline de lasitate impotriva oamenilor nevinovati, distrugerea barbara a patrimoniului cultural comun al umanitatii sau forma odioasa si fara precedent dezvoltata de asa-numitul ISIS/Da'esh, ale carui actiuni constituie evidente violari ale dreptului international si ale drepturilor omului pe care ne straduim atat de mult sa le sustinem".

"Simpla existenta a unei astfel de entitati este o amenintare manifesta la adresa pacii si a stabilitatii. Natiunile Unite trebuie sa isi reafirme unitatea in fata unei astfel de agresiuni amenintatoare. Consiliul de Securitate trebuie sa actioneze ferm si sa catalizeze actiunea colectiva impotriva acestei amenintari flagrante la adresa pacii mondiale", a declarat presedintele Iohannis.

El a subliniat, insa, ca Natiunile Unite nu reprezinta un panaceu pentru toate relele umanitatii.

Joe Biden vine la Bucuresti? Evenimentul la care a fost invitat de Klaus Iohannis

"Istoria sa marcheaza suisuri si coborasuri, succese si esecuri. In acelasi timp, cu totii stim ca marirea numarului si intensitatea misiunilor care i-au fost incredintate nu au fost echivalate de resursele necesare pentru indeplinirea tuturor obiectivelor sale. A devenit o practica obisnuita sa ceri Natiunilor Unite sa faca mai mult, cu mai putine resurse. Totusi, dupa 70 de ani in care a fost supusa tuturor incercarilor, Carta Organizatiei Natiunilor Unite s-a dovedit a fi un document vizionar care a trecut testul istoriei", a afirmat presedintele Iohannis.

Seful statului a aratat ca Romania se afla intre statele care sustin neconditionat Natiunile Unite, amintind ca anul acesta tara noastra aniverseaza 60 de ani de la aderare la ONU.

Iohannis: Biden si-a exprimat multumirea fata de mersul lucrurilor in privinta combaterii coruptiei

"Romania este o tara cu o putere economica limitata. Totusi, ne mandrim cu faptul ca am contribuit semnificativ la telurile Natiunilor Unite, in decursul celor sase decenii in calitate de membru. Esenta acestor contributii au fost increderea in diplomatia multilaterala si in statul de drept, precum si prioritatea mijloacelor pasnice in detrimentul folosirii fortei in realizarea intereselor nationale", a completat el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Klaus Iohannis discurs ONU, #Klaus Iohannis terorism , #presedinte