Iohannis, la receptia ambasadei SUA: Romanii au dat un vot covarsitor in sprijinul statului de drept

Joi, 04 Iulie 2019, ora 19:42
3492 citiri
Iohannis, la receptia ambasadei SUA: Romanii au dat un vot covarsitor in sprijinul statului de drept

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la receptia ambasadei SUA cu ocazia aniversarii Zilei Independentei, ca la referendumul pe justitie romanii s-au pronuntat in favoarea statului de drept si au respins "populismul si discursul anti-european si anti-justitie".

"Recent, cu ocazia alegerilor europene si a referendumului privind justitia pe care l-am convocat pe 26 mai, romanii au dat un vot covarsitor pro-european si in sprijinul consolidarii statului de drept, respingand fara echivoc populismul si discursul anti-european si anti-justitie.

Cetatenii Romaniei au aratat, o data in plus, ca avem o societate matura si ca isi doresc o tara puternica si sanatoasa, cu un sistem de justitie curat si independent, in deplina consonanta cu statutul de partener strategic al Statelor Unite si de stat membru al Uniunii Europene si al NATO", a afirmat Klaus Iohannis, in discursul sustinut la ambasada SUA cu ocazia celebrarii Zilei Independentei.

Acesta a adaugat ca sprijinul Statelor Unite acordat Romaniei, care pana acum 30 de ani a fost sub regim totalitarist comunist, a fost crucial.

"Acum 30 de ani, dupa inlaturarea totalitarismului comunist, Romania s-a reconectat politic si economic la familia occidentala ca apoi sa devina membru al Aliantei Nord-Atlantice, al Uniunii Europene, precum si partener strategic puternic al Statelor Unite. Sprijinul Statelor Unite pentru eliberarea natiunilor captive ale Europei, izolate in spatele Cortinei de Fier, si asistenta oferita in vederea reintegrarii in comunitatea transatlantica a fost crucial.

Domnule Ambasador Klemm, Romania nu va uita niciodata acest sprijin! Alaturi de prietenii si partenerii nostri americani si europeni, natiunea romana contribuie acum concret si relevant la consolidarea securitatii si prosperitatii comunitatii transatlantice", a mai spus seful statului.

Presedintele Iohannis a adaugat ca Romania va continua sa fie un partener dedicat relatiei transatlantice, precizand ca la consolidarea acestei relatii a contribuit si Presedintia romana a Consiliului UE, incheiata cu succes de tara noastra.

"Prioritatea strategica a Romaniei este si va ramane o relatie transatlantica puternica. O cooperare transatlantica solida este cea mai sigura garantie ca vom putea gestiona cu succes provocarile viitorului si influenta pozitiv dezvoltarile pe plan global. Presedintia Consiliului Uniunii Europene, incheiata recent cu succes de tara noastra, a reprezentat inclusiv o contributie la consolidarea unei relatii transatlantice bazate pe respect reciproc, promovarea valorilor comune si avansarea intereselor care conecteaza indisolubil Uniunea Europeana de partenerul sau global, Statele Unite ale Americii", a explicat Iohannis.

Seful statului a mai declarat ca Romania va fi mereu "un aliat si un prieten de incredere, o voce puternica in favoarea cooperarii stranse dintre America si Europa! Va asigur ca tara mea si eu personal pastram aceeasi determinare pentru aprofundarea si dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite!".

La randul sau ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat, joi seara, la receptia de 4 Iulie de la sediul Ambasadei, ca angajamentul romanilor fata de democratie, statul de drept si lupta impotriva coruptiei, "demonstrat atat de clar la alegerile din luna mai", ii inspira pe americani.

Premierul Viorica Dancila, directorul SRI Eduard Hellvig, precum si fostul procuror general Augustin Lazar si fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi au participat, vineri, la receptia oferita de ambasada SUA la Bucuresti cu ocazia aniversarii Zilei Independentei. Printre cei prezenti la eveniment s-a numarat si presedintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, precum si ministrul Sanatatii Sorina Pintea si ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu. La receptie au mai venit senatori si deputati.

Citeste si:
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
Care sunt prioritățile parlamentarilor în noua sesiune din toamnă. Lista legilor controversate sau întârziate
În mai puțin de jumătate de lună, parlamentarii se întorc la muncă unde au de rezolvat mai multe urgențe lăsate din urmă precum legile Justiției, Educației sau avertizorilor de...
Gafa lui Marcel Ciolacu la recepția sălii polivalente din Bistrița: ”Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat” VIDEO
Gafa lui Marcel Ciolacu la recepția sălii polivalente din Bistrița: ”Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat” VIDEO
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, în discursul ținut la recepția Complexului Sportiv Polivalent, că a venit la ”inaugurarea unei case mortuare”. ”Astăzi am venit...