Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca proiectul stiintific privind laserul de la Magurele va pune Romania foarte sus pe harta tarilor in care se realizeaza cercetare fundamentala, adaugand ca pentru problemele logistice in constructia acestuia se vor gasi solutii adecvate.
"Am avut ocazia sa vizitez astazi Institutul de la Magurele si sa vad unde se pregateste cel mai mare proiect stiintific din regiune. Este vorba de facilitatea cu laser de foarte mare putere si aplicatii in fizica nucleara, un proiect extraordinar de ambitios care cu siguranta va pune Romania foarte sus pe harta tarilor unde se face cercetare fundamentala.
Acest lucru mi se pare extraordinar de important si trebuie sa recunosc ca se imbina foarte fericit cu conceptul meu despre educatie in Romania, care dupa propunerea mea va produce specialisti de foarte inalta calificare, exact lucrul care se va intampla si aici", a afirmat Iohannis.
i sunt Romania: Cercetatoarea care dezleaga tainele universului la Magurele: Si aici se poate!
El a sustinut ca acest proiect reprezinta un pas pentru ca cercetatorii plecati in strainatate sa se intoarca in Romania.
Seful statului apreciat ca stadiul lucrarilor la Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme - Fizica Nucleara) din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" este "aproximativ in regula", aratand ca lucrarile au ramas un pic in urma.
Efectele Laserului de la Magurele: Zece blocuri ridicate de britanici - Cat costa un apartament
"Am inteles ca sunt cateva probleme de tip logistica in mersul lucrarilor, cu siguranta se gasesc solutii adecvate si abia astept sa venim la inaugurare in 2018", a spus Iohannis.
Directorul Institutului National de Fizica Nucleara, Nicolae Victor Zamfir, i-a prezentat sefului statului Institutul si proiectul ELI-NP, aflat in constructie.
O aventura stiintifica de calitate. Vezi tot