Iohannis, lectie de istorie in fata clasei despre proiectele de tara: Daca nu ridica nimeni mana, o sa raspund singur

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 15:56
3895 citiri
Iohannis, lectie de istorie in fata clasei despre proiectele de tara: Daca nu ridica nimeni mana, o sa raspund singur

Presedintele Klaus Iohannis a tinut un discurs in fata elevilor dintr-un colegiu din Campulung si le-a vorbit despre proiectele de tara ale conducatorilor Romaniei din istorie.

Seful statului a incercat astfel sa ii lamureasca despre scopul infiintarii comisiei prezidentiale care va elabora pana in 2017 un nou proiect de tara.

"Poate ati urmarit, domnule director, sau voi, dragi elevi, in ultima vreme o discutie la televizor, unde sunt si eu pomenit.

Este vorba despre asa numitul proiect de tara. Stie cineva ce e un proiect de tara? Stim cum e cu un proiect de biologie, un proiect de informatica, un proiect de vizita in Haga, dar ce e un proiect de tara? Daca nu ridica nimeni mana, o sa incerc eu sa dau raspunsul singur", a spus Iohannis, zambind, cand nimeni nu a deschis gura sa raspunda sirului de intrebari semi-retorice ale sale.

Apoi, seful statului a inceput sa le explice prin exemple istorice, trecand prin intemeierea Tarii Romanesti de catre Basarab I si infiintarea Regatului Romaniei de catre Carol I.

"Cu siguranta, in cursul orelor de istorie vi s-a spus: Carol I nu a fost roman. El a fost adus din afara. La ce s-or fi gandit politicienii atunci, sa aduca un domnitor de afara? Probabil au avut si ei, ati ghicit, un proiect de tara. (...) De buna seama au vrut sa construisca o tara, un regat independent", a spus presedintele.

Elevii au devenit mai implicati in lectia presedintelui in momentul in care el a vorbit despre Primul Razboi Mondial, de altfel motivul pentru care se afla acolo Klaus Iohannis, la ceremoniile dedicate marcarii a 100 de ani de la intrarea Romaniei in razboi.

"Daca venim un pic mai incoace in istorie. Astazi comemoram 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Pai, ce-om fi cautat noi in razboiul ala? Vor fi avut un proiect de tara? Acum aici chiar va intreb", a spus Iohannis, zambind.

Din sala s-a auzit raspunsul ca proiectul de tara a fost Marea Unire. "Bravo!", i-a raspuns Iohannis elevului, ducand discutia catre istoria contemporana.

"Probabil ati auzit ca politicienii, care in general nu au o imagine foarte buna in Romania, din motive pe care sper ca le inlaturam incet, incet, dar in anii '90, asa cum au fost, au avut doua proiecte de tara foarte mari, care s-au realizat. Stie cineva care au fost aceste doua proiecte de tara de dupa Revolutie? Daca nu ridicati mana, nu imi dau seama cine...", a continuat Iohannis, din sala auzindu-se vociferari.

Un elev a raspuns ca proiectele de tara au fost integrarea in UE si in NATO.

Iohannis a explicat apoi contextul in care a solicitat elaborarea unui nou proiect de tara.

"Si acum? Ei, acum am considerat ca este cazul sa ne adunam si sa vedem ce vrem noi, aceasta generatie, cu tara noastra. Sa construim un adevarat proiect de tara, care arata cum vrem noi sa arate Romania peste 20, peste 30, peste 50 de ani, cum ajungem acolo si atunci ne punem cu siguranta intrebarea: cum putem sa aflam aceste lucruri?", a spus el.

Presedintele a explicat ca a decis sa aduca oamenii care doresc sa se implice la aceeasi masa, pentru a oferi un raspuns asupra directiei in care trebuie sa mearga Romania pana cel tarziu in vara anului viitor. Iohannis a vorbit in acest context si despre proiectul sau "Romania Educata", afirmand ca viitorul nu poate fi construit decat prin invatamant de calitate.

"Este calea spre viitorul Romaniei. Fara o generatie educata nu se poate construi viitorul. Fara scoli bune, fara dascali pe masura si fara parinti care inteleg pentru ce fac copiii scoala nu putem sa mergem mai departe. (...) Viitorul sunteti voi, dragi elevi si tineri", a conchis seful statului.

Comisia prezidentiala pentru elaborarea unui proiect de tara a fost infiintata la Palatul Cotroceni si va fi formata din 23 de membri, atat reprezentanti ai institutiilor, cat si membri independenti, scopul urmand sa fie intocmirea unui document politic care sa contina obiectivele Romaniei pe termen mediu si lung si care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: NEWS.RO