Iohannis se va intalni cu Trump la Washington. UPDATE: Ce spune Casa Alba

Joi, 01 Iunie 2017, ora 07:23
16273 citiri
Iohannis se va intalni cu Trump la Washington. UPDATE: Ce spune Casa Alba

Presedintele Klaus Iohannis pleaca duminica intr-o vizita in SUA, unde va avea o intrevedere oficiala cu Donald Trump.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va efectua in perioada 4-9 iunie a.c. o vizita in Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de intrevederea oficiala a presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, cu presedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, in data de 9 iunie a.c", informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat.

Aceasta intalnire va fi prilej "pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia", adauga documentul citat.

La Casa Alba, Iohannis "va aborda prioritatile de actiune in cadrul relatiei bilaterale si va reconfirma angajamentul ferm al tarii noastre de a ramane un aliat predictibil, stabil si de incredere al Statelor Unite".

UDAPTE 1 De asemenea, un astfel de anunt a fost postat, miercuri seara, si pe site-ul Casei Albe.

"Presedintele Donald J. Trump il va primi pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la Casa Alba, pe 9 iunie, pentru o vizita de lucru. Presedintele Trump asteapta sa discute modalitati de aprofundare a legaturilor si de intarire a parteneriatului strategic SUA - Romania", se arata in comunicatul Casei Albe.

Ambasada Romaniei la Washington a salutat, miercuri noapte, anuntul oficial al Casei Albe privind intalnirea dintre Donald Trump si Klaus Iohannis.

"Este rezultatul unei activitati diplomatice lansate si sustinute imediat dupa inceperea mandatului noului presedinte al SUA", arata reprezentanta noastra condusa de George Maior.

Ambasadorul Romaniei a spus, la inceputul lunii februarie 2017, in cadrul unui interviu acordat presei romanesti:

"...obiectivul nostru cel mai semnificativ din punct de vedere al dialogului politic bilateral la nivel strategic, este o vizita, o intalnire intre presedintele Romaniei si presedintele Americii (...). Romania este un aliat semnificativ si important pentru SUA in regiune si chiar in plan global".

Vezi si Merkel anunta o ruptura intre SUA si Europa. Prima reactie a presedintelui Iohannis

UPDATE 2 Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, scoate in evidenta intr-un comunicat remis, joi, Ziare.com ca "Iohannis este al treilea sef de stat european primit de presedintele Donald Trump la Casa Alba si printre primii din lume".

"Vizita presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, in Statele Unite ale Americii este un mesaj puternic de apreciere fata de Romania si de diferentiere pozitiva a tarii noastre fata de celelalte tari din estul Europei, pe care SUA il transmit fara echivoc", considera Predoiu.

Iohannis va primi o importanta disctinctie pentru intarirea statului de drept

Pe langa intrevederea cu Trump, Iohannis va participa, luni, 5 iunie, in calitate de invitat de onoare, la Forumul Global al American Jewish Committee (AJC), unde va primi "Light Unto the Nations", cea mai inalta distinctie a organizatiei care se decerneaza unor sefi de stat sau de guvern in semn de recunoastere pentru impactul international important in domeniul pacii, securitatii, democratiei, promovarii valorilor umane.

La forum vor lua parte peste 2.500 de participanti din 70 de tari, in perioada 4-6 iunie.

"American Jewish Committee a evidentiat, in decizia de acordare a distinctiei, faptul ca a hotarat onorarea Presedintelui Klaus Iohannis pentru actiunea sa de lider dedicat intaririi democratiei si a statului de drept in Romania, (...) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul si pentru a aprofunda legaturile dintre Romania si SUA, precum si intre Romania si Israel", precizeaza comunicatul de la Cotroceni.

Citeste si Guvernul il trimite consul la New York pe avocatul care i-a aparat pe Becali, Mazare, Pinalti si multi altii

In acordarea acestei distinctii s-a luat in calcul si rolul tarii noastre in cadrul UE si al dialogului transatlantic, "in mentinerea securitatii regionale si globale, dar si realizarile recent incheiatei presedintii-in-exercitiu romane a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) ", adauga Administratia Prezidentiala.

Light Unto the Nations a mai fost acordata unor lideri cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton.

La Washington, Iohannis se va intalni si cu reprezentantii comunitatii de romani din SUA.

B.B.

Citeste si:
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Alexandru Rafila i-a cerut Comisiei Europene să reducă livrările de vaccin anti-Covid pentru România: ”Avem peste 8 milioane de doze care vor expira”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat miercuri, 17 august, că a cerut Comisiei Europene reducerea substanţială a livrărilor de vaccin împotriva Covid-19 pentru acest an şi...
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...