Iohannis merge astazi in Germania, la o ceremonie alaturi de Merkel si Macron

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 07:00
4521 citiri
Iohannis merge astazi in Germania, la o ceremonie alaturi de Merkel si Macron
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Klaus Iohannis va participa, marti, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare si integrare franco-german, care va avea loc la Aachen, in prezenta cancelarului Angela Merkel si a presedintelui francez Emmanuel Macron.

Momentul semnarii Tratatului, de catre presedintele francez si cancelarul german, in Sala Incoronarii a Primariei orasului Aachen, va fi precedat de alocutiuni ale lui Armin Laschet, prim-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia, Marcel Philipp, primar al orasului Aachen, si respectiv ale presedintelui Macron si cancelarului Merkel, anunta Administratia Prezidentiala intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ulterior semnarii documentului, vor sustine alocutiuni presedintele Klaus Iohannis, care reprezinta Romania in calitate de Presedintie in exercitiu a Consiliului Uniunii Europene, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Ideea incheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost mentionata de presedintele Emmanuel Macron in discursul sau de la Sorbona, intitulat Initiativa pentru Europa, din septembrie 2017.

Ulterior, cancelarul Merkel si presedintele Macron au anuntat incheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declaratie comuna adoptata la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee de catre presedintele Charles de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat si institutionalizat reconcilierea franco-germana postbelica.

Tratatul de la Aachen isi propune sa completeze Tratatul de la Elysee, care a pus bazele cooperarii bilaterale stranse dintre cele doua state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergente sporite intre Berlin si Paris, urmarind adaptarea relatiilor dintre cele doua state la provocarile cu care sunt confruntate in secolul XXI.

In cadrul noului tratat, cele doua state isi exprima viziunea conform careia o cooperare bilaterala mai stransa contribuie la intarirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania si Franta aprofundeaza modelul de succes al unificarii europene, stabilind totodata reperele pentru urmatoarea generatie in demersul de a continua parcursul european comun trasat inca din 1963.

In marja deplasarii in Germania, presedintele Romaniei va avea si o intalnire cu militarii romani care activeaza la baza militara NATO de la Geilenkirchen, potrivit agendei presedintelui.

Citește și:
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
Chichița legislativă prin care PSD-PNL lasă în mod cinic fără primar peste 50 de localități
La doi ani de la alegerile locale, zeci de comune și orașe din România au rămas fără primar din varii motive cum ar fi decesul edilului, probleme în justiție ori demisii. În ciuda...