Iohannis merge sa discute cu Avocatul Poporului despre ordonanta Iordache. Ciorbea spune ca el n-are ce sa faca

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 09:38
9362 citiri
Iohannis merge sa discute cu Avocatul Poporului despre ordonanta Iordache. Ciorbea spune ca el n-are ce sa faca

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri dimineata, ca ii va face o vizita Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a discuta cu acesta pe tema ordonantei privind modificarea Codurilor Penale, adoptata pe furis, la ceas de seara, de Guvernul Grindeanu.

Seful statului a facut anuntul in timp ce prezida sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizarea ordonantei pe Justitie, desi tardiv, din moment ce Executivul s-a grabit sa o adopte marti seara.

Asta dupa ce procurorul general Augustin Lazar a spus ca si Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constitutionala (CCR) actul normativ.

"Ma gandesc sa-i fac o vizita astazi. Nu l-am vazut de mult. Nu mi-e dor de el, dar cred ca trebuie sa-i transmit personal ca asteptam cu totii o luare de pozitie", a raspuns Iohannis propunerii lui Lazar.

Dupa doar cateva minute, Avocatul Poporului a venit cu un raspuns. Victor Ciorbea a explicat ca nu poate ataca ordonanta la CSM decat dupa ce intra in vigoare.

"Ordonanta de urgenta a ramas sa intre in vigoare peste 10 zile. Potrivit legii, nu avem competenta de a o ataca la Curte decat dupa ce intra in vigoare. In aceasta perioada de 10 zile, n-avem nicio compententa. Chiar domnul presedinte preciza in urma cu vreo doua minute la CSM ca solicita CSM-ului - ca s-a nascut un conflict de natura constitutionala - si sa sesizeze direct Curtea Constitutionala.

Noi n-avem competente in materie de conflicte constitutionale. N-avem cum sa blocam, stimata domnita! Intelegeti ca, potrivit legii, noi putem ataca legile si ordonantele dupa ce intra in vigoare. Nu putem sesiza nimic! Las totul in sarcina CSM-ului si a celor care pot sesiza Curtea Constitutionala", a declarat Ciorbea pentru jurnalisti.

Intrebat daca are un mesaj pentru oamenii din strada, acesta a raspuns: "Nu le spun nimic oamenilor, nu fac declaratii politice. Daca intra in vigoare peste 10 zile, chiar nu avem nicio competenta. Eu cred ca nu vreti sa intelegeti".

Subliniem ca, totusi, o parte dintre prevederile ordonantei a intrat in vigoare si este vorba despre cea referitoare la modificarea Codului de Procedura Penala. Ce nu a intrat inca in vigoare este partea care se refera la modificarea Codului Penal.

Mai poate fi oprita ordonanta Iordache? Doua cai legale in 10 zile si de ce conteaza protestele

Citeste si:
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
Cei mai bogați europarlamentari ai României. Rareș Bogdan, deputatul cu tablouri și ceasuri de 400.000 de euro
România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de deputați, având un mandat de cinci ani. Salariul lunar net pentru această funcție este de aproximativ 7.000 de euro, la care se...
Lăcomia parlamentarilor care au sufocat instanțele cu reclamații prin care își cer pensiile speciale înapoi
Lăcomia parlamentarilor care au sufocat instanțele cu reclamații prin care își cer pensiile speciale înapoi
Instanțele civile din întreaga țară sunt sufocate de dosarele foștilor senatori și deputați ai României care au depus acțiuni pentru recuperarea pensiilor speciale, anulate în februarie...
Sursa: Ziare.com