Iohannis merge vineri la summit-ul de la Bratislava, primul fara Marea Britanie

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 09:08
2198 citiri
Iohannis merge vineri la summit-ul de la Bratislava, primul fara Marea Britanie
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis participa, vineri, la reuniunea informala a Consiliului European de la Bratislava, primul summit la care Marea Britanie este absenta.

Potrivit programului transmis de Administratia Prezidentiala, dupa participarea la cele doua sesiuni de lucru ale sefilor de delegatie, presedintele Klaus Iohannis va sustine o declaratie de presa, in jurul orelor 19:30.

Seful statului a declarat, joi seara, in cadrul unei conferinte de presa, ca inaintea acestui summit a purtat discutii cu mai multi lideri europeni.

"In pregatire, am avut discutii cu mai multi lideri europeni pe mai multe teme importante pentru toata lumea. Am avut o intalnire cu Francois Hollande si am discutat destul de mult pe aceasta tematica. Inainte, am discutat la Berlin cu dna cancelar Angela Merkel. Tot atunci au participat si premierul Belgiei si cel luxemburghez si am avut o convorbire telefonica cu dl Donald Tusk.

Am discutat chestiuni legate de viitorul UE si de modul in care functioneaza UE. Este foarte important ca in cadrul intalnirii de la Bratislava sa facem o evaluare a starii UE si sa discutam despre obiectivele Uniunii pe termen mediu si lung. Aceste lucruri nu se pot hotari intr-o singura intalnire, dar este un proces de reflexie", a declarat Iohannis.

Totodata, seful statului a atras atentia ca trebuie evitata fragmentarea Uniunii Europene.

"UE se considera si este unul dintre marii actori globali, dar aflam de la lideri cu care discutam ca si la intalnirile care au loc in alta parte, lumea isi pune intrebari despre relevanta UE in viitor, despre felul in care UE raspunde crizelor si intrebarilor.

Este foarte important sa evitam fragmentarea UE. Trebuie sa ne concentam pe demersuri, proiecte si abordari care ne unesc si nu pe cele care aprofundeaza diviziunea est - vest, respectiv nord - sud. Aceste falii nu sunt bune pentru Uniune, ele nu permit o dezvoltare coerenta a Uniunii. Aceste linii de actiune cred ca trebuie sa se axeze pe patru lucruri - primul fiind concentrarea pe acele dosare care stimuleaza coeziunea", a subliniat Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis spune ca exista lideri europeni care vorbesc de bine Uniunea la Bruxelles, dar apoi cand ajung acasa o acuza de nereusitele lor.

"Constatam foarte des ca la Bruxelles vin lideri nationali si toti vorbesc de bine despre Uniunea Europeana, despre viitorul ei, despre ce trebuie sa facem noi ca sa functioneze. Aceeasi lideri merg acasa si incep sa aiba un discurs exact opus, acuza Uniunea Europeana, pentru toate greselile care de fapt se fac in plan national, pentru toate esecurile pe care fiecare le are la el acasa.

Asa nu se poate! Este nevoie de o comunicare serioasa, este nevoie de o comunicare credibila si este nevoie de o comunicare intensa. Atat cetatenii europeni au nevoie de o astfel de comunicare, cat si partenerii externi. Rezultatul acestui discurs duplicitar este ascensiunea partidelor populiste si extremiste si a partidelor eurosceptice, ori toti acestia nu vor veni cu solutii pentru Uniunea Europeana, dimpotriva", a mai afirmat Klaus Iohannis.

Sefii de stat si de guvern ai Consiliului European se intalnesc, vineri, la Bratislava, in format 27, in cadrul unei reuniuni informale, pentru a continua discutiile despre implicatiile politice si practice ale Brexit-ului.

Reuniunea informala de la Bratislava a institutiei europene a fost precedata de consultari, pe parcursul lunilor august si septembrie 2016, ale presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, cu liderii tarilor membre ale Uniunii Europene.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Klaus Iohannis summit Bratislava, #Klaus Iohannis summit Brexit , #presedinte