Iohannis, mesaj de condoleante pentru Turcia si de sustinere a aderarii la UE (Video)

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 14:37
3197 citiri
Iohannis, mesaj de condoleante pentru Turcia si de sustinere a aderarii la UE (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o conferinta de presa comuna cu omologul sau turc Recep Erdogan, in care cei doi au vorbit despre relatiile dintre Romania si Turcia, iar seful statului a transmis condoleante pentru uciderea procurorului la Istanbul, miercuri.

"Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce. Despre acestea am discutat azi. Ne leaga apartenenta la NATO, cooperarea in multe domenii, in special cel economic, dar si faptul ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Cred ca si UE si Turcia ar avea de castigat in toate domeniile, in urma integrarii europene a Turciei", a subliniat presedintele roman.

Acesta a mentionat ca printre temele de dialog s-au numarat si securitatea in regiune si cooperarea economica.

"Am analizat stadiul implementarii planului de actiune al NATO pentru cresterea capacitatii operationale. Consolidarea apararii colective in cadrul NATO este un obiectiv comun in cadrul Romaniei si Turciei.

In al doilea rand, cooperarea in domeniul economic si comercial reprezinta un atu in relatiile dintre tarile noastre. Turcia este cel mai mare partener comercial al Romaniei in afara UE si al cincilea la nivel global", a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a tinut sa faca referire si la "evolutiile de actualitate", exprimandu-si in acest sens condoleantele pentru uciderea unui procuror la Istanbul, in urma evenimentelor violente de marti: "Pot sa va asigur de toata solidaritatea noastra".

Procurorul luat ostatic intr-un tribunal din Istanbul a murit

"Terorismul este un flagel groaznic care se extinde si in a carui combatere cu siguranta natiunile noastre trebuie sa colaboreze", a mai afirmat presedintele.

La randul sau, Recep Erdogan a dorit sa multumeasca Romaniei pentru sprijinul acordat pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana.

"Cred ca in perioada urmatoare sprijinul Romaniei va fi si mai hotarat in acest proces de aderare a Turciei la UE", a adaugat liderul turc. Acesta a precizat si ca Turcia va sprijini centrul NATO ce va fi construit in Romania.

Presedintele Turciei si-a scurtat vizita la Bucuresti, din cauza atacului din Istanbul

"Popoarele turc si roman sunt legate unul de celalalt. De cate ori venim in Romania, nu simtim ca suntem straini, ne simtim ca intre prieteni, in casa prietenilor nostri.

Daca se va renunta la viza, numarul turistilor care viziteaza Romania va creste. Vizele impiedica dezvoltarile turistice si turcii nu pot veni in Romania", a mai spus presedintele Turciei, adaugand si ca exista firme turcesti care doresc sa faca noi investitii in Romania si ca vrea sa creasca numarul studentilor romani din Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Iohannis condoleante Turcia, #Iohannis vizita Erdogan, #Iohannis sustinere Turcia UE, #Romania Turcia UE , #presedinte