Iohannis: Nu considera nimeni ca in Romania nu mai functioneaza statul de drept. Nu trebuie sa intram in panica asa, din oficiu

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 19:23
3605 citiri
Iohannis: Nu considera nimeni ca in Romania nu mai functioneaza statul de drept. Nu trebuie sa intram in panica asa, din oficiu
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis este optimist in ceea ce priveste rezolvarea problemei Legilor Justitiei si a afirmat ca nimeni nu considera in Romania nu ar mai functiona statul de drept. "Nu trebuie sa intram in panica asa, din oficiu", a declarat Iohannis.

Intrebat de jurnalisti, miercuri, la Bruxelles, daca exista riscul ca Romania sa nu mai primeasca fonduri europene, in contextul declaratiilor comisarului european pentru Justitie, Vera Jourova, despre o posibila legare a problemei statului de drept de acordarea fondurilor europene, Iohannis a spus ca acest lucru nu este prevazut in tratate, insa nici nu se pune aceasta problema pentru Romania.

"In tratate nu este prevazut asa ceva si, daca se poarta o discutie, se poarta in termeni politici si nu cred ca se poate trage o concluzie pentru negocierile care vor avea loc acum.

Aceasta abordare am putut sa o observ si in cadrul PPE-ului, care s-a exprimat foarte recent pe aceasta chestiune si vocea PPE-ului conteaza in aceasta ecuatie, unde criteriul stat de drept, cel putin acum, nu poate fi luat in considerare din foarte multe motive. Nu cred ca aici se pune vreun fel de problema pentru Romania. Nici nu a inceput cineva sa considere ca in Romania nu mai functioneaza statul de drept", a subliniat Klaus Iohannis.

Presedintele crede ca nu ar trebui sa "intram in panica asa, din oficiu" si s-a declarat optimist ca problema Legilor Justitiei va fi rezolvata.

"Nu trebuie sa intram in panica asa, din oficiu si pe orice tema. Faptul ca avem discutia pe Legile Justitiei este o chestiune care tine de politica romaneasca si eu sunt optimist ca se poate rezolva.

Statul de drept este o chestiune care este vitala pentru Romania, dar in acelasi fel si pentru Europa si nu au fost indoieli in aceasta privinta, nici acasa, nici in Bruxelles", a spus Iohannis.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat insa ca, in cazul in care Legile Justitiei raman asa cum au fost adoptate in Parlament, discutiile referitoare la renuntarea la MCV si intrarea in spatiul Schengen a Romaniei "se vor pune in alti termeni".

Donald Tusk i-a trimis deja si un mesaj clar noului premier Viorica Dancila referitor la obligativitatea respectarii statului de drept si a continuarii luptei anticoruptie pentru ca romanii sa se bucure in continuare de beneficiile din cadrul UE.

Citeste scrisoarea trimisa de Tusk Guvernului Dancila

In ce-l priveste pe Juncker, acesta a trimis la inceputul lunii, impreuna cu prim-vicepresedintele CE Frans Timmermans, o scrisoare in care arata ca urmaresc "cu ingrijorare" evolutiile recente din tara noastra.

Iohannis se afla la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, una dintre teme fiind modificarile aduse Legilor Justitiei.

La finalul vizitei, Klaus Iohannis a avut o intrevedere si cu Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European.

Iohannis: Avem o problema majora cu Legile Justitiei si cu Codurile Penale. Pentru asta eu ma agit, se vede, nu se vede, e partea a doua

Citește și:
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...