Iohannis nu e de acord cu supraimpozitarea veniturilor din gaze naturale

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 14:50
2313 citiri
Iohannis nu e de acord cu supraimpozitarea veniturilor din gaze naturale
Foto:Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului sa reexamineze Legea de aprobare a OG 7/2013, care permanentizeaza impozitul de 60% asupra veniturilor operatorilor economici care au rezultat din dereglementarea pretului la gazele naturale.

Presedintele Iohannis aminteste ca in anul 2013 Guvernul a decis supraimpozitarea veniturilor suplimentare obtinute de operatorii economici care desfasoara activitati de extractie si comercializare a gazelor naturale, printr-o formula predefinita, pe un orizont temporar limitat, incasarea acestei taxe speciale fiind motivata de necesitatea sprijinirii segmentului consumatorilor vulnerabili.

In acest sens, Ordonanta Guvernului nr. 7/2013 instituia un impozit de 60% asupra acestor venituri, impozit ce are un caracter temporar si extraordinar, putand fi aplicat pana la data de 31 decembrie 2017.

In schimb legea de aprobare a ordonantei a adus modificari substantiale ordonantei prin crearea unui prag suplimentar de impozitare si aplicarea acestei supraimpozitari pe termen nelimitat.

"Date fiind ratiunile specifice, cu caracter temporar si extraordinar ale introducerii acestui impozit, consideram ca reglementarea lui ar trebui sa urmeze acelasi caracter temporar.

Luand in considerare importanta deosebita a cadrului de reglementare pentru performanta sectorului de petrol si gaze, consideram ca este esentiala definirea unui cadru fiscal si legislativ predictibil si stabil, propice crearii unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investitiilor curente si stimularea de noi investitii.

De asemenea, pentru indeplinirea obiectivelor de natura sociala, consideram necesar ca aceasta lege sa prevada un mecanism transparent, in baza principiului echivalarii intre impozitare si protectia consumatorului vulnerabil", se arata in cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de catre Administratia Prezidentiala.

Un alt argument invocat de catre Iohannis pentru reexaminare este faptul ca modificarile aduse in Parlament au fost operate doar de catre Camera Deputatilor, forul decizional.

"Ca urmare, formele adoptate de cele doua Camere ale Parlamentului reflecta solutii legislative substantial diferite. In acest sens, semnalam ca, potrivit jurisprudentei Curtii Constitutionale, dezbaterea parlamentara a unui proiect de lege nu poate face abstractie de evaluarea acestuia in plenul ambelor Camere ale Parlamentului.

In caz contrar, am admite ca o singura Camera, respectiv cea decizionala, sa legifereze in mod exclusiv, ceea ce ar contraveni in mod flagrant principiului bicameralismului", se mai arata in documentul citat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reexaminarea impozitarii suplimentare, #dereglementare pret gaze naturale , #presedinte