Dragnea, dupa respingerea lui Shhaideh: Iohannis vrea suspendare, se gandeste ca se poate reinventa

Marti, 27 Decembrie 2016, ora 18:22
68289 citiri
Dragnea, dupa respingerea lui Shhaideh: Iohannis vrea suspendare, se gandeste ca se poate reinventa
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Scena politica romaneasca fierbe marti, dupa ce Klaus Iohannis a respins propunerea PSD si ALDE ca Sevil Shhaideh sa ocupe functia de premier.

Presedintele PSD Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au anuntat, intr-o conferinta sustinuta la Parlament, ca se ia in calcul suspendarea presedintelui, daca asta va fi "spre binele tarii". Totodata, se are in vedere si constituirea unei comisii care sa stabileasca daca Iohannis a incalcat sau nu Constitutia cand a refuzat-o pe Sevil Shhaideh.

Dragnea sustine ca Iohannis isi doreste de fapt sa fie suspendat, pentru a se reinventa politic si s-a plans ca nu a mai avut nicio comunicare cu presedintele, nici macar sa-i ureze "Craciun fericit!" nu i-a raspuns. In plus, Dragnea a sustinut ca initial Iohannis i-ar fi zis lui Shhaideh ca o va numi premier.

Si Tariceanu a luat cuvantul si a dezvaluit ca Iohannis i-a spus la intalnirea avuta a doua zi dupa alegeri ca "va face tot ce ii sta in putina pentru a nu numi un premier din partea PSD si pentru a evita aducerea PSD-ului la guvernare". "A spus ca vrea sa declanseze un razboi total", sustine Tariceanu.

Administratia Prezidentiala nu a avut nicio reactie dupa conferinta celor doi.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, reactiile venite dupa ce Klaus Iohannis a anuntat ca nu accepta ca Sevil Shhaideh sa fie premier:

18:24 Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marti ca nu exista temei constitutional pentru suspendarea din functie a sefului statului, Klaus Iohannis.

"PNL nu ia in calcul, in momentul de fata, varianta suspendarii presedintelui, intrucat nu exista niciun temei constitutional. Decizia dlui presedinte de astazi de a refuza propunerea este un temei constitutional, asa cum este dreptul sau constitutional de a desemna primul-ministru. Constitutia nu este incalcata in momentul de fata.

De aceea urmarim cu maxima suprindere aceasta cramponare a dlui Dragnea pentru o persoana care satisface interesul personal si amenintarea cu suspendarea, pentru ca nu exista temei constitutional", a spus Turcan, la Parlament, adaugand ca seful statului urmeaza interesul public, informeaza Agerpres.

17:33 - La cateva minute dupa anuntul lui Liviu Dragnea pe Facebook a fost creata pagina Suspendarea presedintelui si demitere.

17:25 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ca nu exista motive constitutionale pentru suspendarea din functie a presedintelui Klaus Iohannis si ca formatiunea sa nu va fi de acord cu un astfel de demers, informeaza Agerpres.

17:00 - "Adevarul se vede limpede acum. PSD nu a avut niciun plan pentru oameni, pentru cei multi. Planul domnului Dragnea a fost in tot acest rastimp unul strict legat de satisfacerea interesului personal. Absolut tot ce a facut dl. Dragnea in aceasta perioada a fost sa blocheze totul pentru un plan personal: un interpus ca prim-ministru, cu riscuri majore pentru Romania", a transmis Raluca Turcan pe Facebook dupa declaratia comuna Dragnea-Tariceanu.

Aceasta a precizat ca PSD a sustinut ca are zeci de mii de specialisti si ca daca acest lucru este adevarat, "se vor gasi si alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscuta, fara vulnerabilitati si fara condamnari".

16:55 - Calin Popescu Tariceanu a transmis, marti, ca planul lui Klaus Iohannis este de a crea o criza pe scena politica. "Din pacate, la intrevederea pe care am avut-o cu presedintele a doua zi dupa rezultatele alegerilor domnia sa mi-a spus ca va face tot ce ii sta in putina pentru a nu numi un premier din partea PSD si pentru a evita aducerea PSD-ului la guvernare. Nu au fost singurele afirmatii care m-au pus pe ganduri. A spus ca vrea sa declanseze un razboi total, lucru pe care il vedem astazi prinzand contur", a declarat liderul ALDE.

16:33 - Cat despre o eventuala noua propunere, Dragnea a spus ca se va gandi, pentru ca nu are garantia ca urmatorul nume nu va fi supus unei "campanii securiostoida de discreditare", asa cum el sustine ca s-a intamplat cu Sevil Shhaideh in aceste zile.

"Iohannis vrea suspendare, se gandeste ca se poate reinventa", a spus Dragnea.

16:24 - Dragnea a anuntat ca se ia in calcul suspendarea presedintelui, daca asta va fi "spre binele tarii". Totodata, se are in vedere si constituirea unei comisii care sa stabileasca daca Iohannis a incalcat sau nu Constitutia cand a refuzat-o pe Sevil Shhaideh.

"Am vorbit cu Tariceanu si Daniel Constantin si maine, cel mai tarziu poimaine, o sa trebuiasca sa luam o decizie. Parafrazandu-l pe cel care a vorbit la 12:00 (Klaus Iohannis, n.red.), vreau sa cumpanesc foarte bine, dar de data asta nu pentru un interes personal sau de grup, ci ce va fi bine pentru Romania. Nu va fi o decizie usoara. Daca in urma acestei analize vom ajunge la concluzia ca e bine sa il suspendam pe presedinte, nu o sa am nicio ezitare. Luam in calcul si constituirea unei comisii care sa analizeze rapid, ca noi suntem nervosi si nespecialisti, daca gestul e constitutional sau neconstitutuonal", a spus Dragnea.

16:16 - Dragnea anunta ca "a urmarit cu stupefactie anuntul presedintelui Iohannis" si ca nu intelege de ce a respins-o pe Sevil Shhaideh.

"Parerea noastra e ca acest om vrea sa declanseze o criza politica in Romania", a spus Dragnea.

16:16 - Dragnea si Tariceanu vor sustine impreuna conferinta de presa, de la Palatul Parlamentului, astfel ca exista intrebari daca cei doi fac declaratia ca sefi ai partidelor coalitiei de guvernare sau ca sefi ai celor doua camere.

16:08 - Deputatul ALDE Varujan Vosganian considera ca respingerea lui Sevil Shhaideh pentru functia de prim-ministru reprezinta un "exces" din partea presedintelui Klaus Iohannis. El a precizat ca pentru a fi luata "in serios" o astfel de hotarare ar trebui sa se stie si care este motivul ce a stat la baza ei, transmite Agerpres.

15:57 - Presedintele USR, Nicusor Dan, afirma ca presedintele Klaus Iohannis "se afla in limitele Constitutiei" respingand propunerea PSD de premier, Sevil Shhaideh, si spera ca social-democratii vor face o noua propunere, responsabila, care sa nu arunce tara in criza politica.

15:26 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca Liviu Dragnea trebuie sa vina cu o alta propunere de premier in locul lui Sevil Shhaideh si ca acordarea votului de investitura din partea formatiunii sale va depinde de viitoarea propunere de premier.

"Nu cred ca Dragnea va veni cu aceeasi propunere, va veni cu alta propunere. Sunt convins ca nu va repeta. Nu se poate repeta. Daca o data a fost refuzata persoana doamnei Sevil Shhaideh, va fi refuzata si a doua oara. Aici nu se poate juca. Trebuie sa vina cu o alta propunere", a spus liderul UDMR pentru Agerpres.

15:05 - Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti dimineata, o discutie cu Sevil Shhaideh, iar seful statului i-a transmis acesteia ca va refuza desemnarea sa, au declarat surse pentru Mediafax. Aceleasi surse au adaugat ca Dragnea nu a aflat de la Iohannis despre refuz, ci de la Shhaideh, cu cateva minute inainte de anuntul oficial facut de presedintele Romaniei.

14:49 - Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat marti, la Parlament, ca era o situatia bizara ca Romania sa aiba "un fel de fantoma" nominalizata la sefia Guvernului, in persoana lui Sevil Shhaideh.

Ghinea mai spune ca daca se va ajunge la o lupta de orgolii intre Liviu Dragnea si Klaus Iohannis, presedintele tarii are o pozitie puternica deoarece nu este "un fel de bibelou care sta la Cotroceni".

14:44 - Vicepresedintele PSD Mihai Chirica sustine ca oricare ar fi fost propunerea PSD-ALDE pentru postul de premier, aceasta ar fi fost respinsa de presedintele Klaus Iohannis, el adaugand ca suspendarea sefului statului este "o varianta plauzibila", care poate fi luata in calcul, potrivit News.ro.

14:22 - Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, marti, ca seful statului nu poate fi obligat sa desemneze ca prim-ministru o persoana pe care nu o doreste, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare, potrivit Agerpres.

14:19 - Fostul presedinte Ion Iliescu spune ca Iohannis a prelungit un proces care necesita o mai mare urgenta, fiind necesar dialogul pentru clarificarea situatiei.

"Se prelungeste, din pacate, un proces care necesita mai multa urgenta, ca sa se intre in noul an cu o echipa formata. De regula se sta de vorba. (...) E un Parlament nou, cu o structura noua, presedintele are si el o vechime destul de mica, dar dialogul este necesar pentru clarificarea lucrurilor. Sper ca pana la urma sa se gaseasca acea cale a dialogului", a spus Iliescu, la Digi 24.

14:16 - Intrebat despre informatiile potrivit carora Dragnea si Tariceanu s-ar fi intalnit marti la amiaza, Ioan Ghise (ALDE), a spus ca B1 TV ca: "Este normal ca liderii PSD si ALDE sa se consulte in privinta deciziei pe care o vor lua. E greu sa va spun eu din Brasov ce decizie vor lua liderii nostri".

Referitor la respingerea lui Sevil Shhaideh pentru functia de premier, Ghise a transmis ca "este un fel de razbunare a presedintelui ca acea coalitie care si-a dorit sa il sustina pe Dacian Ciolos a suferit o infrangere crancena".

14:06 - Presa straina scrie despre faptul ca presedintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD pentru functia de premier. Printre publicatiile care au abordat subiectul se numara The Guardian, Sputnik International, Daily Sabah, Voice of America, Bloomberg si The Indian Express.

14:03 - Antena 3 anunta ca la aceasta ora are loc o intalnire intre Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

13:37 - Catalin Predoiu a transmis, marti, ca decizia lui Iohannis a fost facuta in interesul Romaniei.

"Din pacate Dragnea nu a citit cu atentie toate legile, a facut o propunere pripita si a adus lucrurile in aceasta situatie. Daca era o propunere care indeplinea toate criteriile, ar fi trebuit sa avem un premier desemnat, dar asa se intampla cand nu te mai consulti cu partidul si ai impresia ca le stii pe toate.

Suntem alaturi de presedintele Romaniei ca a luat o decizie corecta. Prin aceasta a respectat interesele statului roman. Nu este niciun risc de suspendare, ca a respectat Constitutia si legile tarii", a spus Predoiu.

13:22 - Liviu Dragnea va sustine la ora 16:00 o conferinta de presa.

13:11 - Raluca Turcan, presedinte interimar al PNL, a salutat decizia presedintelui Klaus Iohannis.

"Este dreptul constitutional al domniei sale sa respinga propunerea si cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi consideram ca viitorul Guvern al Romaniei trebuie ferit de orice fel de vulnerabilitati, mai ales intr-un context international extrem de complicat. Romania nu trebuie sa dea semnale confuze sau contradictorii", a transmis Turcan pe Facebook.

Liderul PNL a precizat ca Guvernul Romaniei "nu trebuie transformat intr-un guvern personal, de interpusi, aflat la dispozitia domnului Liviu Dragnea".

"PSD ne-a anuntat ca are zeci de mii de specialisti. Daca acest lucru este adevarat, se vor gasi si alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscuta, fara vulnerabilitati si fara condamnari", a incheiat Turcan.

12:57 - "Sunt convins ca la baza refuzului exista argumente serioase care probabil, o parte, nu pot fi facute publice. As remarca ca Iohannis nu a desemnat pe altcineva, ba chiar a recunoscut majoritatea PSD-ALDE-UDMR cerandu-le o alta nominalizare", a declarat Ludovic Orban la B1 TV.

12:55 - Eugen Tomac, care a fost propus de Traian Basescu pentru functia de premier, considera ca Iohannis a luat decizia corecta.

"Spre ca acest refuz sa il trezeasca pe Dragnea din betia puterii ca dincolo de jocul politic exista si ratiuni. (...) Noi ramanem in opozitie, ne-am facut datoria de partid de opozite si am facut si o propunere de premier", a spus Eugen Tomac la B1 TV.

12:50 - Prima reactie de la PNL a venit de la Cristian Busoi.

"Presedintele a folosit exact prerogativele prezidentiale pentru a filtra o propunere total nepotrivita pentru functia de premier", a declarat Cristian Busoi, la Antena3, adaugand ca Sevil Shhaideh este "o persoana fara autoritate si notorietate politica si care nu are alt merit decat acela de a fi foarte apropiata si foarte devotata lui Liviu Dragnea".

12:46 - Ecaterina Andronescu a anuntat, la Antena 3, ca liderii PSD se vor intalni pentru a analiza noua situatie.

"O sa incercanm sa ne intalnim si sa analizam situatia. Mi-as fi dorit ca presedintele sa argumenteze acest refuz. Intr-o asemenea situatie poate sa spuna nu oricarei propuneri ceea ce nu este un lucru tocmai corect pentru ca nu e vorba de PSD si ALDE, ci de votul pe care populatia l-a dat. Vom analiza situatia cu toata responsabilitatea pentru ca e vorba de tara, nu de noi, de un partid", a declarat Ecaterina Andronescu la Antena 3.

Intrebata daca PSD si ALDE ar putea merge acum cu Liviu Dragnea ca propunere de premier, Andronescu nu a dat un raspuns clar, insa a subliniat ca atat ea, cat si multi alti colegi au spus inca de la inceput ca Dragnea e cea mai buna varianta.

12:33 - Fostul presedinte Traian Basescu spune ca gestul lui Iohannis "nu trebuie sa declanseze o batalie a orgoliilor".

"Dragnea si presedintele Iohannis au obligatia sa gaseasca imediat o solutie. Fac precizarea ca, in noua nominalizare, ca de altfel si in noul guvern, nu au ce cauta oameni controlati de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui razboi politic inutil intre Dragnea si Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Presedintelui", a transmis Traian Basescu pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Iohannis respins Sevil Shhideh, #Sevil Shhideh PSD premier , #presedinte