Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat luni, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Cotroceni, ca starea de urgenta nu va fi prelungita dupa data de 15 mai, cand se va introduce starea de alerta.
Declaratia de presa a fost sustinuta dupa sedinta la care a convocat mai multi reprezentanti ai Guvernului, pe tema masurilor de gestionare a epidemiei COVID-19.
Presedintele a punctat cateva dintre masurile care se vor relaxa dupa 15 mai, data de la care vom putea sa circulam in interiorul localitatilor fara declaratii pe propria raspundere, se vor redeschide saloanele de coafura si frizerie, precum si cabinetele stomatologice, urmand sa ramana in vigoare alte restrictii precum iesirea din localitati.
La final, Klaus Iohannis a facut un comentariu pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc, punctand ca inca o lege favorabila celor care sustin proiectul UDMR a trecut cu ajutorul PSD printr-o camera a Parlamentului (Senat).
"Asa ceva este pur si simplu neconstitutinal, nu voi tolera aparitia unor astfel de legi", a subliniat inca o data presedintele Iohannis.
Citeste aici textul integral al Declaratiei de presa.
Urmareste aici declaratiile presedintelui in format video:
Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:
- Am finalizat intalnirea pe care am avut-o cu premierul, ministrii si consilierii. Am analizat situatia.
- Weekendul de 1 mai: Lucrurile au stat destul de bine, sunt foarte multumit de felul in care au reactionat oamenii.
- Am luat decizii de mare interes.
- Starea de urgenta nu va fi prelungita, nu voi emite un nou decret. Data de 14 mai este ultima zi in care mai avem stare de urgenta. Din 15 mai, pentru a tine epidemia sub control, vom intra intr-o stare de alerta.
- Starea de alerta este prevazuta in legislatia specifica pentru epidemii. Situatia nu s-a imbunatatit inca, epidemia nu a trecut. Am avut si astazi peste 300 de persoane testate pozitiv. Nu putem sa spunem ca boala a trecut. Insa, la un moment dat, trebuie sa mergem mai departe.
Ce se relaxeaza dupa 15 mai:
- Ne putem misca in interiorul localitatii, dar e bine sa nu exageram. Nu mai declaram in prealabil unde mergem.
- Relaxarea se va face pas cu pas, un pas dureaza cam 2 saptamani.
- Din 15 mai vom avea la dispozitie saloanele de ingrijire personala (coafura, frizerie etc.)
- Se redeschid cabinetele stomatologice si muzeele, dar in conditii speciale de distantare, igiena.
- Toti vom purta masca in spatii inchise si transportul in comun.
- Masurile de relaxare NU se aplica in localitatile aflate in carantina.
- Deplasarile vor fi restrictionate pentru a pleca din localitate, dar sunt si exceptii. E voie sa se plece in interes de serviciu, pentru probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta etc. Sunt interzise intalnirile cu mai mult de 3 persoane.
- Sportivii de performanta vor putea in conditii speciale sa inceapa cantonamentele, dar nu vor incepe competitiile sportive decat dupa o perioada lunga de pregatire. Bazele nu se redeschid pentru amatori.
O tema care a preocupat pe foarte multi: Autonomia Tinutului Secuiesc
- Nu am niciun fel de problema cu persoanele de etnie maghiara, am colegi, ii respect, marea majoritate isi vad de ale lor.
- Problema mea e cu politicienii, in special cu cei din PSD, care au incercat sa promoveze legislatie care priveste autonomia TS. Este pentru mine suparator.
- Au picat-o in Senat. Dar nu a fost o chestiune singulara, in Senat a trecut tot tacit un cod administrativ in varianta UDMR. El prevede obligativitatea legii maghiare in unele zone din Ardeal. A trecut prin comisii, membrii PSD au votat pentru.
- Acum probabil vor gasi o forma sa voteze impotriva si acestei legi. Nu putem sa ne facem ca nu vedem cum PSD e in situatia de a promova acte administrative care vin sa duca la autonomia Tinutului Secuiesc. Asa ceva este pur si simplu neconstitutinal, nu voi tolera aparitia unor astfel de legi.
Va multumesc!
****
In comunicatul Administratiei Prezidentiale se precizeaza ca la sedinta de azi de la Palatul Cotroceni au fost invitati premierul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.
De la inceputul pandemiei, presedintele Iohannis i-a convocat cel putin o data pe saptamana la Palatul Cotroceni pe cativa dintre membrii Guvernului, iar la finalul sedintelor a punctat principalele concluzii referitoare la evolutia situatiei COVID-19 in Romania.
In aceasta dimineata, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a organizat de la ora 9:00 o conferinta cu inspectorii scolari, printre subiectele dezbatute aflandu-se si calendarul pentru inscrierile la gradinite si scoli.
Ramai pe Ziare.com pentru a afla cele mai noi informatii despre evolutia pandemiei de Covid-19, transmise in format LIVE text.
C.B.