Iohannis nu vrea sa promulge legea privind incompatibilitatea alesilor locali. A trimis-o la reexaminare

Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 13:59
7226 citiri
Iohannis nu vrea sa promulge legea privind incompatibilitatea alesilor locali. A trimis-o la reexaminare

Presedintele Klaus Iohannis nu a vrut sa promulge legea prin care alesii locali vor putea face parte din adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

Legea PNL-ALDE-UDMR, care prevede eliminarea incompatibilitatii functiei de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte de CJ cu cea de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unor societati, a fost adoptata in 4 octombrie de Camera Deputatilor, camera decizionala.

Adoptarea legii in Camera Deputatilor a fost facuta in timp record, la numai 8 zile de la adoptarea de catre Senat, pe 26 septembrie.

Iohannis a decis insa azi sa o retrimita Parlamentului la reexaminare.

Seful statului afirma ca legea pe care a primit-o pentru promulgare nu raspunde mai multor cerinte.

"Este incontestabil dreptul legiuitorului de a adapta regimul juridic al incompatibilitatilor in functie de noile realitati sociale si de necesitatea protejarii intereselor comunitatilor locale.

Consideram insa ca interventiile legislative nu trebuie sa afecteze substanta acestui regim si trebuie sa fie realizate intr-o modalitate clara, previzibila, astfel incat, pe de o parte, alesul local sa-si poata conforma conduita, iar pe de alta parte sa fie exclusa posibilitatea unei interpretari care sa genereze o practica neunitara. Or, legea transmisa la promulgare nu raspunde acestor cerinte", considera seful statului.

Vezi AICI textul cererii de reexaminare a legii

Mai exact, Iohannis spune ca permite interpretarea ca alesul locale sa poata fi membru al unei societati comerciale, fara vreo distinctie in ceea ce priveste interesul colectivitatii locale.

Mai mult, nu este indicata sfera teritoriala de desfasurare a activitatii economice a societatilor comerciale de interes local.

Iohannis mai spune ca un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea legii este faptul ca in textul ei sunt folosite sintagme cu caracter general, imprecise din punct de vedere juridic precum "entitate economica" sau "entitate de invatamant locala".

ANI a criticat legea

Proiectul a fost sustinut de toate partidele politice.

In expunerea de motive, initiatorii au spus ca actuala lege poate genera confuzii si ca alesii locali nu pot gestiona corect treburile comunitatii daca nu fac parte din adunarile generale ale societatilor de interes local sau national. Este vorba, de exemplu, despre regiile de apa si canal.

Cele mai multe cazuri de incompatibilitate inregistrate in randul alesilor locali au vizat fix aceasta problema. Acest articol de lege a ajuns si la Curtea Constitutionala, iar judecatorii CCR au decis ca este constitutional.

Agentia Nationala de Integritate nu a fost insa de acord cu modificarile si a afirmat ca acestea pun in pericol toate deciziile date anterior in aceasta speta.

Reprezentantii ANI au mai spus ca imaginea Romaniei va fi afectata in procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV.

I.O.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...