Iohannis: Numai un politician meschin poate sa inoculeze ideea ca sanatatea nu poate fi asigurata din cauza bugetelor serviciilor

Marti, 12 Februarie 2019, ora 15:16
5751 citiri
Iohannis: Numai un politician meschin poate sa inoculeze ideea ca sanatatea nu poate fi asigurata din cauza bugetelor serviciilor

Presedintele Klaus Iohannis critica proiectul de buget pentru 2019, afirmand ca PSD recurge la noi demersuri populiste, care risca sa vulnerabilizeze Romania.

Seful statului este nemultumit de taierea bugetului SRI si SPP si spune ca, "printr-un gest cinic, presedintele PSD pune in opozitie securitatea nationala cu sanatatea cetatenilor".

"In legatura cu proiectul bugetului pentru anul 2019, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia ca tara noastra are nevoie de un buget credibil, in beneficiul romanilor si nu al unui partid politic.

Astfel, Guvernul si Parlamentul au responsabilitatea esentiala de a identifica solutiile financiare sustenabile pentru fiecare domeniu in parte.

In schimb, PSD recurge la noi demersuri populiste, care risca sa vulnerabilizeze Romania in actualul context geopolitic marcat de incertitudine si de intensificarea riscurilor si amenintarilor la adresa statelor NATO.

Printr-un gest cinic, presedintele PSD pune in opozitie securitatea nationala cu sanatatea cetatenilor. Numai un politician meschin si inconstient ar putea sa inoculeze ideea ca sanatatea romanilor nu poate fi asigurata din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a caror misiune legala fundamentala este tocmai asigurarea securitatii nationale, protejarea vietii oamenilor si a intereselor tarii", precizeaza Klaus Iohannis intr-un comunicat remis marti Ziare.com, la 5 zile dupa ce Guvernul a adoptat bugetul si la 9 zile dupa ce Liviu Dragnea a anuntat ca vrea sa taie din bugetul serviciilor pentru programul Vitamina D.

Seful statului spune ca propunerea de reducere a bugetelor institutiilor din domeniul securitatii nationale constituie un demers iresponsabil, cu atat mai mult cu cat nu exista argumente sau justificari.

"Tocmai asemenea taieri bugetare reprezinta un atentat la siguranta cetatenilor, prin scaderea discretionara a bugetelor structurilor de securitate, in incercarea disperata a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic. De aceea, presedintele Romaniei face apel ca Parlamentul sa revina la alocarile bugetare initiale, propuse de Guvern in 10 decembrie 2018 si avizate de catre CSAT in 19 decembrie 2018.

Intarzierea bugetului cu aproape doua luni de catre Coalitia PSD-ALDE este complet nejustificata si demonstreaza inca o data lipsa de seriozitate si de profesionalism a actualei coalitii, precum si lipsa preocuparii acesteia pentru bunul mers al economiei si administratiei in Romania", adauga Klaus Iohannis.

Potrivit sefului statului, in vreme ce bugetele necesare asigurarii securitatii cetateanului scad, exista o crestere inacceptabil de mare a alocarilor catre partidele parlamentare, "al carei principal beneficiar este, deloc surprinzator, chiar PSD".

"In conditiile in care in Romania nu se construiesc autostrazi, nu se modernizeaza spitale, nu exista toalete si apa curenta in toate scolile din tara, este revoltatoare majorarea uriasa prevazuta in bugetul anului curent pentru partidele parlamentare.

Cu siguranta ca bugetul sanatatii nu este suficient, dar, daca se declara atat de preocupat de sanatatea romanilor, presedintele PSD are acum cel mai potrivit prilej sa o dovedeasca: sa suplimenteze bugetul sanatatii din banii alocati partidelor. Este un amendament care ar trebui sa intruneasca voturile majoritatii PSD-ALDE, daca adevarata intentie este aceea de a avea un buget pentru sanatatea romanilor. Altfel, avem de a face cu o noua manipulare, in timp ce banii publici sunt directionati direct catre PSD", mai spune Iohannis.

"Un buget facut pe picior, bazat pe estimari economice nerealiste"

Seful statului subliniaza ca bugetul pe 2019 este facut pe picior, bazat pe estimari economice nerealiste si pe alocari politice preferentiale.

"Din pacate, realitatea vorbeste de la sine: acest buget, care ar fi trebuit elaborat inca de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, a ajuns sa fie pus in dezbatere abia pe 31 ianuarie 2019, dupa revenirea din vacanta a liderilor PSD si ALDE. Este un buget facut pe picior, bazat pe estimari economice nerealiste si pe alocari politice preferentiale, pe care PSD are pretentia sa il treaca rapid printr-un simulacru de dezbateri in Parlament.

Pentru ca detine painea si cutitul in privinta alocarilor bugetare, PSD a purtat in toata aceasta perioada un razboi intens cu primarii oraselor si municipiilor din Romania, in ciuda faptului ca Guvernul PSD a asigurat pe toata lumea ca fondurile bugetare vor fi suficiente.

De fapt, o parte din povara raspunderii guvernamentale este transferata asupra bugetelor administratiei publice locale, care vor duce greul in acest an. Modernizarea Romaniei nu se poate face cand administratia publica locala este tinuta la discretia deciziei politice de la centru", precizeaza Iohannis.

Deficit mai mare cu 1,3 miliarde de lei in noul proiect de buget

Bugetul pe 2019 a fost adoptat de Guvern in sedinta de vineri si publicat noaptea tarziu de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

In noul proiect deficitul bugetar este cu 1,3 miliarde de lei mai mare decat in varianta initiala, cea publicata la 31 ianuarie.

"Bugetul de stat se stabileste la venituri in suma de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli in suma de 258.735,1 milioane lei credite de angajament si in suma de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei", scrie in proiectul de buget publicat vineri seara, 8 februarie, pe site-ul Finantelor.

In schimb, in proiectul publicat joi, 31 ianuarie, veniturile erau in suma de 164.727,9 milioane lei, iar cheltuielile de 254.115,1 milioane lei - credite de angajament si in suma de 199.584,7 milioane lei - credite bugetare, cu un deficit de 34.856,8 milioane lei.

Astfel, deficitul a fost majorat cu 1,3 miliarde de lei, veniturile reduse cu 184,5 milioane de lei, iar cheltuielile au fost crescute cu 4,62 miliarde de lei cele pe credite de angajament si cu 1,1155 miliarde de lei cele pe credite bugetare.

Bugetul, pe repede inainte in Parlament

Conducerea Parlamentului a aprobat, sambata, calendarul dezbaterii bugetului de stat pe 2019, iar votul final este programat vineri.

Potrivit programului de dezbatere si adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, marti si miercuri comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor vor elabora rapoartele, acestea urmand a fi depuse la Birourile permanente reunite miercuri, la ora 15:00.

Sedinta comuna a celor doua camere ale Legislativului pentru dezbaterea si adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va incepe miercuri, la ora 16:00.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...