Iohannis participa azi, la Bruxelles, la deschiderea expozitiei dedicate lui Brancusi

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 08:45
6459 citiri
Iohannis participa azi, la Bruxelles, la deschiderea expozitiei dedicate lui Brancusi
Foto: site ICR

Aproximativ 200 de lucrari, printre care se numara "Cumintenia pamantului", "Rugaciune", prima lucrare din seria "Sarutul" - sunt prezentate in expozitia "Brancusi. Sublimarea formei", care va deschide, marti, Festivalul International de Arte "Europalia 2019", la care Romania este tara invitata de onoare.

Expozitia, care va fi deschisa marti la Palatul de Arte Frumoase Bozar din Bruxelles, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a familiei regale din Belgia, este realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Expozitia dedicata lui Brancusi va fi deschisa pana pe 12 ianuarie 2020.

Festivalul Europalia, la care Romania este tara invitata de onoare, va fi organizat in spatii din Belgia, Olanda, Germania, Luxemburg si Anglia. Romania va prezenta circa 250 de evenimente culturale de top la acest festival.

"Cand am pornit la organizarea expozitiei nu eram prea entuziasta, dat fiind dificultatea obtinerii operelor lui Brancusi. (...) Am obtinut imprumuturi de la Muzeul National de Arta din Romania, de la Muzeul de Arta din Craiova si suntem foarte bucurosi. Am obtinut opere de la colectionari particulari din Romania si de unde am avut nevoie, dar mai ales de la muzee din lume, din America, din Europa si de la Centrul Pompidou. (...) Sunt lucrari foarte multe, sunt o suta si ceva. (...)

Aceasta expozitie pentru mine ca si pentru echipa Europalia este o sarbatoare si noi speram sa fie vizitata de foarte multa lume, mai ales ca va fi deschisa in mod exceptional patru luni. Patru luni pentru o expozitie este mult. In general sunt trei luni, trei luni si ceva, pentru ca este problema conservarii fotografiilor si desenelor, dar am obtinut in mod exceptional pentru ca este imaginea Romaniei pe care Bruxelles-ul si Europalia o afiseaza. Este o scena pe care Romania se expune", a declarat, luni, curatorul expozitiei dedicate lui Brancusi, Doina Lemny.

In cadrul expozitiei sunt prezentate sculpturi academice, din perioada cand Constantin Brancusi a lucrat cu Auguste Rodin, mai multe filme, desene realizate de marele artist, scrisori catre iubita sa cu "semnatura de indragostit - sarutul", fotografii care incearca sa reproduca atmosfera de la atelierul sau si cu ansamblul de la Targu Jiu, lucrari ale unor artisti care au dorit sa se formeze cu acesta, precum Milita Petrascu, Irina Codreanu si Margareta Cosaceanu, coperte de discuri din colectia sculptorului, carti postale. In expozitie este prezentat si un portret al lui Brancusi realizat de pictorul Amedeo Modigliani, care a fost unul dintre prietenii artistului.

Printre operele prezente in expozitie se numara "Somnul", "Rugaciune" - comanda pentru un monument funerar pentru Cimitirul Dumbrava de la Buzau, prima lucrare din seria "Sarutul" ("Fragment de capitel"), "Cumintenia pamantului", prima "Pasare maiastra", lucrari din seriile "Pestele", "Leda", "Muzelor adormite", "Danaidelor".

"Toate operele sunt valoroase. (...) Nu poti sa stabilesti o ierarhie. (...) Noi toti am vibrat cand a fost instalata lucrarea 'Inceputul lumii', ovalul perfect. Toata lumea tremura pentru ca aceasta marmura pusa pe acest disc incredibil, cu reflexe, ne-a zguduit pe toti. Din punctul meu, aceasta este opera care m-a impresionat cel mai mult", a afirmat Doina Lemny.

Parcursul biografic al lui Brancusi este ilustrat prin autoportretele sculptorului. Printre fotografii se numara si cea care il ilustreaza pe Brancusi inainte de plecarea "pe jos" din Romania catre Franta.

"Brancusi si-a creat propria legenda si, creandu-si propria legenda, s-a fotografiat in anumite momente din viata pentru a puncta momentele esentiale. (...) La 28 de ani (n.r. - cand a plecat din tara), Brancusi era constient de valoarea lui, de aceea cred ca si incepe sa-si creeze legenda si pastreaza toate aceste marturii care vor vorbi mai tarziu, in posteritate, despre parcursul sau. Face in asa fel sa puna piciorul in Paris pe 14 iulie 1904, simbolic. (...) Brancusi este un adevarat artist, actor, este propriul scenograf si se pune in scena", a spus Lemny.

Ea a explicat si titlul expozitiei.

"Brancusi s-a preocupat in a gasi esenta lucrurilor. Esenta unui chip. Brancusi simplifica forma si de aceea am si intitulat aceasta expozitie 'Sublimarea formei', pentru ca el merge la o simplificare a formei pana la a o sublima, pana la a scoate o traire din aceasta forma. Si in pasiunea lui pentru fotografie aproape ca face pedagogie. (...) Brancusi nu a fost inspirat de arta africana, de arta romaneasca, a fost inspirat de tot, dar a inlaturat orice inspiratie, orice marca si cel mai important semn este cel pe care il realizeaza in 1913 - 1914 - sculptura 'Primul pas', pe care o expune in America si pentru ca este prea africanizata distruge corpul, il arunca la gunoi si pastreaza numai capul si ii spune 'Capul primului pas'. El nu vrea sa pastreze aceste marci ale artei africane", a aratat Lemny.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#expozitie Brancusi Bruxelles , #presedinte