Iohannis pleaca azi la Consiliul European informal de la Salzburg

Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 07:00
2573 citiri
Iohannis pleaca azi la Consiliul European informal de la Salzburg

Presedintele Klaus Iohannis participa miercuri si joi la reuniunea informala a Consiliului European de la Salzburg, pe agenda aflandu-se teme privind migratia, securitatea interna a UE, precum si ultimele evolutii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis va pleda pentru continuarea discutiilor privind Regulamentul Dublin in vederea obtinerii unei solutii consensuale, care sa asigure un echilibru intre solidaritatea si responsabilitatea statelor membre, cu pastrarea caracterului voluntar al oricarei forme de relocare a persoanelor aflate in nevoie de protectie internationala.

De asemenea, in vederea implementarii concluziilor Consiliului European din iunie, seful statului va sublinia ca Romania este deschisa sa contribuie constructiv la dezbaterile privind cele doua noi concepte - "platformele regionale de debarcare" si "centrele controlate".

In ceea ce priveste securitatea interna, cele trei teme prioritare abordate in cadrul reuniunii vor fi protectia frontierelor externe, securitatea interna a Uniunii Europene si securitatea in spatiul cibernetic, precizeaza sursa citata.

Klaus Iohannis va arata ca Romania sustine demersurile de consolidare a coordonarii dintre statele membre si institutiile europene pentru o gestionare eficienta a numeroaselor provocari de securitate cu care se confrunta UE.

De asemenea, Iohannis va evidentia ca Romania acorda o atentie deosebita securitatii cibernetice, atat din perspectiva caracterului sau global, care necesita consolidarea cooperarii in interiorul Uniunii si cu partenerii internationali, dar si din perspectiva nevoii de creare a unui ecosistem european cibernetic fiabil, sigur si deschis.

Cu privire la discutiile despre Brexit, sursa amintita arata ca acestea au scopul de a evalua stadiul negocierilor si modalitatea de organizare a fazei finale a acestora.

In acest context, presedintele Iohannis va reitera importanta mentinerii unei voci unitare si coerente a Uniunii Europene in procesul de negociere cu partea britanica pentru obtinerea unui acord de retragere echitabil pentru toate partile.

Klaus Iohannis va arata ca, pentru Romania, este prioritara protejarea drepturilor si a intereselor cetatenilor sai care locuiesc in Regatul Unit. Totodata, seful statului roman va pleda pentru o relatie cat mai stransa intre UE si Marea Britanie dupa Brexit.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...
Comentarii