Iohannis: Participarea la Summitul de la Washington, o chestiune de prestigiu, de consecventa si de influenta

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 12:39
2744 citiri
Iohannis: Participarea la Summitul de la Washington, o chestiune de prestigiu, de consecventa si de influenta
Foto: B1TV

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, inainte de plecarea spre Washington, unde participa la Summitul privind Securitatea Nucleara.

Seful statului a subliniat faptul ca este nevoie de solidaritate si actiuni comune in fata amenintarilor teroriste.

"Din pacate, am vazut cu totii in ultima vreme cat de prezenta este amenintarea terorista in Europa si in intreaga lume. Atentatele care au zguduit recent orase si capitale europene pun in pericol nu doar securitatea fizica a cetatenilor nostri, ci sunt un atac impotriva valorilor si principiilor pe care le reprezentam.

In fata acestei amenintari teroriste, care poate imbraca diferite forme, avem nevoie de solidaritate, responsabilitate si actiune comuna", a declarat presedintele Romaniei.

Iohannis pleaca in America - va participa la Summitul Securitatii Nucleare

Klaus Iohannis a punctat faptul ca summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear.

"Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc pe deplin angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduita responsabila.

Am considerat ca reprezentarea Romaniei la cel mai inalt nivel la acest Summit este esentiala si in acord cu rolul pe care tara noastra si l-a asumat in materie de securitate si cu participarea noastra la eforturile internationale si actiunile comune in acest domeniu", a mai declarat presedintele Romaniei.

Totodata, Klaus Iohannis a mentionat faptul ca acest summit este al patrulea dupa ce initiativa a fost lansata, in 2010, de catre presedintele Barack Obama.

"Acum, in 2016, alaturi de alte 52 de state, precum si de liderii unor organizatii internationale relevante, vom analiza ceea ce s-a realizat in ultimii 6 ani si vom decide asupra cailor de urmat pentru avansarea agendei internationale in domeniul securitatii nucleare.

Pentru Romania, participarea la Summitul de la Washington reprezinta o chestiune de prestigiu, de consecventa si de influenta", a subliniat seful statului.

Astfel, Romania reconfirma faptul ca este un "membru activ si responsabil al grupului restrans al statelor cu capacitati nucleare relevante, posesoare ale intregului ciclu al combustibilului nuclear si ferm angajate in promovarea arhitecturii globale de securitate nucleara si de combatere a terorismului nuclear", a mai adaugat presedintele.

"Romania va continua sa aplice in programul sau nuclear cele mai ridicate standarde din domeniul securitatii nucleare si va sprijini imbunatatirea cooperarii internationale in domeniu. Voi comunica aceste lucruri in mod direct partenerilor nostri", a mai precizat presedintele Romaniei.

La finalul declaratiei sale de presa, Klaus Iohannis a anuntat ca, in marja deplasarii la Washington, va face o vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului si va avea o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din SUA.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iohannis summit terorism nuclear, #Iohannis Romania state capacitati nucleare , #presedinte