Iohannis, premiu pentru merite deosebite in lupta cu coruptia, in Germania

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 22:40
3187 citiri
Iohannis, premiu pentru merite deosebite in lupta cu coruptia, in Germania

Presedintele Klaus a primit, miercuri, in Germania, Premiul Hermann Ehlers, acordat "pentru merite deosebite in sprijinirea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei". Cu acest prilej, seful statului a spus ca, in Romania, "consolidarea statului de drept si independenta justitiei au devenit fenomene ireversibile".

De la sediul Parlamentului Schleswig-Holstein, Iohannis a declarat ca "Romania se afla intr-un proces de transformare profunda, in ultimii ani justitia romaneasca devenind tot mai matura si mai independenta".

El a amintit de inceputurile mandatului sau, cand, a rememorat el, isi dorea ca "fenomenul coruptiei sa nu mai reprezinte una din problemele agendei publice".

"Am vazut in alegerea mea ca Presedinte oportunitatea de a-mi ajuta tara sa progreseze. Ca presedinte, mi-am asumat foarte ferm intarirea statului de drept si consolidarea mecanismelor democratice, pentru ca Romania sa fie un stat in care cetatenii se simt aparati in fata abuzurilor, in care partenerii europeni sau internationali vad un interlocutor previzibil si de incredere.

Cum am mai spus-o cu diverse ocazii, consider ca presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept", a mai spus presedintele in limba germana.

"Ma bucur sa constat, la aproape doi ani de la acel moment, ca s-au facut progrese semnificative. Institutiile cu atributii in domeniu duc o lupta decisa si consecventa impotriva coruptiei, care este principalul dusman al competitiei libere, generand demobilizarea adevaratilor profesionisti, impiedicand investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia.

Cetatenii nostri stiu acest lucru si doresc o altfel de politica, o politica mai curata si facuta cu integritate, fapt dovedit de sprijinul public foarte ridicat pentru efortul institutiilor implicate. Iar in calitatea mea de Presedinte voi sustine ferm, pe tot parcursul mandatului meu, acest obiectiv strategic", a continuat Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui, "Romania a devenit unul din exemplele europene in acest domeniu. Consolidarea statului de drept si independenta justitiei au devenit fenomene ireversibile. Toate aceste progrese ne indreptatesc sa consideram ca este timpul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autoritatilor romane".

Klaus Iohannis a amintit si de perioada in care a fost primar al Sibiului, fosta Capitala Culturala Europeana in 2007, dar si de Timisoara, viitoare Capitala Culturala Europeana in 2021.

In final, a multumit pentru premiu "in numele oamenilor onesti si curajosi din justitia romana si din celelalte institutii ale statului care se angajeaza activ in sprijinirea statului de drept si pentru modernizarea Romaniei".

Premiul Hermann Ehlers este acoradat de fundatia cu acelasi nume, anual, din 1975, el marcand contributia unor personalitati politice la promovarea principiilor libertatii si democratiei.

Pana acum a fost acordat printre altii, fostului presedinte lituanian Vytautas Landsbergis, presedintelui federal Joachim Gauck, fostului presedinte german Roman Herzog, fostului cancelar german Helmut Kohl, presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Presedintele Klaus Iohannis a fost decorat si in vara, in Republica Moldova, cu distinctia Ordinul Republicii.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Iohannis, premiu pentru merite deosebite in lupta cu coruptia, in
Val
rank 5
si care sunt acele merite deosebite si personale ?