Iohannis, premiu pentru merite deosebite in lupta cu coruptia, in Germania

Miercuri, 28 Septembrie 2016, ora 22:40
3532 citiri
Iohannis, premiu pentru merite deosebite in lupta cu coruptia, in Germania
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus a primit, miercuri, in Germania, Premiul Hermann Ehlers, acordat "pentru merite deosebite in sprijinirea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei". Cu acest prilej, seful statului a spus ca, in Romania, "consolidarea statului de drept si independenta justitiei au devenit fenomene ireversibile".

De la sediul Parlamentului Schleswig-Holstein, Iohannis a declarat ca "Romania se afla intr-un proces de transformare profunda, in ultimii ani justitia romaneasca devenind tot mai matura si mai independenta".

El a amintit de inceputurile mandatului sau, cand, a rememorat el, isi dorea ca "fenomenul coruptiei sa nu mai reprezinte una din problemele agendei publice".

"Am vazut in alegerea mea ca Presedinte oportunitatea de a-mi ajuta tara sa progreseze. Ca presedinte, mi-am asumat foarte ferm intarirea statului de drept si consolidarea mecanismelor democratice, pentru ca Romania sa fie un stat in care cetatenii se simt aparati in fata abuzurilor, in care partenerii europeni sau internationali vad un interlocutor previzibil si de incredere.

Cum am mai spus-o cu diverse ocazii, consider ca presedintele trebuie sa fie nu doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept", a mai spus presedintele in limba germana.

"Ma bucur sa constat, la aproape doi ani de la acel moment, ca s-au facut progrese semnificative. Institutiile cu atributii in domeniu duc o lupta decisa si consecventa impotriva coruptiei, care este principalul dusman al competitiei libere, generand demobilizarea adevaratilor profesionisti, impiedicand investitiile straine, dezvoltarea civica, initiativa si inovatia.

Cetatenii nostri stiu acest lucru si doresc o altfel de politica, o politica mai curata si facuta cu integritate, fapt dovedit de sprijinul public foarte ridicat pentru efortul institutiilor implicate. Iar in calitatea mea de Presedinte voi sustine ferm, pe tot parcursul mandatului meu, acest obiectiv strategic", a continuat Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui, "Romania a devenit unul din exemplele europene in acest domeniu. Consolidarea statului de drept si independenta justitiei au devenit fenomene ireversibile. Toate aceste progrese ne indreptatesc sa consideram ca este timpul ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa se finalizeze prin internalizarea mecanismelor sale la nivelul autoritatilor romane".

Klaus Iohannis a amintit si de perioada in care a fost primar al Sibiului, fosta Capitala Culturala Europeana in 2007, dar si de Timisoara, viitoare Capitala Culturala Europeana in 2021.

In final, a multumit pentru premiu "in numele oamenilor onesti si curajosi din justitia romana si din celelalte institutii ale statului care se angajeaza activ in sprijinirea statului de drept si pentru modernizarea Romaniei".

Premiul Hermann Ehlers este acoradat de fundatia cu acelasi nume, anual, din 1975, el marcand contributia unor personalitati politice la promovarea principiilor libertatii si democratiei.

Pana acum a fost acordat printre altii, fostului presedinte lituanian Vytautas Landsbergis, presedintelui federal Joachim Gauck, fostului presedinte german Roman Herzog, fostului cancelar german Helmut Kohl, presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Presedintele Klaus Iohannis a fost decorat si in vara, in Republica Moldova, cu distinctia Ordinul Republicii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Klaus Iohannis premiu Germania, #Iohannis premiu Hermann Ehlers Germania, #premiu Hermann Ehlers , #presedinte
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Iohannis, premiu pentru merite deosebite in lupta cu coruptia, in
Poza Val
Val
rank 5
si care sunt acele merite deosebite si personale ?