Iohannis, prima reactie dupa demisia lui Ponta: Schimbarea Guvernului nu e de ajuns. Urmeaza prima runda de consultari

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 17:20
11247 citiri
Iohannis, prima reactie dupa demisia lui Ponta: Schimbarea Guvernului nu e de ajuns. Urmeaza prima runda de consultari
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut miercuri, de la ora 17:00, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in contextul in care premierul Victor Ponta a anuntat, in aceasta dimineata, ca isi depune mandatul.

A fost prima reactie a presedintelui dupa ce seful Executivului si-a anuntat decizia de a demisiona.

Presedintele a declarat ca demisia a venit foarte tarziu si a sustinut revendicarile celor care si-au strigat, marti seara, nemultumirile in strada.

Klaus Iohannis a mai anuntat ca in urmatoarele zile va organiza prima runda de consultari cu partidele parlamentare, timp in care guvernul va fi condus de un premier interimar, urmand ca ulterior sa anunte propria sa opinie cu privire la viitoarea formula de guvernare.

Demisia lui Ponta, implicit a Guvernului, a venit la patru zile dupa tragedia din clubul Colectiv, dar la cateva ore dupa ce zeci de mii de romani au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de modul in care politicienii au reactionat in acest caz.

Miercuri, presedintele a gazduit la Cotroceni o reuniune a liderilor tarilor membre NATO din centrul si estul Europei.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Am avut un eveniment foarte important international aici la Bucuresti. In cursul acestei dimineti am avut un summit NATO la care au participat 8 sefi de state din regiune si inca 2 delegatii. Am ajuns la concluzii foarte importante, de substanta, in ce priveste evolutia in flancul estic al NATO.

- Summit-ul a atras foarte multa atentie internationala.

- In paralel, am avut si evenimente interne asupra carora voi face aprecieri.

- Acum un an am fost in campanie electorala pentru turul doi. Ati decis ca eu sa fiu presedintele Romaniei, impotriva unui aparat imens care a dorit altceva.

- Atunci s-au vehiculat slogane importante, s-a cerut o clasa politica noua. Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest alt fel de politica, noua, curata, transparenta.

- De atunci am facut inca multi pasi in directia buna, mai mici desigur. In ultimele saptamani, lucrurile au luat o turnura care au dus la evenimentele pe care le-am consemnat astazi.

- In 20 octombrie a avut loc un accident. Politistul Bogdan Gigina, care conducea o coloana oficiala, a murit intr-un accident. Acest lucru a produs multa emotie, indignare.

- Dupa zece zile a avut loc tragedia de la Colectiv, care a atins cel mai sensibil nerv al natiunii. Initial indignati, oamenii au devenit revoltati. Au asteptat actiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care evident au esuat.

- Oamenii au asteptat responsabilizare politica, majoritatea politicienilor nu au inteles asta decat foarte tarziu - ca nu pot ignora vointa poporului.

- Acele accidente s-au produs fiindca legi si norme au fost ignorate, fiindca cei care au fost responsabili de impunerea legii nu si-au facut datoria. La inceput mai timid, apoi tot mai vocali, oamenii au cerut o schimbare.

- Aseara, indignarea romanilor s-a transformat intr-o revolta autentica. Zeci de mii au iesit in strada.

- Manifestantii au avut dreptate, au solicitat lucruri de bun simt, raspunsuri, clarificari.

- Aseara au avut loc, dupa parerea mea, cele mai potrivite manifestatii de strada pe care le-am vazut eu. Oamenii au iesit, au protestat, au mers in diferite locuri, unde si-au spus nemultumirile, nu au fost incidente, nu au fost incaierari, abordari nepotrivite.

- Oamenii au aratat clar ce asteapta: schimbarea.

- Tarziu, foarte tarziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi respectat si impus respectarea legilor, nici unul n-ar fi trebuit sa moara.

- Acum avem o situatie noua. Astept ca premierul sa imi inainteze demisia guvernului si imediat dupa aceea voi convoca consultari cu partidele. In varianta optimala, ele vor avea loc maine, cel tarziu poimaine.

- In cursul acestei saptamani, vreau sa finalizez prima runda de consultari politice. Vom avea un guvern interimar, o solutie pe care o voi comunica atunci cand ea se cristalizeaza.

- Astazi s-au vehiculat fel si fel de variante. Nu vreau astazi sa intru in detalii tehnice. Dupa ce vom parcurge viitorii pasi, dupa prima runda de consultari, voi veni in fata opiniei publice, voi expune primele concluzii si opinia mea in ce priveste demersul ulterior.

- Aceste schimbari sunt doar un pas in directia schimabrii politice romanesti, in directia imbunatatirii performantei clasei politice romanesti, spre o politica eficienta, pragmatica, transparenta. Mai e mult de facut.

- O simpla schimbare a guvernului nu rezolva problemele Romaniei. E nevoie de mult mai mult, sunt dispus sa imi asum aceste demersuri spre o politica pentru cetateni, previzibila si transparenta.

- Apropo de solicitarile formulate in ultimele zile. E adevarat, demonstrantii au facut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei ca trebuie sa se intample in viitorul previzibil. Sunt solicitari corecte, de bun simt.

- S-a vorbit despre cladirile din Bucuresti supuse riscului seismic, despre situatia din spitale, au fost facute propuneri care cu siguranta trebuie sa fie luate in seama de politicieni.

- Noul guvern va trebui sa vina cu solutii. E nevoie de consultari publice si politicienii sa se obisnuiasca sa asculte pe cetatean.

- Noi stim aceste lucruri, cei care au guvernat au preferat sa le amane, sa le ignore.

- Sper ca viitorii guvernanti nu vor repeta aceasta greseala.

Incendiu in Colectiv Miting de protest impresionant in Bucuresti si in tara: "Sa va fie frica, poporul se ridica!"

O demisie ceruta in strada

Zeci de mii de oameni au iesit in strada marti seara, la Bucuresti, Ploiesti sau Sibiu, pentru a cere demisia premierului, a ministrului de Interne si a primarului Sectorului 4, priviti ca principalii responsabili pentru tragedia din clubul Colectiv, in care 32 de persoane si-au pierdut viata si peste 150 au fost ranite.

Ponta demisioneaza: Cele mai recente evolutii - LIVE

Miercuri dimineata, Victor Ponta a anuntat ca isi depune mandatul si ca ministrul Apararii, Mircea Dusa, va prelua functia de premier interimar.

Coalitia de guvernare, formata din PSD-UNPR-ALDE, ramane unita, a anuntat liderul PSD Liviu Dragnea si va propune un nou premier presedintelui Klaus Iohannis. PNL a cerut alegeri anticipate.

Miercuri, de la ora 16:00, a avut loc ultima sedinta de guvern condusa de Victor Ponta.

Conform Constitutiei, presedintele este cel care va desemna noul premier, dupa consultari cu toate partidele parlamentare, pentru ca niciunul dintre ele nu are peste 50% din mandate in Parlament.

In ciuda acestor decizii politice, protestatarii vor iesi din nou in strada in aceasta seara, pentru a cere ca noul guvern sa fie format din specialisti nesuspectati de coruptie.

Desi Ponta si Piedone au demisionat, se anunta noi proteste in Bucuresti in aceasta seara

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Iohannis declaratie Cotroceni Ponta demisionat , #presedinte