Iohannis: Ne dorim un parlament mai mic. Sa renuntam la populism si electoralism

Luni, 09 Februarie 2015, ora 16:30
7974 citiri
Iohannis: Ne dorim un parlament mai mic. Sa renuntam la populism si electoralism
Foto: B1TV

Presedintele Klaus Iohannis s-a adresat, luni, Parlamentului, incepand de la ora 16:00. In mesajul transmis senatorilor si deputatilor, seful statului a subliniat ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem si a dat asigurari ca se va comporta ca un adevarat partener.

Presedintele a avut aceasta initiativa din dorinta de a marca inceputul primei sesiuni parlamentare dupa preluarea mandatului sau. In sala de plen au fost prezenti senatorii si deputatii, dar si membrii Guvernului, in frunte cu Victor Ponta.

In discursul sau, Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia ca increderea cetatenilor in Parlament sa creasca si a cerut o procedura rapida pentru incuviintarea solicitarilor DNA.

De asemenea, seful statului a prezentat concluziile consultarilor avute cu partidele si cu societatea civila, si a vorbit despre reducerea numarului de ordonante de urgenta.

Presedintele s-a angajat sa prezinte in Parlament strategia de securitate nationala si sa medieze in problema Legii sigurantei cibernetice, cunoscute sub numele de legea Big Brother.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE TEXT:

- Am dorit sa ma adresez dvs care, ca urmare a votului cetatenilor sunteti parte a organismului reprezentativ suprem. Prezenta mea e semn de deschidere si respect.

- Imi asum o relatie de colaborare institutionala corecta si parteneriat cu parlamentul. El reprezinta spiritul Constitutiei si asteptarile cetatenilor, si are ratiuni practice.

- Puterile statului sunt chemate sa lucreze impreuna. Progresul unei natiuni nu se poate naste din conflict, ci din efort comun.

- Imi propun sa vin in fata dvs la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare.

- Mesajul de astazi vine dupa o serie de consultari cu partidele si societatea civila.

- Imi doresc un Parlament puternic, pentru ca un parlament slab inseamna o veriga slaba.

- Un parlament ferm in materie de integritate, corect in raport cu cererile justitiei, responsabil in actul de legiferare.

- Am constatat cu bucurie ca exista deschidere fata de reformarea institutiilor politice, pe care cetatenii Romaniei o doresc.

- Va trebui sa renuntam la cateva practici. In primul rand la populism si electoralism.

- Populism - masuri care afecteaza arhitectura statului, fara argumente, doar pentru a atrage voturi.

- Electoralism, sa gandesti masuri in avantajul unui partid sau altuia.

- Au fost create reguli care corespundeau unor interese de conjunctura. In alte cazuri, conflictul politic a umbrit orice dezbatere asezata.

- Ca presedinte al Romaniei nu voi uza niciodata de instrumentul referendumului pe teme populiste, doar pentru a aduna voturi.

- Cum facem ca cetatenii sa fie mai bine reprezentati? Cum crestem calitatea actului politic?

- Daca pornim de la asemenea deziderate, vom putea oferi mai temeinic raspunsuri. Reducerea numarului de parlamentari trebuie scoasa din sfera populismului.

- Ne dorim un parlament mai mic, dar nu pentru ca democratia este costisitoare.

- Sunteti chemati sa dati un raspuns adecvat romanilor din diaspora. Am constatat ca exista vointa politica din toate partile. Nu este rolul presedintelui sa spuna care dintre solutiile tehnice este mai buna, pentru asta exista specialisti, iar pentru decizie exista vot.

- Ca mediator este datoria mea sa ma asigur ca dreptul fundamental la vot al tuturor romanilor este respectat indiferent unde traiesc ei.

- O alta practica la care va trebui sa renuntam este cea a schimabrilor de fatada, care acopera stari de fapt. S-au mai facut cosmetizari sau mecanisme, dar pentru ochii publicului.

- Oamenii vad si inteleg aceste lucruri. Sa nu subestimam niciodata maturitatea alegatorilor.

- Modificarea legii privind finantare partidelor si o noua lege a partidelor trebuie sa conduca la transparenta si participare, dar si la disparitia mitei electorale sau a turismului electoral.

- Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat galeti si nici festivaluri de resurse nelimitate.

- La consultarile cu partidele am convenit un calendar, ma astept ca el sa fie respectat. In acest fel vom arata doua lucruri: ca reforma institutiilor politice a fost demarata si ca atunci cand dezbatem si suntem responsabili, chiar daca avem pareri diferite, putem construi pentru Romania.

- Prin respectarea calendarului, Parlamentul poate recastiga increderea oamenilor.

- Schimbarea de legislatie trebuie insotita de schimbarea de mentalitate si atitudine.

- Publicul se uita si evalueaza oamenii pe care ii sustineti si ii promovati in functii de la nivel local si pana la nivel central.

- Unele dintre punctele importante unde am constatat ca exista acord se refera la raspunsul parlamentului la solicitarile justitiei. Se poate ajunge rapid la solutii legislative.

- Salut preocuparea de a face shimbari de regulament in cele doua camere, inclusiv ca reprezentantii Executivului se angajeaza sa vina in fata Parlamentului. Nu un control formal sau aparent, ramas pe hartie, ci unul autentic si eficient asupra guvernului.

- Functia de legiferare a parlamentului are nevoie sa recapete continut. Echilibrul puterilor in stat presupune ca atributul de legiferare al executivului sa fie exceptional, nu unul curent. Sa nu facem prin OUG frecvent exceptii de la lege.

- Toate partidele in opozitie critica folosirea OUG, dar la putere recurg la ele in masura egala sau chiar mai mare. Trebuie sa punem lucrurile la punct.

- Pe agenda consultarilor s-a aflat si nefericita OUG 55/2014. O decizie luata la nivel de guvern s-a intors acum ca un bumerang asupra parlamentului si a creat o situatie juridica aproape imposibil de rezolvat.

- O alta consecinta e instabilitatea si lipsa de predictibilitate in legislatie, a mediului politic, social si economic. Utilizarea frecventa a OUG ajunge sa aiba efecte asupra oamenilor.

- Cine sa aiba incredere daca din cand in cand legea este pusa intre paranteze prin ordonante? Va rog sa reflectati la aceste lucruri fara a le atasa o conotatie politica, ci din perspectiva performantei institutiilor, de care depinde viata de zi cu zi a cetatenilor.

- Respectul fata de Parlament se exprima si in indeplinirea obligatiilor care imi revin calitate de presedinte. Voi prezenta strategia nationala de securitate.

- Voi media lucrurile sensibile, o asemenea tema este legea securitatii cibernetice. Putem gasi un echilibru intre nevoia de securitate si apararea drepturilor inalienabile ale individului.

- Avem toate motivele sa fim mai mobilizati si mai responsabili. Nu inseamna ca vom fi toti de acord cu toate, pentru asta exista mecanisme democratice, majoritati si voturi.

- E firesc ca un anumit partid sa aiba o anumita viziune, dar vorbesc despre un parteneriat pe dialog si respect, la care contribuie fiecare.

Prima prezenta in Parlament dupa depunerea juramantului

" (...) Imi doresc un Parlament puternic, pentru ca un Parlament slab inseamna o veriga slaba in constructia democratica. Un Parlament lipsit de credibilitate nu face decat sa indeparteze cetatenii de politica si sa lase loc indoielii, resemnarii sau cinismului", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

Iohannis vorbeste prima data in Parlament de cand a depus juramantul: Un Parlament slab inseamna o veriga slaba

Seful statului le-a adresat, acum o saptamana, o scrisoare celor doi presedinti ai camerelor parlamentare in care a solicitat sa se adreseze Parlamentului.

Iohannis vrea sa vorbeasca in Parlament

Presedintele Klaus Iohannis a avut, acum o saptamana, o intrevedere la Palatul Cotroceni cu cei doi presedinti ai camerelor, in contextul in care a inceput o noua sesiune parlamentara.

Incepe o noua sesiune a Parlamentului: Ce prioritati sunt pe agenda

Intalnirea a fost precedata de o runda de consultari cu liderii partidelor politice din Parlamentul Romaniei.

Klaus Iohannis: E momentul sa trecem la o noua etapa a democratiei. Sa nu avem doua Romanii

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Iohannis mesaj Parlament, #Iohannis discurs Parlament , #presedinte
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
C
Cronos
rank 3
Printr-un discurs populist presedintele ne vorbeste de populism!!