Iohannis, primul discurs la ONU: Despre ce a vorbit in cadrul Adunarii Generale

Duminica, 27 Septembrie 2015, ora 18:39
4125 citiri
Iohannis, primul discurs la ONU: Despre ce a vorbit in cadrul Adunarii Generale
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut duminica, la New York, primul sau discurs in cadrul Adunarii Generale a ONU, unde a vorbit despre "dezastrul umanitar" provocat de criza migratiei si a atras atentia ca, fara solutii adecvate, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior.

"Sute de mii de oameni au fugit din calea razboiului, in cautarea unei vieti mai bune, intrand in Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce in ce mai mare de migranti din Orientul Mijlociu si Africa a determinat tarile europene sa depuna eforturi masive pentru a face fata unui dezastru umanitar de proportii masive", a spus Iohannis, in discursul sau in fata Adunarii Generale a ONU.

Presedintele a sustinut ca acest val migrationist reprezinta atat o criza umanitara, cat si una a protejarii granitelor, a integrarii si chiar una financiara, acestea fiind directiile in care trebuie cautate solutii.

Iohannis, la New York: Ce le-a spus romanilor si ce nemultumiri au acestia la adresa presedintelui

"Daca nu gasim cele mai adecvate mijloace de a solutiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migratie il va depasi pe cel anterior. Orice natiune are obligatia de a salva oameni, de a-i sustine si de a-i proteja", a spus Iohannis.

In conditiile in care tema reuniunii ONU este adoptarea noii Strategii de Dezvoltare Durabila pe urmatorii ani, presedintele Iohannis a vorbit si despre necesitatea eradicarii saraciei.

"Este datoria noastra comuna sa indentificam solutiile adecvate pentru aceasta, intr-o epoca in care stiinta si tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potential remarcabil de sustinere a cresterii economice. Trebuie sa fim constienti ca masurile care vizeaza eradicarea saraciei nu reprezinta doar un angajament moral, ci si mijloace de promovare a pacii si a securitatii internationale", a spus seful statului.

"Efortul pe care il vom face in urmatorii 15 ani va demonstra ca noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm sa implinim ambitioasa si nobila aspiratie de a elibera oamenii de flagelul saraciei", a adaugat Klaus Iohannis.

Presedintele a spus, in fata Adunarii Generale a ONU, ca trebuie abordate "radacinile conflictului", care includ saracia, lipsa de speranta, disperarea si excluziunea sociala.

"Saracia ar putea duce la disperare si frustrare, ceea ce s-ar putea transforma in samanta extremismului si a violentei. In acelasi timp, pacea si securitatea - fie ca se situeaza la nivel international, fie ca reprezinta o chestiune nationala - constituie premise majore pentru dezvoltarea durabila", a continuat Iohannis.

In acest sens, presedintele a anuntat ca Romania isi va revizui Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare din agenda ONU, in special problemele ce tin de excluziunea sociala. Astfel, Strategia se va axa pe sustinerea incluziunii persoanelor cu dizabilitati, a tinerilor si a femeilor.

"Eradicarea saraciei reclama oportunitati decente de angajare, iar prevenirea si evitarea excluziunii sociale necesita politici de coeziune sociala", a spus Iohannis.

Presedintele a mai mentionat ca fiecare tara are responsabilitatea principala in privinta propriei dezvoltari.

"Sustinem pe deplin ideea ca noua Agenda trebuie sa fie implementata de catre institutiile locale, raspunzand direct nevoilor cetatenilor", a subliniat Klaus Iohannis.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Klaus Iohannis discurs ONU, #Klaus Iohannis ONU refugiati , #presedinte