Iohannis: Proiectul de tara ar putea fi finalizat intr-un an, dupa o consultare publica de circa sase luni

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 12:21
2538 citiri
Iohannis: Proiectul de tara ar putea fi finalizat intr-un an, dupa o consultare publica de circa sase luni
Foto: captura video Realitatea TV

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la inceputul primei sedinte a Comisiei prezidentiale privind proiectul de tara, ca se asteapta ca acesta sa fie finalizat in aproximativ un an de zile, dupa ce va trece in prealabil printr-o larga consultare publica.

"Durata acestui proces nu poate fi foarte scurta, nu reusim sa elaboram in cateva saptamani un astfel de proiect de tara. Pe de alta parte nici nu cred ca e bine sa ne intindem ani de zile in discutii pentru ce vrem. Eu evaluez ca vom fi in stare sa realizam in aceasta Comisie documentul primar in aproximativ o jumatate de an, dupa care obligatoriu urmeaza o larga consultare si, cred eu, consensualizare politica. Intregul proces poate fi finalizat in aproximativ un an de zile", a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului si-a exprimat dorinta ca la finalul intregului proces de elaborare a proiectului de tara sa existe un document care va oferi raspunsuri importante pentru Romania.

"Eu imi doresc ca la finalul acestui intreg proces de elaborare a unui proiect de tara sa avem un document strategic care ne da raspunsuri la intrebarile care sunt importante pentru Romania: ce ne defineste, cu ce ne identificam in lume, cu ce ne identificam in Europa", a aratat Iohannis.

"Aici nu vorbim de un program de guvernare pe 4 ani, nici macare de o strategie sectoriala, aici vorbim de un proiect de tara care trebuie sa fie valabil pentru multa vreme si toate guvernele care vor veni dupa acceptarea proiectului de tara sa-si bazeze programul de guvernare pe acest proiect de tara. Asa se lucreaza in tarile care au reusit sa construiasca democratii foarte performante, asa vrem sa lucram si noi", a subliniat seful statului.

Comisia prezidentiala pentru elaborarea unui proiect de tara a fost infiintata la Palatul Cotroceni si va fi formata din 24 de membri, atat reprezentanti ai institutiilor, cat si membri independenti, scopul urmand sa fie intocmirea unui document politic care sa contina obiectivele Romaniei pe termen mediu si lung si care va fi definitivat la mijlocul anului viitor.

Partidele politice si-au desemnat reprezentantii in comisia prezidentiala pentru proiectul de tara, carora li se vor alatura 10 independenti si un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei urmand sa fie coordonata de catre consilierii prezidentiali pentru afaceri europene si economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

Membrii independenti din comisie sunt Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR si fost vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii; Dan Dungaciu - geopolitician, presedinte al Fundatiei Marii Negre; Gabriela Dragan - profesor la ASE Bucuresti, director general al Institutului European din Romania; Ioan-Aurel Pop - academician, rector al Universitatii Babes-Bolyai; Gheorghe Oprescu - profesor la Politehnica din Bucuresti si fost presedinte al Consiliului Concurentei; Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR; Vasile Puscas - istoric, profesor la Universitatea Babes-Bolyai, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana; Cristian Parvulescu - politolog, presedinte al Asociatiei Pro Democratia; Valentin Lazea - economist-sef al BNR; Iulian Chifu - fost consilier prezidential, analist de politica externa, profesor la SNSPA Bucuresti.

Acestora li s-a alaturat mai tarziu si Daniela Nemoianu, specialist in drept european in legislatie fiscala si in dreptul afacerilor.

Eveniment Quarterly Report

Avertismentul ministrului de Finanțe privind noile măsuri fiscale: ”În orice clipă pot fi suspendate 75 de miliarde de euro”
Avertismentul ministrului de Finanțe privind noile măsuri fiscale: ”În orice clipă pot fi suspendate 75 de miliarde de euro”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat duminică, 24 septembrie, despre pachetul de măsuri fiscale, că nu a fost discutat în spaţiul public doar ca să se afle în treabă, ci este...
Momentul în care mașina lui Dumitru Buzatu a fost oprită de anchetatori. Ce le-a spus baronul PSD despre mita uriașă VIDEO
Momentul în care mașina lui Dumitru Buzatu a fost oprită de anchetatori. Ce le-a spus baronul PSD despre mita uriașă VIDEO
O cameră de supraveghere a surprins momentul în care anchetatorii au oprit mașina președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, după ce acesta primise mita de 1,25 milioane de lei. Imaginile au...
#Iohannis comisie proiect tara , #presedinte