Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iohannis, promisiuni in Palestina. Abbas: Situatia e insuportabila. Mainile noastre sunt intinse

Joi, 10 Martie 2016, ora 13:54
3828 citiri
Iohannis, promisiuni in Palestina. Abbas: Situatia e insuportabila. Mainile noastre sunt intinse
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit joi, la Ramallah, cu omologul sau palestinian Mahmoud Abbas.

Abbas a declarat ca l-a informat pe Iohannis despre situatia actuala si practicile israelienilor si a subliniat ca solutia pentru a pune capac agresiunilor e in terenul autoritatilor de la Ierusalim.

"Am trecut in revista si situatia complicata a poporului palestinian. M-am referit la masurile pe care le-a luat ocupatia israeliana, practicile acesteia, politica colonizarilor, initiativa de pace franceza, care sprijina solutia convocarii unei conferinte internationale pentru pace. In acest context confirm si importanta comitetului ministerial arab care se ocupa de situatia din zona, care are in vedere sa adreseze Consiliului de securitate pentru a obtine o hotarare in ceea ce priveste politica colonizarilor israeliene. (...)

Mainile noastre sunt intinse pentru solutia unei paci construite pe dreptate si adevar. Suntem impotriva violentei si extremismului, oricare ar fi originile lor. Actuala situatie nu e suportabila. Dorim pace, securitate si buna vecinatate intre noi si Israel, dar acest lucru necesita hotarari decisive luate de partea israeliana de a pune capat imediat colonizarilor, actiunilor violente si agresiunilor comise de colonisti", a spus Abbas, intr-o declaratie comuna cu Iohannis, la complexul prezidential al Autoritatii Nationale Palestiniene, Mukata'a.

Iohannis: Toti oficialii din Israel mi-au spus ca ii apreciaza pe cei veniti din Romania, iar asta m-a uns la inima

La randul sau, presedintele roman a spus ca intelege si sustine "aspiratiile legitime ale palestinienilor de a trai in siguranta si prosperitate" si ca acest lucru se poate concretiza daca cele doua parti restabilesc increderea reciproca.

"Am purtat o discutie aprofundata cu privire la ultimele evolutii in Procesul de Pace din Orientul Mijlociu si perspectivele acestuia. Credem ca cea mai importanta chestiune care trebuie abordata la acest moment este identificarea unor cai de refacere a increderii dintre parti. Aspiratiile legitime ale poporului palestinian de a trai in siguranta si prosperitate intr-un stat propriu se pot concretiza numai printr-un proces pasnic, prin solutii care sa fie acceptate si asumate de ambele parti.

Am avut si un schimb de vederi cu privire la principalele probleme regionale, cu accent pe criza siriana si situatia refugiatilor palestinieni din Siria, si la impactul acestora asupra tarilor vecine. Mi-am exprimat opinia potrivit careia in zonele afectate de crize si conflicte este nevoie de solutii politice si eforturi conjugate pentru a oferi mai multa speranta populatiei.

Radicalizarea, terorismul, conflictele interetnice sau inter-sectare nu pot fi eradicate decat prin masuri de incluziune sociala si politica, prin educatie si prin crearea de conditii pentru dezvoltarea economica. Faptul ca suntem impreuna aici este un semnal ca avem proiecte serioase si ca suntem parteneri intr-un efort comun de a crea un viitor mai bun pentru popoarele noastre", a spus seful statului roman.

Ce promite Iohannis sa faca pentru Palestina

Iohannis a mai spus ca exista perspective pentru intensificarea cooperarii intre Romania si Palestina pe mai multe planuri si a adaugat ca doreste ca institutiile si firmele romanesti sa se implice in reconstructia institutiilor si economiei palestiniene.

Iohannis, "un adevarat prieten al Israelului", cere la Ierusalim pacea cu Palestina

"Ma bucur ca ma aflu aici si ca am avut prilejul unui schimb de opinii cu presedintele Mahmoud Abbas, o voce politica marcanta si o personalitate deosebita a poporului palestinian. Romania si Palestina impartasesc o indelungata relatie de prietenie. Suntem pe deplin incredintati ca exista perspective deosebite de intensificare a cooperarii noastre bilaterale in diverse domenii: schimburi economice, agricultura, sanatate, finante, afaceri interne, energie, managementul apelor si infrastructura.

Dorim ca institutiile si firmele romanesti sa se implice in eforturile de reconstructie a institutiilor si economiei palestiniene. Consideram ca un stat pe deplin functional are nevoie de institutii puternice. Pentru noi, contributia la consolidarea institutiilor palestiniene se inscrie in sprijinul pe care dorim sa il acordam materializarii solutiei celor doua state, care sa coexiste in pace si securitate", a mai declarat Iohannis.

Iohannis, din Israel: Ne dorim ca tara noastra sa devina centru de promovare a educatiei cu privire la Holocaust

Presedintele a anuntat si ca in cadrul celei de-a treia sesiuni a Comitetului Interguvernamental romano-palestinian, ce va fi organizata in acest an, "echipele de experti din ministerele de resort vor identifica noi cai de cooperare si modalitati de actiune in perioada urmatoare".

Nu in ultimul rand, Iohannis a laudat "rolul important pe care il au in societatea palestiniana absolventii facultatilor din Romania", exprimandu-si satisfactia ca "acestia formeaza o elita intelectuala si profesionala care aduce o contributie insemnata la viata economica, politica si sociala palestiniana".

"Pentru noi, contactele interumane sunt esentiale in aprofundarea relatiei bilaterale", a mai spus presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis se afla joi in Palestina. Seful statului participa, dupa declaratii, la un dejun oferit de presedintele Palestinei, Mahmoud Abbas.

Marti, in Parlamentul israelian, Iohannis a militat pentru solutia celor doua state, sugerand ca rezolvarea conflictului sta in puterea Israelului.

"Procesul de Pace din Orientul Mijlociu reprezinta un subiect de maxim interes pentru noi, in contextul in care evolutiile din regiune au consecinte majore inclusiv asupra statelor europene. Romania sustine eforturile pentru gasirea unei solutii durabile si cuprinzatoare, de natura sa satisfaca cerintele partii israeliene, cat si ale partii palestiniene de a trai in pace si securitate, de a se dezvolta liber in propriile state.

Imnul dumneavoastra national vorbeste despre speranta, iar speranta se dezvolta acolo unde este pace. Parlamentul este, prin excelenta, cel mai potrivit cadru de manifestare a aspiratiilor de buna intelegere si de gasire a celor mai potrivite modalitati de aplanare a conflictelor", a declarat presedintele Iohannis, marti, in Parlamentul israelian.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Klaus Iohannis vizita Palestina, #Iohannsi pace Palestina Israel , #presedinte