Iohannis pune la indoiala decizia CE de a critica Polonia si vizita lui Juncker in Rusia

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 12:26
5181 citiri
Iohannis pune la indoiala decizia CE de a critica Polonia si vizita lui Juncker in Rusia
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a avut o prima reactie dupa ce Comisia Europeana a criticat Polonia, reprosandu-i ca nu respecta statul de drept. In aceasta disputa, Iohannis a dat semnale ca ar sustine pozitia Poloniei, partener strategic si aliat de nadejde in NATO.

Declaratiile au fost facute intr-un context geo-politic complicat. Dupa operationalizarea scutului de la Deveselu, care a avut loc in data de 12 mai, si anuntul ca sistemul antiracheta se va extinde si in Polonia, presedintele Vladimir Putin a avertizat locuitorii celor doua tari ca de acum inainte s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse.

Vezi ce raspuns a dat Ministerul roman de Externe dupa avertismentele lansate de Rusia.

Totodata, Jean - Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene si un apropiat al cancelarului german Angela Merkel, a anuntat ca va fi prezent la Sankt Petersburg in data de 16 iunie, la Forumul Economic International organizat de Rusia. Vizita, o premiera dupa ce Moscova a anexat ilegal Crimeea si a inceput razboiul din Ucraina, nemultumeste o serie de cancelarii occidentale. UE a impus sanctiuni economice si politice Rusiei, iar ele urmeaza sa fie rediscutate chiar in aceasta luna.

Citeste mai multe despre faptul ca presedintele Comisiei Europene a acceptat o invitatie in Rusia - decizia a starnit critici din SUA si UE.

Pe de alta parte, miercuri, Comisia Europeana condusa de Jean Claude Juncker a adoptat o pozitie critica fata de Polonia, in cazul unei dispute mai vechi, declansate de modificarea la Varsovia a legii Curtii Constitutionale. CE a avertizat, oficial, Polonia ca modificarile pun in pericol statul de drept si a amenintat-o cu suspendarea dreptului de vot in Consiliului European in cazul in care nu renunta la ele. Situatia reprezinta o premiera, dupa 2014, an in care UE a introdus procedurile privind statul de drept, dupa ce mai multe state au fost acuzate ca nu au respectat standardele democratice, scrie Evenimentul Zilei.

In timp ce presedintele partidului aflat la putere in Polonia a condamnat actiunea UE si a sustinut ca va fi atacata la Curtea de Justitie a UE, vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a spus ca a discutat cu premierul polonez, Beata Szydlo, si ca dialogul va continua.

In acest context, presedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de solidaritate cu Polonia, in cadrul alocutiunii sustinute la conferinta "Romania's Security Leadership in South East Europe".

"Istoria ne-a aratat ca valorile democratiei liberale si ale statului de drept trebuie mereu protejate, cultivate si promovate si ca nu sunt de la sine intelese, iar riscurile la adresa lor nu trebuie niciodata neglijate sau subestimate.

In acest context, nu pot sa nu remarc recenta adoptare de catre Comisia Europeana, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept in Polonia. Dincolo de semnele de intrebare asupra oportunitatii momentului ales de catre Comisie, am deplina incredere in capacitatea democratiei poloneze de a gasi cele mai bune solutii in conformitate cu cerintele statului de drept, avand in vedere traditia Poloniei de implicare activa in consolidarea, in perioada post-comunista, a unei reale democratii.

Sper ca institutiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru ca actualul context dificil, mai ales in Vecinatatea Estica, dar si in interiorul Uniunii Europene, reclama concentrarea tuturor demersurilor in directia asigurarii stabilitatii si securitatii noastre, in sensul cel mai larg. Contam, in acest sens, in acest demers, pe contributia Poloniei, partener strategic al Romaniei", a declarat presedintele Klaus Iohannis, conform Administratiei Prezidentiale.

Este al doilea semnal transmis de Palatul Cotroceni catre Comisia Europeana. Cu 24 de ore inainte, consilierul prezidential Leonard Orban declarase ca Romania are "semne de intrebare" legate de vizita lui Juncker in Rusia.

"Semnele de intrebare se refera mai ales la contextul acestei vizite, chiar inaintea unei decizii importante privind reinnoirea sanctiunilor impuse Moscovei", a subliniat consilierul prezidential pentru Hotnews.ro.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Iohannis critici Juncker Rusia Polonia, #Comisia Europeana Polonia sanctiuni, #Juncker vizita Rusia , #presedinte