Iohannis reactioneaza dupa modificarile la Legile Justitiei: Un atac asupra statului de drept, Justitia se va intoarce in timp

Miercuri, 23 August 2017, ora 16:14
21087 citiri
Iohannis reactioneaza dupa modificarile la Legile Justitiei: Un atac asupra statului de drept, Justitia se va intoarce in timp
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat dur, miercuri dupa amiaza, la modificarile anuntate de ministrul Tudorel Toader la Legile Justitiei, afirmand ca reprezinta "un atac la statul de drept".

"Propunerile prezentate astazi de ministrul Justitiei se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie.

(...) Daca acest amalgam de masuri va fi asumat de Guvern si aprobat de Parlament, eforturile Romaniei de mai bine de 10 ani vor fi anulate si Justitia se va intoarce in timp, intr-o epoca in care era subordonata politicului", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Ziare.com.

Seful statului considera ca Romania "se afla intr-un moment care ii este favorabil in planul relatiilor internationale, cu precadere in comunitatea europeana" si adauga ca "ar fi in defavoarea tarii noastre ca, dupa toate eforturile depuse pana acum, sa ne intoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra Justitiei", ceea ce "ar fi in totala contradictie cu angajamentele pe care si le-a luat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu ar face decat sa mentina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si Verificare".

Magistratii vor fi timorati si este evident riscul afectarii luptei impotriva coruptiei

In continuare, Iohannis subliniaza ca nu presedintele ar fi factorul politic din procedura de numire a procurorilor sefi, ci potrivit rapoartelor MCV, prin ministrul Justitiei se realizeaza aceasta influenta.

"O parte din masurile anuntate incearca inducerea unei false probleme si acreditarea ideii ca presedintele Romaniei ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar.

In realitate, rapoartele MCV, recomandarile atat ale Comisiei de la Venetia, cat si ale Consiliului consultativ al judecatorilor europeni il indica pe ministrul Justitiei drept elementul prin care se realizeaza influenta politicului in aceste proceduri", precizeaza presedintele.

Acesta subliniaza ca, in ultimii 10 ani, decidentii politici s-au preocupat sa asigure "independenta Justitiei prin reducerea pana la eliminare a rolului ministrului Justitiei in cadrul procedurilor de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar, in paralel cu sporirea treptata a rolului CSM", insa atrage atentia ca, prin propunerile de miercuri, se urmareste "intarirea rolului ministrului Justitiei si diminuarea rolului CSM in privinta gestionarii carierei magistratilor, de fapt, slabirea Justitiei".

In continuare, seful statului sustine ca masurile anuntate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, "vor avea ca rezultat timorarea magistratilor si reducerea independentei lor".

"Presedintele Romaniei este implicat si in desemnarea procurorilor sefi in virtutea faptului ca vegheaza la respectarea Constitutiei si exercita functia de mediere, avand rolul unui arbitru intre puterile statului. In schimb, ministrul Justitiei este numit politic, prin votul unei majoritati parlamentare, cu scopul punerii in aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

Articolul 132 din Constitutie prevede ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea, si nu in subordinea ministrului Justitiei. Autoritatea insa nu se confunda cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui sa induca diferente artificiale intre statutul judecatorilor si cel al procurorilor.

Preluarea instrumentelor de control asupra activitatii magistratilor de catre factorul politic, amenintarea judecatorilor cu raspunderea patrimoniala in caz de erori judiciare si subordonarea procurorilor fata de ministrul Justitiei, precum si ingerinta procurorilor ierarhic superiori in dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistratilor si reducerea independentei lor.

La acestea se adauga si propunerea de infiintare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmarirea penala a magistratilor cu consecinte asupra competentelor celorlalte parchete specializate, in particular a DNA. In absenta unor garantii legislative si institutionale cu privire la independenta acestei noi structuri, riscul afectarii luptei impotriva coruptiei este evident", mai transmite Klaus Iohannis.

Nu in ultimul rand, acesta mentioneaza ca propunerile ministrului Justitiei trebuie sa respecte transparenta decizionala si, astfel, sa fie supuse "unor autentice dezbateri publice". In plus, "avand in vedere ca aceste modificari afecteaza organizarea judiciara si cariera magistratilor, punctul de vedere al magistratilor este obligatoriu", mai atrage atentia seful statului.

Amintim ca, miercuri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitiei, anuntand o serie de schimbari importante pentru procurori si judecatori.

Una dintre modificari este aceea ca procurorii sefi vor fi numiti fara acordul presedintelui si vor avea mandate mai lungi.

Iata si o prima reactie negativa de la Parchetul General

Citeste si opinia unui expert anticoruptie consultat de Ziare.com: Trecerea Inspectiei Judiciare la MJ este un lucru foarte periculos. Numirea procurorilor sefi de catre CSM, o pacaleala.

F.N.

#Klaus Iohannis propunere modificare legi Justitie, #reactie Iohannis modificari legi Justitie, #Tudorel Toader propunere modificare legi Justitie , #presedinte