Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Joi, 10 Septembrie 2015, ora 12:52
12056 citiri
Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca nu este de acord cu cotele de imigranti impuse de Comisia Europeana, care a stabilit miercuri ca Romaniei ar trebui sa ii revina, in total, 6.351 de refugiati.

Iohannis a precizat ca, la Consiliul JAI de luni, ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost mandatat sa prezinte pozitia Romaniei, si anume ca nu accepta mai multi imigranti decat s-a oferit initial sa primeasca: 1.700.

"Am luat act cu nemultumire de proiectul prezentat in Parlamentul European, ce prevede detalii care nu ar fi fost necesare in acesta faza si nu va duce spre o solutionare", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Vorbim de oameni, nu de piese

Totodata, presedintele a informat ca a avut o discutie, in dimineata zilei de joi, cu Gabriel Oprea, care va participa luni la Consiliul de Justitie si Afaceri Interne (JAI). Astfel, vicepremierul a fost mandatat sa informeze ca tara noastra respinge cotele obligatorii.

"Din partea Romaniei va participa (la Consiliul JAI - n.red.) ministrul de Interne, cu care am avut o discutie de dimineata si l-am mandatat sa nu declare adeziunea noastra pentru cotele obligatorii. Aici nu vorbim de cifre, in primul rand vorbim de oameni si nu de piese care trebuie numarate. In al doilea rand, este vorba de o solidaritate europeana, iar Romania s-a alaturat, nu doar prin vorbe, ci si prin oferta de a primi un numar mare de refugiati. Nu e oportun sa vorbim de cote obligatorii calculate intr-un mod foarte birocratic, fara a consulta statele membre", a explicat Iohannis.

Noua schema de repartizare a CE

Raspunsul lui Klaus Iohannis vine dupa ce Comisia Europeana a publicat, miercuri, planul de redistribuire a imigrantilor intre tarile membre ale Uniunii.

Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania (Video)

Astfel, potrivit documentului, Romania ar trebui sa accepte 4.646 de refugiati. Acestia ar proveni dintre cei care deja se afla pe teritoriul Uniunii - 604 ar veni din Grecia, 1.951 din Italia si 2.091 de la vecinii unguri.

Acesta cota se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 1.705 imigranti in Romania, dintre care 682 din Grecia si 1.023 de imigranti din Italia. Astfel, tara noastra ar urma sa gazduiasca in total 6.351 de refugiati.

Chiar si inainte ca noua schema a CE sa fie prezentata in Parlamentul European, Klaus Iohannis a subliniat ca tara noastra nu poate accepta mai mult de 1.785 de refugiati.

Iohannis dezvaluie cati refugiati vor veni in Romania: Nu e cazul sa reactionam isteric. Sedinta CSAT pe tema aceasta

Iohannis: In criza refugiatilor, a fost un avantaj ca nu suntem in Schengen

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Comentarii
niculaeda
rank 5
"Iohannis respinge cotele de refugiati impuse Romaniei de CE"
MosGerila
rank 5