Iohannis respinge noii ministri ALDE propusi de Dancila: Doamna premier se teme de un vot in Parlament!

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 17:03
22130 citiri
Iohannis respinge noii ministri ALDE propusi de Dancila: Doamna premier se teme de un vot in Parlament!

Presedintele Klaus Iohannis a refuzat din nou ministrii propusi de premierul Viorica Dancila si a cerut guvernului sa mearga in Parlament pentru a obtine votul de incredere.

"Am primit o corespondenta de la doamna premier ieri. Imi cere o remaniere guvernamentala, imi solicita eliberarea din functie a unor ministri, a unor interimari si numirea a sase ministri. Aceasta remaniere este neavenita, nepotrivita si o refuz clar. Va spun direct si public: trebuie sa va prezentati in fata Parlamentului cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastra", a spus seful statului.

Presedintele a spus ca premierul se teme sa mearga in Parlament sa obtina votul de incredere.

"Se vede ca doamna premier se teme de un vot in Parlament si incearca sa traga de timp. PSD, intr-un mod jalnic, se agata de putere", a subliniat Iohannis.

Viorica Dancila i-a trimis miercuri seara propunerile pentru ministerele lasate fara titulari dupa ruperea coalitiei, noile nominalizari fiind tot membri ALDE.

Astfel, pentru Ministerul Mediului a fost propusa aceeasi Gratiela Gavrilescu, la Energie Ion Cupa, iar la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul a fost nominalizat Stefan Baisanu.

Premierul a anuntat si propunerile pentru ministerele conduse in prezent de interimari: Dan Chirila la Ministerul de Interne si Camelia Gavrila la Ministerul Educatiei.

Totodata, Dan Matei a fost propus pentru postul de vicepremier pe probleme economice.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis:

- Am primit o corespondenta de la doamna premier ieri. Imi cere o remaniere guvernamentala, imi solicita eliberarea din functie a unor ministri, a unor interimari si numirea a sase ministri.

- Aceasta remaniere este neavenita, nepotrivita si o refuz clar. Dati-mi voie sa va explic cum ajuns aici.

- Am primit o solicitare in luna august de remaniere si ALDE a anuntat ca paraseste coalitia. Potrivit Constitutiei, guvernul trebuie sa solicite un vot in Parlament, drept urmare, am refuzat solicitarea.

- Dupa catva timp, doamna premier a venit cu o solicitare de ministri interimari. Am refuzat si acea solicitare.

- Acum, doamna premier vine a treia oara cu aceeasi solicitare.

- Va spun direct si public: trebuie sa va prezentati in fata Parlamentului, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Aceasta solicitare pe care o refuz vine cu o noutate: este cras neconstitutionala, pentru ca s-a anuntat ca ALDE a parasit coalitia. Nu incape nicio indoiala, Guvernul trebuie sa mearga in fata Parlamenului.

- Doamna premier se teme de un vot in Parlament, PSD se agata in mod jalnic de putere.

Trei ministere functioneaza fara titulari de post

In prezent, trei ministere functioneaza fara titulari de post, dupa ce trei din cei patru ministri ALDE si-au dat demisia din Guvern, ca urmare a ruperii coalitiei de guvernare.

Saptamana trecuta, Klaus Iohannis a respins cele trei propuneri de ministri interimari si i-a transmis Vioricai Dancila sa mearga urgent in Parlament sa vada daca mai are legitimitate si primeste votul alesilor.

Initial, liderii PSD spuneau ca nu se grabesc sa dea testul Parlamentului, dar luni, dupa sedinta CEx, Viorica Dancila a anuntat ca acest lucru se va intampla chiar miercurea viitoare.

Insa prin decizia luata miercuri, de a nominaliza pentru ministerele lasate libere membri ALDE, Viorica Dancila scapa de votul in Parlament pentru restructurarea Guvernului.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: Ziare.com