Ziare.com

Iohannis respinge o lege care ar afecta sistemul de sanatate: Nereguli grave sesizate de presedinte

Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 20:34

   

Iohannis respinge o lege care ar afecta sistemul de sanatate: Nereguli grave sesizate de presedinte
Presedintele Klaus Iohannis, a trimis miercuri, Parlamentului, spre reexaminare Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, legea "vizeaza masuri legislative cu incidenta in multiple domenii din sectorul sanitar: sistemul informatic, activitatea UPU/CPU, definirea unor noi entitati, reorganizarea furnizorilor de servicii medicale, inchirierea unor spatii aflate in administrarea unitatilor sanitare, modificarea varstei limita de pensionare a medicilor, desfasurarea activitatii colegiilor profesionale, activitatea de distributie angro de medicamente".

Interventiile legislative se impun spre reexaminare de catre Parlament, deoarece pot conduce la disfunctionalitati in sistemul de sanatate, arata presedintele in cererea de reexaminare adresata presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Iohannis semnaleaza mai multe nereguli, printre care se numara "discriminare in favoarea Universitatii de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' Bucuresti in raport cu toate celelalte universitati de medicina si farmacie din tara", "o discriminare intre medicii universitari si neuniversitari" in ceea ce priveste varsta de pensionare, "inchirierea unor spatii aflate in administrarea unitatilor sanitare pentru diferite servicii, inclusiv pentru cele de alimentatie publica, postale, bancare, difuzare carti etc.; de asemenea se prevede si posibilitatea inchirierii unor terenuri pentru desfasurarea unor activitati cu specific gospodaresc si/sau agricol" - texte ce ar trebui reanalizate avand in vedere lipsa acuta de spatiu din anumite institutii sanitare.

De asemenea, Iohannis invoca calificarea unor institutii din domeniul sanitar drept "institutii sanitare fara paturi".

"Avand in vedere competenta stabilita prin lege, semnalam ca nu este clara ratiunea calificarii atat a SNSPMPDSB, cat si a ANMDM drept institutii sanitare fara paturi, cu atat mai mult cu cat aceasta notiune - institutie sanitara fara paturi, de drept public - nu este definita si nici corelata cu legislatia in vigoare", mai precizeaza presedintele in cerere.

Printre altele, presedintele Iohannis evoca urmatoarele aspecte:
  • Neclaritatea in ceea ce priveste numarul de posturi din cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB) - daca este stabilit prin hotarare de Guvern sau cu aprobarea Ministerului Educatiei;
  • Stabilirea statului de functii, conditiilor de incadrare pe posturi, de promovare in grad, de salarizare si de stimulare, de catre Consiliul de adminitratie care permite arbitrariul;
  • Salarizarea personalului SNSPMPDSB, ce se stabileste la nivelul de salarizare maxim aflat in plata aferent functiilor din cadrul celorlalte unitati finantate integral din venituri proprii aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Sanatatii, care este lipsita de claritate, precizie si predictibilitate.

Cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis poate fi gasita integral pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

A.D.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6312 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

...

Iohannis face exercitii de antrenament cu respingerea asta. Peste cateva saptamani vor ajunge pe biroul prezindetial legile Justitiei si va sti cum sa le respinga si sa le trimita din nou in Parlamentul Romaniei.
Comenzile de la Washington catre presedintele Romaniei sunt foarte discrete si secrete, nicio rasuflare de acolo.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor