Iohannis retrimite in Parlament un articol din Legea Educatiei: Ar avea grave consecinte in invatamantul superior

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 12:54
3804 citiri
Iohannis retrimite in Parlament un articol din Legea Educatiei: Ar avea grave consecinte in invatamantul superior

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, marti, spre reexaminare, un articol din Legea Educatiei Nationale, aratand ca in forma actuala ar produce consecinte grave in ceea ce priveste buna functionare a institutiilor de invatamant superior din Romania.

Este vorba de art. 133 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prin care se completeaza regimul juridic al "departamentului" din cadrul institutiilor de invatamant superior.

Potrivit legii, in forma sa trimisa spre promulgare, "departamentul" va putea functiona ca entitate distincta cu sau fara buget de venituri si cheltuieli, cu statut si regulament propriu, aprobate prin hotarare a Senatului universitar. Totodata, in cadrul "departamentului" se pot organiza si gestiona programe de studii de licenta, master sau doctorat in conditiile de acreditare prevazute de lege.

Cu aceste prevederi seful statului nu este de acord, sustinand ca vor avea consecinte importante "in planul asigurarii calitatii actului educational, a corelarii cu dispozitiile Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a efectelor pe care noua reglementare le-ar putea produce ca urmare a intrarii sale in vigoare in cursul anului universitar 2015-2016".

Concret, presedintele Iohannis avertizeaza ca daca acest articol ramane in forma actuala, departamentele vor avea aceleasi atributii ca si facultatile, fara a fi obligate, insa, sa parcurga procedura de infiintare impusa unitatilor de invatamant superior.

"Altfel spus, prin efectul legii transmise la promulgare, departamentele dobandesc atributii echivalente cu cele ale facultatilor in ceea ce priveste gestionarea programelor de studii universitare, fara a fi insa obligate sa parcurga aceeasi procedura de infiintare.

In plus, consiliile facultatilor ar putea fi excluse din procesul decizional de infiintare a unui program de studiu de licenta, masterat sau doctorat, in cazul in care un astfel de program este initiat de catre consiliul departamentului. O asemenea suprapunere de ordin functional si structural este de natura sa genereze confuzii si inconsecventa la nivel decizional si managerial, cu grave consecinte asupra activitatii institutiilor de invatamant superior.

Aceasta suprapunere de atributii poate conduce si la eludarea dispozitiilor Legii educatiei nationale nr.1/2011 referitoare la mecanismele de verificare si control aplicabile institutiilor de invatamant superior. In acest sens, consideram ca simpla trimitere in continutul normativ al art. 133 alin. (4) la conditiile de acreditare prevazute de lege nu numai ca este insuficienta, dar poate lipsi de aplicabilitate capitole intregi din Legea nr.1/2011 in ceea ce priveste mecanismele de asigurare a calitatii actului educational unui intreg ciclu de studii", se arata in cererea de reexaminare trimisa de Iohannis Senatului.

A.S.

Citeste si:
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut duminică, 24 octombrie, discuţii pentru formarea unei majorități parlamentare cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen...
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Sursa: Ziare.com