Iohannis retrimite la Parlament a treia Lege a Justitiei. Obiectiile presedintelui

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 14:23
3951 citiri
Iohannis retrimite la Parlament a treia Lege a Justitiei. Obiectiile presedintelui

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, vineri, catre Parlament a treia dintre Legile Justitiei.

Este vorba despre Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Citeste AICI textul integral al cererii formulate de Administratia Prezidentiala.

Printre altele, Klaus Iohannis reclama ca, prin modificarea criteriilor de promovare a examenului de capacitate ori de promovare la instantele superioare si mai ales la Inalta Curte de Casatie si Justitie, se relativizeaza standardele profesionale, se introduc criterii subiective exclusive ori determinante in evaluarea magistratilor, cu efect asupra calitatii actului de justitie la cel mai inalt nivel, in conditiile in care gradul de exigenta profesionala trebuie sa fie direct proportional cu ierarhia instantelor de judecata in sistemul judiciar roman.

Seful statului precizeaza ca CCR a constatat neconstitutionalitatea unui numar de 12 puncte din legea de modificare a Legii nr. 303/2004 si a unui numar important de dispozitii si sintagme aflate in stransa legatura cu acestea.

"Cu toate acestea, o serie de dispozitii din legea transmisa la promulgare ridica in continuare probleme, unele dintre modificari fiind, prin ele insele, neclare si contradictorii, aspect cu consecinte grave asupra exigentelor calitatii legii, impuse de Legea fundamentala, de natura sa genereze un puternic impact negativ asupra bunei functionari a sistemului judiciar.

De asemenea, prin continutul lor normativ, unele dintre reglementari sunt lipsite de coerenta si previzibilitate intrucat nu sunt corelate nici cu alte dispozitii ale legilor ce compun 'pachetul legislativ' in materie de reforma in justitie (Legea de modificare si completare a Legii nr. 304/2004, respectiv Legea de modificare si completare a Legii nr. 317/2004), putand afecta exigentele constitutionale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar", mentioneaza Iohannis in cererea de reexaminare.

In acest context, el subliniaza ca, desi a atribuit valoare de principiu unor prevederi legale, legiuitorul opereaza ulterior modificari de substanta cu privire la statutul judecatorilor si procurorilor, care insa contravin principiului statuat prin acelasi act normativ.

Seful statului spune ca legea consacra o norma careia i-a fost atribuita de catre Curtea Constitutionala valoare de principiu in toata reglementarea sistemului judiciar, respectiv separarea carierei judecatorilor de aceea a procurorilor, pentru ca, prin modificarile legislative realizate cu privire la statutul judecatorilor si procurorilor, in cuprinsul legii, acest principiu sa fie ignorat si chiar incalcat.

Amintim ca pe 19 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins ca neintemeiate sesizarile PNL si Inaltei Curti de Casatie si Justitie asupra modificarilor aduse la Statutul judecatorilor si procurorilor.

PNL depusese pe 24 mai, la CCR, sesizarea de neconstitutionalitate asupra modificarilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor. Documentul este semnat de deputatii PNL si USR.

Tot pe 24 mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la modificarile aduse legii privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

A.G.

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: Ziare.com