Ziare.com

Iohannis retrimite la Parlament legea care obliga BNR sa aduca aurul in tara

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 14:30

   

Iohannis retrimite la Parlament legea care obliga BNR sa aduca aurul in tara
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.

In cererea de reexaminare se arata ca articolul unic pct. 1 din lege este de natura sa afecteze atributiile legale ale BNR si sa creeze premisele indepartarii de la compatibilizarea legislatiei BNR cu tratatele europene, intre altele.

"Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei elimina posibilitatea stabilirii si mentinerii de rezerve in aur depozitat in strainatate si instituie termenul in care BNR trebuie sa prezinte Parlamentului si Guvernului raportul privind situatia rezervelor internationale, in ipoteza diminuarii acestora pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Distinct de motivele de neconstitutionalitate ce au facut obiectul analizei Curtii Constitutionale - care, prin Decizia nr. 414 din data de 26 iunie 2019, a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei sunt constitutionale in raport cu criticile formulate - consideram ca solutia legislativa preconizata prin articolul unic pct. 1 din legea supusa reexaminarii este de natura sa afecteze atributiile legale ale BNR si sa creeze premisele indepartarii de la compatibilizarea legislatiei BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Banci Centrale (SEBC) si cu cel al Bancii Centrale Europene (BCE) si sa genereze dificultati in aplicare, motiv pentru care se impune a fi reanalizata de catre Parlament", potrivit sursei citate.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, seful statului sustine ca solutia legislativa preconizata nu tine cont de actualul context intern si international, de rolul rezervelor internationale si nici de consecintele care ar surveni in urma deciziei referitoare la depozitarea intregii rezerve de aur in tara.

In acest context, Iohannis semnaleaza ca initiatorii legii reexaminate nu au avut in vedere eliminarea posibilitatii stabilirii si mentinerii de rezerve in aur depozitat in strainatate, ci doar limitarea cantitatii de aur depozitata in strainatate.

"Astfel, una dintre ratiunile stabilirii si mentinerii rezervelor internationale (inclusiv cele alcatuite din aur) este aceea de a crea si de a spori gradul de incredere intr-o tara si de a permite negocierea unor costuri mai mici la imprumuturi sau alte tranzactii internationale.

Or, interventia legislativa supusa reexaminarii ar putea avea drept consecinta limitarea dreptului de a utiliza rezervele de aur in realizarea atributiilor legale ale BNR, ceea ce ar putea crea premisele cresterii costurilor de finantare.

Acest aspect ar putea interfera cu realizarea obiectivelor ce deriva din statutul BNR si, implicit, cu independenta bancii centrale. Subsecvent, consecinta urmatoare ar putea fi afectarea credibilitatii cu privire la capacitatea Bancii Nationale a Romaniei de a-si indeplini, pe termen mediu si lung, obiectivul sau fundamental de asigurare si mentinere a stabilitatii preturilor", se mai arata in document.

In plus, presedintele subliniaza ca repatrierea aurului sau pastrarea acestuia in depozite in strainatate sunt optiuni strict legate de politica monetara, "politica pe care, potrivit legii, doar banca centrala are atributia de a o implementa, iar decizia trebuie sa derive din obiectivele BNR ce rezulta din statutul sau, iar nu din interventii de ordin legislativ, nesustinute de fundamente de ordin tehnic sau economic".

"In plus, apreciem ca modificarea intempestiva a unor instrumente prevazute in statutul BNR sau a modului in care acestea functioneaza se poate constitui intr-un precedent periculos pentru elaborarea si implementarea politicii monetare si, implicit, pentru functionarea BNR.

Elaborarea si implementarea politicii monetare reprezinta atributii exclusive ale BNR, iar o modificare a statutului bancii centrale trebuie sa se faca prin consultari prealabile nu doar cu BNR, ci si cu BCE si sa urmareasca eficientizarea activitatii bancii centrale", conform cererii.

Puteti citi integral cererea de reexaminare aici.

Amintim ca aceasta lege a ajuns pe masa CCR in luna iunie, insa sesizarea depusa de PNL a fost respinsa pe motiv de oportunitate si prin urmare legea a fost declarata constitutionala.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Iohannis reexaminat lege BNR
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5700 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Niciodata nu e prea tarziu, dar dl presedinte se misca cam incet!

Asa sunt ardelenii, dar nici cu regatenii nu mi-e frica! Auzi tu, veorica sa nu stie cum se calculeaza aria cercului!! Pentru asta eu cred ca nu are ce cauta in functie de presedinte al romanilor! Pai, cred ca 99,99% dintre romanii care merg la vot stiu sa calculeze aria cercului si daca sunt sculati din somn! Totusi, n-am inteles daca dl Iohannis a raspuns la aceeasi intrebare, ori a considerat ca e ceva care este sub nivelul sau de pregatire? Dansul ne considera cam pe toti ca suntem sub nivelul sau de pregatire si de civilizatie, din moment ce 5 ani nu acordat niciun interviu si nu prea vrea sa ne explice si noua cum de a trecut de la doctrina psd-ista la cea liberala? Sa intelegem ca pentru dansul nu prea conteaza doctrina ci numai interesul personal?

 

Despre viteza la geto-daci ...

Ardelenii se misca incet,moldovenii mai mult pe loc iar regatenii sunt sper-rapizi,daca nu esti atent te lasa si fara chilotzi...Noi banatenii suntem doar un pic mai rapizi decat ardelenii si nu furam chilotzii nimanui (hi-hi).Mesajul este (doar) pentru cei inzestrati cu simtul umorului !

S-a demonstrat clar ca inteligenta scade spre sud.

Aceasta scadere e compensata de o crestere a talentelor infractionale.

Nu trebuie sa stii cum se calculeaza aria cercului ca sa stii cum sa-i furi pe cei care stiu sa calculeze aceasta arie.

Cu speranta

ca modificarea solicitata va fi privita cu toata responsabilitatea de catre parlamentari, care se pare ca in prima faza au tratat subiectul "la diverse", conform propunerilor facute de "desteptii" psd-ului, cu alte scopuri.In cazul schimbarii locului de depozitare a rezervei, adio garantie pentru imprumuturile deja contactate si culmea, cine credeti ca facut imprumuturi uriase in baza acestei rezerve? Chiar psd-ul!
Eu cred ca unele chestiuni delicate sunt tratate cu prea multa superficialitate de "alesii neamului", dintre care multi nu au habar ce fac acolo, doar ridica mana conform celor indicate de liderul de grup.De aceea imi doresc aplicarea cat mai rapida a referendumului perfect valabil, cu maxim 300 parlamentari! Si nu uitati, merita alesi multi independenti in detrimentul partidelor politice, care de fapt isi reprezinta interesele, nu NI LE REPREZINTA pe ale noastre!

 

Oleacă de carne nu doar fulgi

Banca Franței. Aflată in inima Parisului iși ține la 40 m sub pămant rezerva: 2436 tone (a patra rezervă de aur a planetei). Să luăm un fraier: Germania avea jumătate din rezervă in străinătate (aprox 45% in SUA). In 2012 Bundesbank cere FED (rezerva americană) repatrierea. Americanii, cu tupeu cum ii știți, refuză. Adică, lucrul pe care ți l-am imprumutat nu mi-l inapoiezi? Nu. Pot măcar să văd dacă aurul meu mai există? Nu, au glăsuit americanii către comisarii germani veniți să vadă lingourile. In fața refuzului nemții și-au retras cererea de repatriere. Se pare că, in cele din urmă, au mai primit cate ceva subțirel (300 tone). Sursa: wiki. Multe alte țări și-au repatriat aurul (Olanda, Turcia, Ungaria etc). Rusia nu ține nimic afară. Etc. Romania este, in schimb, foarte culantă cu interesele altora și foarte zgarcită cu propriul interes național ( a se vedea bla bla ul de mai sus, vorbe și iar vorbe fără date comparative, fără nimic concret, chestii de doi bani, demne de Piața Matache).

 

Domne, să se aducă odată auru' ăla acasă,

să nu-l mai tie Isărescu la iengleji! Si să se impartă frăteste la toti rumanii adivarati, adecă la pesedei, ca fiestecare să prospere si să-si facă viloaie de neam prost!
Free dracnea! Votati raza la pătrat!

 

J.I.G.O.D.I.E

....!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor