Iohannis retrimite la Parlament legea care schimba sistemul de studii doctorale

Luni, 17 Iulie 2017, ora 15:15
3433 citiri
Iohannis retrimite la Parlament legea care schimba sistemul de studii doctorale
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a transmis luni Parlamentului pentru reexaminare legea de aprobare a OUG 96/2016, el motivand ca unele prevederi ale legii sunt "de natura sa creeze probleme in aplicare si sa afecteze calitatea invatamantului".

Unul dintre punctele aflate in expunerea de motive a presedintelui Klaus Iohannis se refera la evaluarea criteriilor si metodologiei de evaluare, care sunt stabilite prin ordin de ministru, pe baza consultarilor cu "ARACIS, CNATDCU, CNCS etc.". Seful statului sustine ca abrevierile precum "etc." indica o "lipsa de precizie si de claritate".

"Legea supusa reexaminarii introduce, prin art. I pct. 6 un nou alineat, (44), la art. 158 din Legea nr. 1/2011, care prevede ca sistemul de criterii si metodologia de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului educatiei nationale, pe baza consultarilor ARACIS, CNATDCU, CNCS etc. si alte agentii internationale inregistrate in EAQR.

In opinia noastra, trimiterea la abrevieri precum 'etc.' si la sintagme generale, precum 'alte agentii' denota lipsa de precizie si de claritate a normei", precizeaza Administratia Prezidemtiala.

O alta problema semnalata de presedinte este modificarea modului in care sunt evaluate studiile doctorale, mai exact, evaluarea la nivel de Institutie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), in detrimentul unei evaluari la nivel de program de studii doctorale sau de scoala doctorala.

Potrivit lui Iohannis, IOSUD nu poate aprecia "adecvat" caracteristicile specifice domeniilor de doctorat si capacitatea institutionala de a organiza astfel de studii.

"IOSUD este o structura care se suprapune uneori cu cea a unei universitati comprehensive, fiind constituita dintr-un numar variabil de scoli doctorale din diverse domenii de studiu. Evaluarea la nivel de IOSUD mareste considerabil autonomia universitatilor, dar prezinta probleme in cazul universitatilor cu o diversitate ridicata a domeniilor in care functioneaza scolile doctorale, intrucat scade nivelul de control al calitatii ce poate fi asigurat prin acest tip de evaluare.

Consideram, asadar, ca o evaluare la nivel de IOSUD nu poate aprecia adecvat caracteristicile specifice domeniilor de doctorat si capacitatea institutionala de a organiza studii doctorale in mai multe domenii", mai precizeaza Iohannis.

Un alt articol din lege se refera la modul de acordare a calitatii de conducator de doctorat prin ordin al ministrului Educatiei, la propunerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Seful statului sustine ca din textul de lege nu rezulta daca standardele pentru acordarea calitatii de conducator de doctorat sunt minimale.

"Semnalam ca din formularea textului de lege nu rezulta cu claritate nici daca standardele elaborate de Ministerul Educatiei Nationale (MEN) pentru acordarea calitatii de conducator de doctorat sunt standardele minimale, nici daca standardele aprobate de senatele universitare sunt suplimentare si vizeaza criterii de profesionalism mai ridicate sau mai reduse decat cele stabilite prin standardele MEN", mai precizeaza Iohannis in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului, postata si pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Citeste si Studiile postuniversitare, de master si de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare la pensie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iohannis cerere reexaminare lege doctorat, #Iohannis cerere reexaminare lege educatie, #OUG 96 2016 , #presedinte