Iohannis retrimite la Parlament legea porturilor: Introduce masuri neclare si neconstitutionale

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 13:05
2167 citiri
Iohannis retrimite la Parlament legea porturilor: Introduce masuri neclare si neconstitutionale

Presedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii referitoare la administrarea porturilor argumentand ca sunt introduse masuri neclare si neconstitutionale, care avantajeaza operatorii portuari, iar piata nu este lasata libera.

Legea a fost anterior declarata neconstitutionala si revotata in Parlament.

Este vorba despre Legea pentru modificarea si completarea OUG 22/1999, care vizeaza darea in administrare, concesionarea, subconcesionarea si inchirierea unor bunuri proprietate publica, in domeniul navigatiei maritime si fluviale.

De asemenea, este avut in vedere regimul juridic al contractelor de inchiriere/subconcesionare pentru terenurile pe care sunt amplasate elemente de suprastructura portuara care sunt utilizate legal de catre operatori economici.

Totodata, prin aceasta lege se infiinteaza, in cadrul Consiliului Concurentei, Consiliul de supraveghere din domeniul naval, ca structura fara personalitate juridica, formata din 5 membri numiti si revocati prin ordin al presedintelui Consiliului Concurentei.

Legea a fost adoptata de Parlament, iar Guvernul Ciolos a sesizat Curtea Constitutionala, in 2016, care, in februarie 2017, a declarat-o neconstitutionala, pe motiv ca nu au fost respectate normale de adoptare. Parlamentul a reluat votul, cu modificari minore, care sunt acum criticate de presedintele Iohannis.

El sustine ca nou infiintatul organism de pe langa Consiliul Concurentei, Consiliul de supraveghere in domeniul naval, ar trebui reglementat prin modificarea Legii concurentei, si nu prin cea privind porturilor.

Iohannis mai invoca, printre altele, si decizii ale CCR, care solicitau ca toate dispozitiile privind concurenta sa se regaseasca intr-o singura lege.

Presedintele critica si lipsa de independenta a Consiliului de supraveghere in domeniul naval in luarea deciziilor si in privinta finantelor proprii. Totodata, seful statului afirma ca dispozitii din lege ar trebui clarificate si corelate si cu Legea contenciosului administrativ.

Fondul Proprietatea, actionar la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, a transmis o scrisoare catre Iohannis in care solicita presedintelui Romaniei nepromulgarea acestei legi.

In replica, operatorii portuari au considerat ca demersul Fondului Proprietatea este nefondat si reprezinta "un act de rea-credinta, manipulare si aparare a propriilor interese financiare".

Citeste si:
PNL, groparul României
PNL, groparul României
După ce Dacian Cioloș a eșuat în tentativa sa de a forma un guvern, pe surse, s-a auzit că președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să facă un pas în spate, dar că acesta ar...
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Sursa: NEWS.RO