Iohannis retrimite legea care-i tine in functii pe alesii condamnati cu suspendare: Afecteaza lupta impotriva coruptiei

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 14:22
3021 citiri
Iohannis retrimite legea care-i tine in functii pe alesii condamnati cu suspendare: Afecteaza lupta impotriva coruptiei
Foto: Presidency.ro

Presedintele Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, vineri, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Legii privind Statutul alesilor locali.

Iohannis sustine, in cererea de reexaminare, ca legea, in forma prezentata spre promulgare, poate afecta lupta impotriva coruptiei.

"Valoarea sociala protejata prin dispozitiile referitoare la incetarea mandatului alesilor locali este integritatea acestuia in exercitarea demnitatii publice pentru care a fost ales si pentru care i-a fost acordata increderea de catre alegatori. De aceea, condamnarea in sine este cea care atrage pierderea integritatii si nu modalitatea de executare a pedepsei aplicate de catre instanta judecatoreasca. Or, modificarea Legii privind Statutul alesilor locali, in forma transmisa la promulgare, ar putea afecta lupta impotriva coruptiei, precum si eficienta cadrului legislativ in materie de integritate", se arata in cererea presedintelui.

Proiectul pentru modificarea legii prevede ca primarii, consilierii judeteni si locali care au fost condamnati la inchisoare cu suspendare nu-si vor mai pierde mandatul.

Isi pierd mandatul doar primarii si consilierii care au fost condamnati definitiv la inchisoare cu executare, fie ca este vorba despre infractiuni de drept comun, fie ca este vorba despre infractiuni de coruptie.

Intreaga cerere de reexaminare poate fi citita aici.

A.I.

#Iohannis reexaminare lege statut alesi, #reexaminare lege statut alesi locali , #presedinte