Iohannis: Romania a invatat, cu sprijinul SUA, ce inseamna forta democratiei si respectul fata de justitie (Video)

Marti, 04 Iulie 2017, ora 20:04
1735 citiri
Iohannis: Romania a invatat, cu sprijinul SUA, ce inseamna forta democratiei si respectul fata de justitie (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti, la receptia cu ocazia Zilei Independentei SUA, ca este "vitala" intarirea relatiilor transatlantice, Romania invatand, pe durata parteneriatului cu SUA, ce inseamna "forta democratiei" si "respectul fata de justitie".

"In acesti 20 de ani, Romania a invatat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce inseamna forta democratiei si respectul fata de justitie, stat de drept si transparenta. Cetatenii romani stiu astazi ca valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii inscrise si in declaratia de independenta a Statelor Unite ale Americii si iata, ele aduc popoarele noastre cu atat mai aproape", a spus presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a mai afirmat ca trebuie intarita relatia comerciala dintre Romania si Statele Unite ale Americii prin intensificarea schimburilor comerciale si investitiile americane in Romania, dar si prin sustinerea interesului afaceristilor romani pentru piata americana.

Iohannis a subliniat ca pentru a atinge aceste obiective, Romania are nevoie de o guvernare care sa asigure un climat economic stabil, un cadru legislativ predictibil si transparent, cu o birocratie redusa si respect fata de statul de drept.

"Acum este timpul ca tara sa fie guvernata responsabil si predictibil, punand interesul cetateanului pe primul loc si dovedind partenerilor nostri straini ca Romania este acelasi partener stabil, care isi respecta angajamentele asumate. Este important sa intensificam schimburile comerciale si investitiile capitalului american in Romania, dar si sustinerea interesului oamenilor de afaceri romani pentru piata americana. (...)

Folosesc acest prilej pentru a reitera faptul ca, pentru investitorii straini, pentru ca Romania sa atraga companii americane, de exemplu, este foarte importanta asigurarea unui climat atractiv si stabil, cu un cadru legislativ predictibil si transparent, cu o birocratie redusa si respect fata de statul de drept. Sper ca noul guvern instalat sa ia aminte la aceste principii fundamentale", a mai spus Iohannis.

Iohannis a vorbit si despre latura militara a parteneriatului Romania - SUA in cadrul aliantei NATO si a salutat cresterea propusa de presedintele SUA Donald Trump pentru finantarea activitatilor militarilor americani.

"In ceea ce priveste dimensiunea militara a relatiei noastre, care este excelenta atat la nivel bilateral, cat si in cadrul NATO, Statele Unite raman principalul garant al securitatii Romaniei, care, la randul sau, isi aduce o contributie consistenta si apreciata, inclusiv pentru securitatea SUA.

Salut inca o data cresterea consistenta propusa de Presedintele Trump pentru finantarea activitatilor militarilor americani, prin Initiativa de Reasigurare Europeana, inclusiv pe teritoriul Romaniei. Amintesc, in acest context, ca in aceasta luna se va desfasura, si in Romania, impresionantul exercitiu Saber Guardian 2017, care reflecta, o data in plus, gradul avansat al cooperarii si interoperabilitatii noastre militare", a mai spus Iohannis.

Declaratiile au fost sustinute in cadrul receptiei organizate de Ambasada SUA la Bucuresti, cu prilejul Zilei Independentei SUA.

Citeste si:
Dan Barna dă vina pe Cîțu după ce DLAF a deschis o nouă ancheta împotriva sa: „Tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS”
Dan Barna dă vina pe Cîțu după ce DLAF a deschis o nouă ancheta împotriva sa: „Tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS”
Copreședintele USR PLUS Dan Barna a reacționat marți, 28 septembrie, după ce în presă au apărut informații cum că DLAF a sesizat DNA în legătură cu un proiect pe fonduri UE al cărui...
Reacția lui Stelian Ion după decizia CCR: ”Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație; E nevoie de o reformă a CCR”
Reacția lui Stelian Ion după decizia CCR: ”Florin Cîțu este un pericol real pentru democrație; E nevoie de o reformă a CCR”
Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a reacționat marți, 28 septembrie, după ce CCR a dat dreptate Guvernului în conflictul cu Parlamentul privind moțiunea de cenzură, precizând însă...
Sursa: MEDIAFAX