Iohannis: Romania ar putea deveni un hub al investitiilor americane in regiune (Video)

Luni, 30 Martie 2015, ora 14:45
2873 citiri
Iohannis: Romania ar putea deveni un hub al investitiilor americane in regiune (Video)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru ca tara noastra sa devina un hub al investitiilor americane in regiune.

"Stabilitatea politica si macroeconomica a Romaniei, pe fundalul tulburarilor din vecinatatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investitiilor americane in regiune.

Dincolo de dimensiunea pietei romanesti, economia romaneasca are de oferit multe oportunitati de afaceri. Domenii precum energia, infrastructura strategica, IT-ul ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritate, orice avans in acest sens va veni in intampinarea asteptarilor cetatenilor si va contribui la crearea de noi locuri de munca si, evident, la cresterea bunastarii", a spus Iohannis la Forumul "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania".

El a precizat ca Parteneriatul strategic cu SUA reprezinta un reper fundamental al politicii externe a Romaniei si va continua sa ocupe acelasi loc privilegiat in arhitectura politicii noastre externe, alaturi de apartenenta la NATO si UE.

Iohannis a punctat ca amplificarea Parteneriatului strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei, fiind necesar sprijinul ferm al clasei politice si al cetatenilor sai.

"Mai mult, relatia privilegiata intre SUA si Romania este o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni, in mod deosebit acum in contextul politic marcat de provocari majore in vecinatatea estica si cea globala", a mentionat seful statului.

El a indicat ca Romania doreste ca dialogul politic si colaborarea cu SUA sa continue si sa se diversifice in toate domeniile de cooperare.

"Dimensiunea politico-militara si de securitate este si va ramane prin prisma consolidarii prezentei americane in Romania si Marea Neagra componenta cea mai vizibila, cea mai dinamica a Parteneriatului strategic.

Operationalizarea sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu va incununa munca si dedicatia comuna si va reprezenta o contributie romano-americana extrem de valoroasa la securitatea transatlantica. Romania va continua sa fie acelasi partener solid si de incredere al SUA in misiuni internationale, inclusiv cele sub egida NATO", a declarat Iohannis.

Importanta investitiilor americane in Romania

Seful statului a aratat ca investitiile americane in Romania reprezinta si un instrument de modernizare economica.

"Cooperarea bilaterala in plan economic si in relatie directa cu aceasta, in domeniile educatiei, cercetarii stiintifice, inovarii, este esentiala nu doar pentru stimularea si modernizarea Romaniei, ci si pentru oamenii de afaceri americani interesati de potentialul deosebit al tarii noastre.

Consideram ca trebuie sa depunem eforturi si sa avem aceeasi ambitie pentru a atinge si in relatiile comerciale si in domeniul investitiilor americane in Romania acelasi nivel de colaborare ca in domeniul politico-militar.

Investitiile americane nu reprezinta doar o sursa de finantare, ci si un instrument de modernizare economica prin transferul tehnologic si dezvoltarea resurselor umane", a declarat Iohannis.

Citeste si:
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
ALDE îl invită pe Orban să se înscrie în partid: „Locul liberalilor adevărați este aici. Susținătorii lui Traian Băsescu au pus stăpânire pe PNL”
Președintele Consiliului Național al ALDE Cristian Dima a lansat vineri, 17 septembrie, o invitație către liderul PNL Ludovic Orban să se înscrie în ALDE în cazul în care va pierde...
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Ce spune președinta Senatului despre un eventual guvern minoritar. ”Așa speculații nu fac bine României”
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat, vineri, că USR PLUS nu va sprijini un guvern minoritar, menţionând că experienţa României cu astfel de guverne este una "proastă"....
Sursa: AGERPRES