Iohannis s-a intalnit cu Dragnea si Dancila: Atacul penalilor imi confirma ca DNA face treaba buna

Joi, 15 Februarie 2018, ora 20:47
32063 citiri
Iohannis s-a intalnit cu Dragnea si Dancila: Atacul penalilor imi confirma ca DNA face treaba buna
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a facut joi primele declaratii in cel mai recent scandal in care a fost implicata DNA. Seful statului a dezvaluit ca a avut o intalnire in cursul zilei cu premierul Viorica Dancila si liderul PSD, Liviu Dragnea, in care au abordat mai mult subiecte, printre care si Justitia.

Iohannis a dezvaluit ca Dancila i-a spus ca ii da mana libera ministrului Justitiei pentru a lua ce masuri considera necesare in acest scandal si a ironizat declaratia scurta pe care Toader a facut-o ulterior: "L-ati putut urmari pe ministrul Justitiei care ne-a informat ca ne va informa".

In ce priveste propriul punct de vedere, Klaus Iohannis a spus ca sustine activitatea DNA si pe cea a Laurei Codruta Kovesi si considera ca "atacul penalilor" confirma ca institutia anticoruptie isi face bine treaba.

Seful statului nu se asteapta ca Toader sa faca o propunere de revocare, pentru ca un astfel de act ar presupune argumente serioase, pe care e putin probabil sa le aiba, atat timp cat nici macar nu a discutat cu Kovesi in ultimul timp, dupa cum a anuntat public sefa DNA.

Despre intreg asaltul asupra Justitiei, Iohannis crede ca va trece de la sine, si odata ce vor fi si clarificate dosarele in justitie: "Acest film l-am mai vazut cu un inculpat care a disparut si au inceput sa apara casete si inregistrari".

Nu in ultimul rand, Iohannis a luat si apararea SPP si a directorului serviciului, Lucian Pahontu, pe care Liviu Dragnea si alti lideri ai coalitiei l-au acuzat ca spioneaza politicieni. Iohannis a atras atentia ca CSAT analizeaza activitatea SPP, iar Parlamentul daca dorea ancheta avea instrumentul legal prin comisiile de aparare.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratia de presa sustinuta de Klaus Iohannis:

- Buna seara! Avem, oare a cata oara?, un scandal.

- Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la putine cuvinte. Niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA si conducerea.

- Dupa parerea mea, aceasta incercare e una jalnica si neconvingatoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face placere sa o repet.

- Dupa parerea mea, DNA si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac, incercare de atac din partea unor penali e de natura sa-mi confirme ca DNA-ul face o treaba buna.

- Am avut in aceasta dupa-amiaza o intalnire cu Dragnea si Dancila.

- Aceasta intalnire a fost programata din seara depunerii juramantului noului guvern si rolul a fost de a defini cadrul colaborarii institutionale intre mine si noul guvern.

- Am discutat de nevoia de colaborare in proiecte de importanta nationala. Primul si cel mai important, pregatirea pentru presedintia Consiliului Uniunii Europene. Al doilea mare program national este, evident, Centenarul. Al treilea, am invitat pentru aceasta toamna la un summit mai multi presedinti din regiunea noastra - Summit-ul Celor Trei Mari.

- Si da, am discutat si despre Justitie si ce s-a convenit cu ministrul Justitiei si mi-am exprimat nemultumirea ca exista un nou scandal legat de Justitie.

- Doamna premier mi-a relatat pe scurt ca a avut o discutie cu ministrul Justitiei si-i lasa mana libera in ce priveste aceasta chestiune in ce priveste DNA. Si apoi l-ati putut urmari pe ministrul Justitiei care ne-a informat ca ne va informa.

INTREBARI

V-ati exprimat folosind sintagma "niste penali". Cum definiti aceasta sintagma? Va referiti la persoane suspecte, la persoane urmarite penal, inculpate sau condamnate definitiv? Potrivit Constitutiei, toti beneficiaza de prezumptia de nevinovatie. Si a doua intrebare, despre rolul de mediator prevazut in Constitutie, cum il exercitati?

Asta cu penalii am explicat-o de multe ori si nu ma mai repet. Si medierea am facut-o de cate ori a fost nevoie.

Nu ati fost specific. Cum definiti "penalii"? Toti beneficiaza de prezumptia de nevinovatie.

Asa este, multumesc.

Cum ati mediat in acest scandal din Justitie? Nu vedeti o problema reala la DNA dupa aparitia unor inregistrari extrem de grave care arata legaturi intre procurori din DNA si "penali", cum le spuneti dvs?

Justitia, dupa cum va amintiti, se infaptuieste in sala de judecata. In aceasta situatie, nu ma vad chemat sa mediez intre DNA si persoane inculpate. Nici nu este nevoie. Judecatorii isi vor spune cuvantul.

Cu inregistrarile?

M-am exprimat destul de clar.

Cei doi factori importanti, ministrul Justitiei si dna Kovesi, au fost chemati la Cotroceni pentru discutii?

Cu ministrul voi avea zilele urmatoare o discutie. Daca va fi nevoie, si cu dna Kovesi si, daca va fi nevoie, si in trei.

Daca veti primi cerere de revocare? Raportul care arata ca Kovesi a fost acasa la Oprea?

Am primit acel raport, e in studiu.

Dupa intalnirea de azi cu Dancila si Dragnea aveti incredere ca analiza activitatii DNA se va face fara presiuni politice?

V-am relatat care a fost pozitia dnei premier. Nu am impresia ca se fac presiuni asupra dlui Toader. E un profesionist si pozitia sa va fi argumentata juridic.

Kovesi a declarat false inregistrarile cu decaparea, Inspectia Judiciara a declarat contrariul. Ce legitimitate mai are Kovesi daca a mintit public?

Cred ca va referiti la chestiuni din auzite. Asa ceva nu comentez. Nu comentez spusele altora.

Ce opinie aveti ca un sef de institutie minte public?

Nu vad unde e minciuna si nu stiu la ce va referiti. Eu nu urmaresc toate povestile de la televizor.

Atat dvs, cat si Kovesi va referiti la un atac al penalilor. Ati primit informari de la servicii cu privire la aceasta operatiune concertata de asalt asupra Justitiei? Daca n-ati primit, nu vi se pare o problema?

Aceste informari au antetul secret sau strict secret si stiti bine ca nu pot nici sa confirm, nici sa infirm.

De ce l-ati chemat si pe Dragnea, ca si el e penal si nu face parte din Guvern?

Aici trebuie sa corectez un pic apropos de chemat. La investitura, am fost intrebat daca dupa cateva zile de exercitiu al functiunii de premier as fi de acord sa avem o intalnire in 3. Si am fost de acord.

Ati reusit sa parcurgeti stenogramele din media?

Nu.

Nu sunteti interesat?

Nu.

Ce asteptari aveti de la Toader?

Asteptarile uzuale pe care le am de la un ministru profesionist. Sa trateze domeniul cu maxima seriozitate, competenta si curaj.

In contextul atacului liderilor PSD la adresa DNA regretati ca ati dat a 3-a sansa PSD la guvernare?

E un pic devreme pentru o evaluare. Azi am avut prima intalnire cu dna premier de cand a fost investita.

Din discutia de azi, cu cine ati discutat mai mult de ministerul Justitiei si DNA?

Cu dna premier, in mod natural si evident.

Am remarcat ca ati spus ca ati avut prima intalnire. Observ o schimbare a discursului si al dvs, si al celor de la putere. Ati conditionat aceasta buna colaborare institutionala?

Nu stiu in ce sens intelegeti daca am conditionat buna colaborare. Am colaborat cu toate guvernele si am prins suficiente. Rolul presedintelui e sa colaboreze cu Guvernul, sa rezolve problemele tarii, nu sa le complice.

Ma refeream la bunul mers al Justitiei, la modificari legislative la care dvs tineti.

Cred ca nu trebuie sa amestecam lucrurile prea tare. Nu am vorbit de Legile Justitiei, nici n-am de ce cu premierul. Au fost contestate la Curte, se vor intoarce la Parlament, nu am nevoie de sfatul Guvernului sau colaborarea Guvernului.

E corect sa spunem ca nu o veti revoca pe dna Kovesi?

Asta cu revocarea constat ca e o preocupare intensa in spatiul public. Nu vad motive de revocare, dar s-ar putea sa existe unele pe care nu le cunosc eu, dar poate le cunoaste ministrul Justitiei. In acest caz, dl ministru ar veni extrem de bine documentat, daca ar solicita asa ceva.

Cum s-a aflat ca nu a existat niciun control la DNA in afara de cel din vara anului trecut, nici macar o discutie cu sefa DNA, m-ar surprinde sa apara peste noapte motive serioase si argumentate pentru o ipotetica solicitare de revocare.

Ce ati vorbit cu Dragnea la investitura Guvernului Dancila?

A fost o discutie scurta cu 2 puncte, despre vizita pe care urma sa o fac la Bruxelles si aceasta intalnire de azi.

Cum vedeti finalizat scandalul din Justitie?

Se va finaliza singur. Nu stiu cate casete si ore de inregistrari o sa mai prezinte. Acest film l-am mai vazut cu un inculpat care a disparut si au inceput sa apara casete si inregistrari. Aceste chestiuni trebuie lasate Justitiei pentru clarificare.

Va fi infiintata comisie de ancheta in Parlament pentru SPP. Lucian Pahontu e tinta acuzatiilor.

Am auzit vehiculate in spatiul public. Mie nu mi-a relatat asa ceva. Am o opinie destul de clara si despre SPP si activitatea SPP, incepand de la director pana la ultimul angajat. E un serviciu de profesionisti, fac o munca foarte buna, foarte grea. Nu doar eu ii apreciez, si altii, de exemplu ONU apeleaza pentru protectia unor demnitari.

Activitatea SPP e analizata de CSAT si acest demers in Parlament mi se pare o aflare in treaba politicianista. Daca s-ar fi vrut sa se analizeze activitatea SPP, se putea face fara probleme in comisiile de aparare, conform legii.

Ati primit de la Pahontu informatii ilegale?

Nu am primit, nici nu am solicitat astfel de informatii sau informari. Am o relatie institutionala, corecta, cu toata lumea din subordinea mea si nu i-as expune la asa ceva.

Legat de activitatea DNA, ati venit si cu o strategie in care ati inclus problema defrisarilor. Cum considerati ca e buna activitatea DNA cand nu e niciun dosar cu taierile ilegale?

Imi amintesc de o afirmatie a dnei Pana inainte sa plece, ca lucrurile au luat o turnura pozitiva si ca aceste taieri ilegale sunt sub control. Am luat aceste chestiuni de bune.

(Sorina Matei, cea care a pus si prima intrebare, revine la microfon) Constitutia spune sa va exercitati rolul de mediator intre autoritatile statului si societate. Societatea discuta de niste lucruri la DNA Ploiesti, unde si procurorii discuta de probe false. As vrea sa va intreb, ca mediator, daca considerati ca buna functionare a Justitiei sta in prezentarea in instante de probe false?

O intreb pe dna Barsan (consilier de stat la Departamentul de Comunicare Publica, n.red.) daca mai sunt colegi care nu au pus acea intrebare sa ii indrume spre microfon.

Deci nu-mi raspundeti la intrebare.

Ca sa nu fie niciun dubiu, ce anume inseamna "niste penali". Dragnea poate fi considerat penal?

Aceste chestiuni le-am explicat si cu alte ocazii. Multumesc.

Cat de aproape sunteti de declansarea acelui referendum pe Justitie anuntat anul trecut?

Trebuie intai lamurite Legile Justitiei care sunt in procedura parlamentara. Dupa aceea, vor ajunge probabil la mine dupa care, daca mai sunt neclaritati sau puncte unde e nevoie de modificari, voi face anunturile respective si apoi putem sa discutam si despre altceva.

Daca va exista cerere de revocare, veti tine cont de avizul consultativ al CSM?

CSM s-a dovedit a fi o institutie foarte dedicata, cum si in Constitutie scrie, pentru garantarea indepenedntei Justitiei si ca atare iau CSM-ul foarte in serios.

Toader tot amana sa anunte o decizie in legatura cu Kovesi

Miercuri, sefa DNA a sustinut o conferinta-maraton in care s-a adresat "cetatenilor cinstiti" care si-au pus intrebari dupa informatiile lansate la Antena3 si Romania TV de inculpatii Mihaiela Iorga Moraru, Vlad Cosma si Sebastian Ghita.

Kovesi a spus transant ca, de un an, nu doar DNA, ci intreaga Justitie este sub asalt si ca in spatiul public "asistam la un festival disperat al inculpatilor", care seara de seara, la diverse posturi de televiziune, lanseaza "neadevaruri". Kovesi le-a transmis romanilor ca miza acestui asalt este "ingenuncherea statului si umilirea cetatenilor".

Ea a anuntat ca nu isi va da demisia din fruntea DNA, asa cum au cerut-o multe voci din PSD si ALDE, inclusiv din cercul guvernamental. Joi toti ochii au fost pe Ministerul Justitiei, unde Tudorel Toader, intors de urgenta din Japonia la solicitarea Vioricai Dancila, a anuntat ca abia peste o saptamana va anunta o decizie in ce priveste conducerea DNA.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Klaus Iohannis declaratie Kovesi DNA, #Klaus Iohannis declaratie februarie 2018 DNA , #presedinte