Iohannis, sageti catre Ponta si alesii vizati de justitie: Faci pasul inapoi cand afectezi imaginea tarii. Coruptia nu e mai presus de lege

Luni, 22 Iunie 2015, ora 17:26
9923 citiri
Iohannis, sageti catre Ponta si alesii vizati de justitie: Faci pasul inapoi cand afectezi imaginea tarii. Coruptia nu e mai presus de lege
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a prezentat, luni, in Parlamentul Romaniei, Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, in sedinta reunita a celor doua Camere, prilej cu care i-a cerut voalat prim-ministrului Victor Ponta sa faca pasul in spate.

Dupa prezentarea Strategiei Nationale de Aparare, aproximativ un sfert de ora, seful statului a amintit ca luni se implinesc sase luni de la preluarea mandatului de presedinte, precizand ca nu este multumit "de toate rezultatele, dar politic vorbind s-a gasit un minim numitor comun".

In plus, despre votul prin corespondenta, Klaus Iohannis a afirmat ca, in ciuda angajamentul public, nu constata "o vointa politica reala a majoritatii de a promova un asemenea proiect". De asemenea, presedintele a observat ca nici in privinta incuviintarii cererilor in Justitie lucrurile nu stau mai bine.

Iohannis nu il numeste inca premier interimar pe Oprea si ii cere documente medicale lui Ponta - surse

"Cand cer sa lasati justitia sa isi faca treaba, nu o fac in nume propriu si nici nu ma adresez unor persoane particulare. O fac in calitate de presedinte. In Romania puternica, a avea o functie nu este un privilegiu personal, ci o responsabilitate. Fiecare gest are consecinte politice si impact public.

Am spus la inceput ca Romania isi va gasi treptat acea stare in care e normal sa respecti legea, in care e normal sa ai un minimum de decenta in politica si sa faci un pas in spate atunci cand afectezi imaginea propriei tari", a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis prezinta Parlamentului Strategia Nationala de Aparare

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

17:26 - Klaus Iohannis a incheiat mesajul in Parlament, sedinta a luat sfarsit.

- Una dintre primele mele promisiuni facute chiar de la aceasta tribuna a fost aceea ca voi prezenta Parlamentului in 6 luni Strategia Nationala de Aparare a Tarii. A fost si un angajament personal.

- Am tinut sa avem strategia la timp, pentru a respecta legea, pentru a onora o promisiune si pentru a oferi Romaniei o viziune privind apararea tarii.

- Procesul elaborarii si definitivarii strategiei a inclus consultari cu specialisti, reprezentanti ai mediului academic si ai partidelor politice.

- Toate acestea sunt o dovada de normalitate. Romania va regasi treptat o normalitate care pleaca de la lucrurile simple.

- Strategia revine in obligatia legala a presedintelui Romaniei. Documentul nu este si nu trebuie sa fie un act de vointa al unei persoane, nici al catorva institutii. E mult mai mult decat atat. Este o declaratie pe care Romania o va face.

- Ea priveste deopotriva statul, societatea si cetateanul. Prin continutul sau, strategia se refera la aprare si securitate nationala in ansamblu, iar cele doua concepte merg impreuna.

- Societatea romaneasca are nevoie de o Strategie Nationala de Aparare care raspunde unor nevoi complexe.

- Pasul urmator ar fi construirea unui cadru legislativ coerent si functional.

- Romania puternica in Europa si in lume - acesta este viitorul pe care il construim si viziunea pe care am intemeiat Strategia Nationala de Aparare a Tarii.

- Un stat puternic isi respecta si protejeaza cetatenii. Nu intamplator am inclus printre interesele nationale de securitate protejarea drepturilor si libertatilor tuturor cetatenilor si garantarea sigurantei lor.

- Romania este puternica daca institutiile sale sunt puternice. Oriunde s-ar afla, cetatenii Romaniei trebuie sa aiba siguranta ca autoritatile au grija de ei.

- O Romanie puternica stie sa-si promoveze valorile, bunurile naturale si resursele si sa-si apere acele lucruri care o fac unica.

- Romania puternica inseamna si un stat care contribuie la democratie si securitate, la mentinerea sigurantei colective impreuna cu aliatii sai.

- Evolutiile din regiune au readus in atentie indeplinirea misiunii fundamentale a NATO - de aparare colectiva. Azi, securitatea nationala nu mai poate fi asigurata individual de niciun stat.

- Securitatea nu e un dat de la sine inteles si trebuie sa investim in ea incredere, resurse si credibilitate.

- Garantul principal al securitatii Romaniei este NATO. Romania este la randul sau puternica, intr-o Alianta Nord-Atlantica puternica si intr-o Uniune Europeana puternica.

- Romania este o tara care proiecteaza securitate si stabilitate in zona.

- Trebuie sa dovedim ca avem capabilitatile necesare pentru a participa la apararea colectiva.

- Strategia aduce cateva noutati. Ea opereaza cu un concept de siguranta nationala extinsa. Exista azi interese multiple care converg catre asigurarea securitatii nationale.

- Securitatea nu mai poate fi separata de un mediu economic competitiv, de existenta unor sisteme functionale si adaptate schimbarilor, de protectia infrastructurilor critice.

- Este momentul sa construim consens politic in jurul acestor teme esentiale, care sa produca in mod real reforma si legislatie durabila.

- A venit momentul sa lasam deoparte practica documentelor stufoase care raman in sertare, necitite si neaplicate. Aceasta Strategie Nationala de Aparare nu este finalul unui proces, ci inceputul lui.

- Ea trebuie urmarita in aplicarea ei pe toate dimensiunile.

- Insist pe cooperarea interinstitutionala. Romania nu isi poate permite ca fiecare institutie sa aiba o planificare individuala, separat de celelalte institutii si fara o conceptie unitara la nivel national.

- Documentul pe care l-am inaintat vizeaza perioada mandatului meu, dar fixeza directiile strategice ale Romaniei pe termen mai lung. In fata amenintarilor, riscurilor si vulnerabilitatilor exista un singur raspuns: continuitate - in raport cu aliatii, de intarire a statului de drept, pe drumul pe care romanii l-au cerut si il asteapta de la noi.

- Strategia acopera perioada in care vom marca centenarul Unirii, in 2018, si vom prelua presedintia UE, in 2019. Tara noastra se prezinta asadar in fata aliatilor ei ca un partener predictibil.

- Peste cateva zile voi participa la Consiliul European.

- Avem oportunitea de a merge la aceste discutii cu un document propriu, nou si asumat de intreaga clasa politica.

- Azi se implinesc 6 luni de la preluarea mandatului de presedinte. La acel moment am propus Parlamentului un parteneriat care sa redea increderea cetatenilor in instititutie.

- Nu sunt multumit de toate rezultatele, dar politic vorbind s-a gasit un minim numitor comun.

- Nu acelasi lucru, din pacate, il pot spune despre solutia pentru asigurarea dreptului de vot al romanilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenta.

- In ciuda angajamentul facut public, nu constat o vointa politica reala a majoritatii de a promova un asemenea proiect.

- Nici in privinta incuviintarii cererilor in Justitie lucrurile nu stau mai bine, dimpotriva.

- O Romanie puternica este una in care coruptia nu este mai presus de lege.

- Marele pacat al ultimilor 25 de ani a fost confuzia intre persoane si institutii sau functii.

- Cand cer sa lasati justitia sa isi faca treaba, nu o fac in nume propriu si nici nu ma adresez unor persoane particulare. O fac in calitate de presedinte.

- In Romania puternica, a avea o functie nu este un privilegiu personal, ci o responsabilitate.

- Fiecare gest are consecinte politice si impact public.

- Am spus la inceput ca Romania isi va gasi treptat acea stare in care e normal sa respecti legea, in care e normal sa ai un minimum de decenta in politica si sa faci un pas in spate atunci cand afectezi imaginea propriei tari.

- Indiferent cat de mult ii rezista unii acum, suntem deja pe acest drum si acest moment nu va intarzia sa vina. Asta isi doresc oamenii de la noi si asta inseamna sa fim o tara puternica in Europa si in lume.

- Va multumesc.

17:07 - Ia cuvantul Klaus Iohannis.

17:05 - Seful statului ajunge in plenul Parlamentului. Sunt prezenti 397 de parlamentari, din totalul de 554 de senatori si deputati.

17:00 - Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus ca va vota Strategia Nationala de Aparare.

16:56 - Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Parlamentului, fiind intampinat de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, nu si de cel al Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

16:51 - Coloana oficiala a presedintelui Klaus Iohannis a plecat catre Palatul Parlamentului.

Ce aduce noua Strategie

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis, pe 10 iunie, sa promoveze Strategia Nationala de Aparare, denumita "O Romanie puternica in Europa si in lume", in Parlament. Printre noutatile documentului se enumera conceptul de securitate extinsa.

Klaus Iohannis vrea sa se adreseze Parlamentului in 22 iunie

Doua zile mai tarziu, pe 12 iunie, presedintele a trimis Parlamentului Strategia Nationala de Aparare, precum si solicitarea de a adresa celor doua Camere ale Legislativului un mesaj privind aceasta strategie.

Pe 17 iunie, comisia de aparare din Camera Deputatilor si cea din Senat au dat aviz favorabil strategiei. Pe 18 iunie, Strategia Nationala de Aparare a fost prezentata la Palatul Cotroceni unor reprezentanti ai corpului diplomatic din state membre NATO si UE.

Strategia Nationala de Aparare, prezentata la Cotroceni diplomatilor din state NATO si UE

Luni, birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au hotarat ca marti, incepand cu ora 13.00, sa aiba loc dezbaterea si votul pe Strategia Nationala de Aparare, la propunerea PSD. In schimb, deputatul PNL Ludovic Orban este de parere ca strategia ar fi trebuit dezbatuta si votata luni.

Tariceanu nu-i de acord cu strategia de aparare a lui Iohannis - i-ar lua din putere lui Ponta

Tariceanu si Sarbu: Strategia de Aparare a lui Iohannis e proasta, dar e de apreciat ca exista - stenograme

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca nu este de acord cu Strategia Nationala de Aparare, deoarece aceasta i-ar lua din puteri premierului in favoarea presedintelui.

In plus, liderul Senatului a cerut formatiunii ALDE, rezultata din fuziunea PLR cu PC, sa voteze impotriva strategiei prezentate de Klaus Iohannis. Totodata, Tariceanu vrea vrea retrimiterea Strategiei de Aparare la comisii, argumentand ca aceasta "nu poate sa treaca prin Parlament cu viteza absoluta, a sunetului".

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#Iohannis Ponta pas in spate, #Iohannis atac Ponta, #Iohannis Ponta coruptie, #Klaus Iohannis mesaj Parlament, #Iohannis discurs Parlament, #Iohannis Strategia Nationala de Aparare, #Strategia Nationala de Aparare prezentata Parlament , #presedinte