Iohannis se delimiteaza de Marian Munteanu: Decizia apartine strict PNL (Video)

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 13:32
6777 citiri
Iohannis se delimiteaza de Marian Munteanu: Decizia apartine strict PNL (Video)
Foto: Hepta.ro (Arhiva)

Presedintele Klaus Iohannis se delimiteaza de Marian Munteanu, candidatul PNL pentru Primaria Capitalei.

"Presedintele Romaniei nu a propus, nu a sustinut si impus conducerii PNL aceasta candidatura, drept urmare nu este implicat in nici un fel in aceasta propunere. Decizia sustinerii lui Marian Munteanu apartine strict conducerii PNL in urma evaluarilor interne", anunta Administratia Prezidentiala, citata de News.ro.

Precizarile vin in contextul in care in presa au aparut speculatii potrivit carora presedintele Iohannis a girat propunerea facuta de liberali dupa retragerea lui Ludovic Orban, anchetat de DNA.

Candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Capitalei a fost intens contestata atat de voci din societatea civila, cat si din randul politicienilor, chiar din interiorul PNL.

Dupa nominalizarea lui Munteanu, un grup de spate ONG-uri, printre care Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Societatea Academica din Romania (SAR), a cerut PNL sa retraga candidatura lui Munteanu la Bucuresti, pe motiv ca acesta "a avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista, de care nu s-a dezis niciodata".

PNL, somat sa-l retraga pe Munteanu: Ii dati ocazia sa isi expuna ideile nocive, discursul ortodox-fundamentalist

"Semnatarii, organizatii de drepturile omului dar nu numai, fac apel catre conducerea Partidului National Liberal sa retraga candidatura lui Marian Munteanu pentru Primaria Municipiului Bucuresti considerand aceasta nominalizare o ofensa adusa valorilor democratice ale societatii in care traim", se arata in apelul reprezentantilor societatii civile, care au adaugat ca Munteanu a promovat un discurs cu elemente ortodox-fundamentaliste.

Chiar si Institutul National pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" sustine ca Marian Munteanu prezinta "un motiv de ingrijorare in masura in care se confunda sau promoveaza simbolistica extremismului de dreapta interbelic".

Institutul "Elie Wiesel": Persoana publica Marian Munteanu prezinta un motiv de ingrijorare

Munteanu, criticat si de politicieni

Critici au venit si din randul politicienilor. Ba mai mult, europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a transmis o scrisoare deschisa conducerii PNL si lui Klaus Iohannis, in care ii someaza sa spuna daca isi asuma "atasamentul lui Munteanu la ideologia extremista legionara".

Scrisoare catre Iohannis si PNL: Va asumati atasamentul legionar al lui Munteanu?

"Doamna Gorghiu, Domnule Vasile Blaga, (...) isi asuma PNL riscul crearii acestei platforme pe un curent extremist manifest si vadit anti-european?", intreaba Bostinaru in scrisoarea deschisa, in care il someaza si pe seful statului sa spuna daca poate "accepta ca in cursa electorala pentru conducerea Capitalei Romaniei, acelasi partid care v-a sustinut pentru presedintie sa propuna un astfel de candidat?"

Printre numerosii contestatari ai lui Munteanu s-au mai numarat europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda, pana si deputatul PNL Theodor Paleologu, care a transmis ca nu il va sustine pe Marian Munteanu in cursa pentru Primaria Capitalei.

Deputat liberal: Nu il voi sustine pe Munteanu. E o piramidala imbecilitate

"Este o piramidala imbecilitate, semn ca partidul se afla intr-o totala deriva morala, politica, ideologica", a precizat deputatul.

PNL il apara

Dupa avalansa de critici, PNL a transmis joi o scrisoare deschisa adresata contestatarilor lui Marian Munteanu, in care isi apara candidatul pentru Bucuresti spunand ca acuzatiile aparute in spatiul public sunt lipsite de temei.

PNL il apara pe Munteanu: Ca in zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care sa sustina acuzatiile

"Un mit care a fost cultivat cu multa migala in primavara anului 1990 a fost cel al asa-zisei apropieri a domnului Marian Munteanu de extrema dreapta. Referitor la acest aspect, PNL nu poate sa nu constate ca si acum, ca si in zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care sa sustina aceste acuzatii. Oricare ar fi acestea.

De aceea, PNL solicita acum oficial tuturor celor care intretin acest discurs plin de neadevar sa aiba decenta si deontologia de a-si proba spusele in mod concret, prezentand opiniei publice vorbe si fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, sa sustina acuzele pe care i le aduc domniile lor", se arata in scrisoarea liberalilor.

#Iohannis Marian Munteanu , #presedinte