Iohannis sesizeaza din nou Curtea Constitutionala, pentru Legea privind CSM, reclamand ca Parlamentul nu si-a indeplinit rolul

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 13:28
5886 citiri
Iohannis sesizeaza din nou Curtea Constitutionala, pentru Legea privind CSM, reclamand ca Parlamentul nu si-a indeplinit rolul
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Klaus Iohannis a sesizat din nou CCR, in legatura cu modificarile aduse Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin care presedintele este practic scos din procedura de numire si revocare a conducerii ICCJ. Presedintele reclama, printre altele, ca Parlamentul a adoptat in aceeasi forma legea, fara a discuta motivele pentru care el ceruse reexaminarea.

"Dupa cum s-a stabilit constant in jurisprudenta constitutionala, reexaminarea unei legi ca urmare a unei cereri formulate de presedintele Romaniei implica o dezbatere specializata, limitata la motivele/ratiunile/textele cuprinse in insasi aceasta cerere.

(...)

Constituantul a acordat dreptul presedintelui de a cere reexaminarea legii pentru a se putea corecta erorile materiale comise in actul de legiferare sau pentru a se regandi o anumita solutie legislativa atat pentru motive de constitutionalitate, cat si de oportunitate.

Prin intermediul acestui mecanism constitutional se deschide un dialog interinstitutional ce trebuie sa fie guvernat de normele constitutionale referitoare la colaborarea loiala intre acestea.

In acest caz, Parlamentului ii revine rolul fie de a-si insusi observatiile, fie de a le repudia, fie de a respinge la vot propunerea/proiectul de lege, atunci cand considera ca motivele invocate sunt intemeiate, iar anvergura acestora determina caracterul inacceptabil al legii.

Prin urmare, dialogul constitutional are drept efect redeschiderea procedurii legislative intre aceste institutii, insa numai in limitele cererii de reexaminare", se arata in sesizarea presedintelui.

In plenul din 26 iunie, Camera Deputatilor a respins cererea de reexaminare a Legii CSM formulata de seful statului. O zi mai tarziu, si Senatul a respins reexaminarea, ca urmare a solicitarii formulate de presedintele Iohannis.

Legea a fost transmisa la Cotroceni de catre Parlament, a doua oara, pentru promulgare in 29 iunie 2018.

"Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curtei de Casatie si Justitie", potrivit formei adoptate.

Ce spune Administratia Prezidentiala in sesizarea catre CCR

Desi motivele din cererea de reexaminare transmisa Parlamentului trimiteau la texte concrete din legea criticata, din rapoartele comisiilor sesizate in fond ale ambelor Camere ale Parlamentului nu rezulta care sunt ratiunile pentru care s-a ajuns la solutia respingerii acestora.

"De asemenea, lipsa acestor argumente ori a dezbaterii motivelor cererii de reexaminare reiese si din dezbaterile plenului Camerei Deputatilor. Spre deosebire de Camera, la Senat, plenul a respins, fara vreo motivare, amendamentele formulate", denunta Iohannis.

Mai mult, Klaus Iohannis reclama faptul ca Parlamentul a luat o decizie exclusiv politica.

"In absenta motivelor de respingere se poate intelege ca cererea de reexaminare a facut doar obiectul unei decizii politice, care desi justificate, este insuficienta pentru a predetermina caracterul pe deplin constitutional al unei dezbateri raportate la cadrul procedural deschis prin dispozitiile art. 77 alin. (2) din Constitutie", se arata in textul sesizarii.

"Drept consecinta, prin adoptarea legii de modificare si completare a Legii nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii in modalitatea realizata de legiuitor, sunt incalcate art. 1 alin. (5), ale art. 64 alin. (4) si ale art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei.

In considerarea argumentelor expuse, va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prin modul in care a fost adoptata, este neconstitutionala", conchide presedintele.

In cererea de reexaminare transmisa Parlamentului, presedintele Klaus Iohannis arata ca modificarile aduse legii CSM afecteaza rolul constitutional de garant al independentei Justitiei pe care il are Consiliul Superior al Magistraturii.

"Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii vizeaza interventii legislative substantiale de natura sa afecteze functionarea Consiliului Superior al Magistraturii si rolul constitutional al acestuia, de garant al independentei justitiei, exercitarea mandatului de membru al acestei autoritati publice, precum si functionarea Inspectiei judiciare", potrivit textului.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Iohannis ataca CCR legea CSM , #presedinte